"Välkommen till Israel"

Varma hälsningar från Israel

OLD ARTICLES. För några dagar sedan kom jag hem från en resa som kom att sätta spår i mitt liv. Tillsammans med en grupp på 17 finlandssvenskar var jag till Israel.

Den internationella kristna ambassaden i Jerusalem ordnade för andra året ett reseprogram riktat till unga vuxna. Som samarbetsorgan i Svenskfinland var Örnvingen i Karis med Hanna Nylund i spetsen. Som reseledare fungerade Fredrik Åbacka.

Reseprojektet kallas "grafted". Det betyder "inympad" på svenska. Här syftas på Paulus ord att vi hednatroende tack vare Kristus fått nåd att få del av samma arv och löftesförbund som Guds egendomsfolk, Israel. Läs gärna Ef.2:11-15 och Ef. 3:6.

Vi hade ett fullspäckat program från morgon till kväll varje dag. De första dagarna var det över 40 grader varmt! Sedan förbarmades vi med lite mänskligare temperaturer, där kring 30 grader. He!

Vi deltog i kristnas firande av Feast of Tabernacles, Lövhyddohögtiden. Det var underbart att lova Gud med vackra flaggor och dans! Det roliga var också att varje land som var representerat välkomnades och att finländarna verkligen var en stor grupp! Vi var den största gruppen på Grafted-resan. Visst blev man lite stolt.

I fotspåren av Jesu tjänst gick vi. Vad sägs om sådana platser som Karmelberget (Saligprisningarnas berg), berget Tabor (Jesu förhäligande), Jordanfloden (där Jesus blev döpt) och Getsemane trädgård (där Jesus förråddes)?

Annat underbart vi gjorde var att rida på åsna och kamel, sova i beduintält, flyta i Döda havet, kleta in oss i mineralrik lera.

Berörande upplevelser var att lyssna till sådana som överlevt terrordåd och att besöka Förintelsemuséet. Ack ja, och Jerusalemmarschen! Där gick vi och viftade med finska flaggan och sjöng "We will, we will bless you!" Melodi från låten "We will, we will rock you". Människor var tårögda och ropade "Thank you!" och "Welcome!"

Jag rekommenderar av hela mitt hjärta dig, som är ung och vuxen att resa nästa år! Det är en upplevelse i sig att se alla vackra bibliska platser. Men resan innebär så mycket mer än det.

Under resan har jag fått en större kärlek till Guds egendomsfolk och fått veta saker som inte massmedia direkt låter oss få veta. Visste du t ex om att Yassir Arafat är en av världens rikaste män medan hans folk lider något otroligt? Han betalar familjer pengar för att männen ska göra självmordsattacker och uppmuntrar i TV små pojkar att bli "martyrer". Denne man har fått Nobels fredspris och sitter och dricker kaffe i gemytlig kamratlig stämning tillsammans med presidenter.

Genom historien har Israel fått kämpa för sin existens som både är historiskt och politiskt berättigad. Det är bara att sätta sig ned och läsa om landets historia för att förstå det.

Kristna har genom korståg och hat mot judar p g a de korsfäste Jesus bidragit med sin beskärda del av förföljelse.

Nu är det dags för oss kristna att visa att vi älskar och välsignar Israel! Vår frälsning har kommit från judarna. Herren har sagt att den som välsignar Israel skall vara välsignad. Det kommer tider då Finlands hjärta för judarna kommer att prövas. Var är ditt hjärta?