Linus röst blev inte hörd

Demokratins missfoster

OLD ARTICLES. Demokratin, förespråkad av USA, EU och den övriga "fria världen", har igen visat att den inte garanterar varken fred eller frihet. Igår fick terroristorganisationen Hamas majoritet i det Palestinska parlamentet - nästan helt demokratiskt!

Bara nästan helt demokratiskt därför att demokrati kräver fri press, men pressen är väl inte helt inte fri i Palestina. Men finns det fri press och vems åsikter reflekterar pressen?

Hamas skall ha samlat åt sig en hel del"proteströster, eftersom korrumperade oppositionen inte lyckats med något större. Det var möjligen proteströster som banade väg för Adolf "Führer" Hitler när han demokratiskt blev invald. Som andra skräckexempel kan nämnas att år 1994 kom Lukasjenko i Vitryssland till makten via demokrati och Haider fick många väljare i Österrike.

Hamas erkänner inte Israel och har som mål att tillintetgöra den. Många Palestinier tror på Hamas, att det är Israels fel, samma missbedömning som bland annat det tyska folket gjorde.

Demokratin i antikens Grekland, då när man diskuterade olika frågor tillsammans på en kulle skulle göra gott. Det är inte rätt för en som blivit vald för sitt svar på t ex Natofrågan att också svara på andra frågor.

Någon kanske argumenterar att folket inte är kompetent nog att fatta beslut i svåra frågor, men då skall folket inte ha mandat att fatta beslut i den ännu större frågan: Att välja en människa att svara för sina tusentals olika värderingar.

I praktiken är det säkert svårt att ordna, men direkta röstningar många gånger i året över internet skulle säkert blåsa nytt hopp i demokratin. Då skulle vi vara tillbaka där antikens Greker började, fast på internet. Onda människor fattar onda beslut, ondskan är som vanligt grundorsaken till att inte heller demokratin fungerar.

Inget jobb sköts med röstande, det är bara byråkrati! Försök under tiden göra något! Nokia behövde inte folkets röster (såklart till att använda telefonerna) för att göra något stort. Bli inte modfälld utan gå och gör det du skall göra.