Sara ger tips hur man kan koppla av

Expertråd om avkoppling

OLD ARTICLES. Sara Wallin, utbildad fysioterapeut, ger praktiska tips om hur man kan koppla av och bli tyst inför Gud.

KRISTEN DJUPMEDITATION – vad är det?

AV: Sara Wallin

Min personliga erfarenhet fick jag i Djupvikskyrkan i Piteå. Det ordnades en workshop gällande ”kristen djupmeditation” och undervisning gavs av Maria Berg, pastor i Stadskyrkan, Piteå. Hon har även utvecklat utrustning för djupmeditationen, nämligen en lutande pall. Det var en mycket skön upplevelse. Rekommenderas varmt till alla som vill varva ner lite och bara vara i Anden!

Kristen djupmeditation är bön i tystnad. Traditionen kommer från klostertraditioner, men den utövas även i en del kyrkor, t.ex. efter högmässa. Det här är ingen ”yoga-liknande” metod, utan det centrala i den här metoden är bön och Jesus!

I vårt samhälle är det inte alltid lätt att varva ner och det krävs mycket kraft av en på jobbet, i församlingen på fritiden och hemma. Ibland kanske man är så spänd för något annat eller har tankarna på det man ska göra/har gjort, att man inte hittar den där öppna kommunikationslänken till Gud i bönen.

Här kommer instruktionerna för djupmeditation:

- Görs antingen i grupp eller individuellt

- Ingen tanke – tystnad och stillhet. Om man vill kan man inleda med något bibelord eller be en bön innan man startar meditera. Detta för att öka koncentrationen på Gud.

- Man behöver en liten pall med lutning ca 20cm-30cm hög. Detta för att man ska få en svank i korsryggen/ländryggen och för att man lättare ska kunna slappna av. För dem som inte vill snickra en pall, går det naturligtvis också att ta en hårdare kudde eller helt enkelt att man sitter på golvet.

- Det är viktigt att man sitter rak i ryggen, med en lätt svank. Fokuserar blicken på en punkt ca 1½ m snett framför. Tänk på att öppna dig som ett rör för att ta emot. Håll armbågarna i 90˚ vinkel mot sidan och håll i din hand mot magen med handflatorna uppåt. Lägg tummarna mot varandra så du formar en cirkel mellan händerna och tummarna. Detta även för att koncentrera sig bättre för öppenheten mot Gud. Kanske låter det konstigt, men koncentrationen ökar om kroppen får bestämda positioner. Kliar det i pannan får man inte klia sig, domnar det i benen är det inget farligt, gör det väldigt ont i vristen har du kanske spänd muskulatur, får du ont i knäna kan du lägga något mjukt under. Men kroppen tål mer än man tror och säger till när det är riktigt galet.

- Man kan meditera ca 30 min, men börja med 15 min för att testa. Om man är i grupp ringer ”ledaren” i en klocka och från och med då ska det vara tyst och stilla. Sedan efter att 15-30 min har gått ringer man i klockan igen, böjer huvudet i marken, för att öka blodcirkulation och sen avslutar man meditationen.

För er som vill fördjupa er i bön; läs t.ex. om Paulus, 1. Sam. 1:12-18, Matt. 6, Luk. 11:1-9, Ps.143, Jak. 5:16, 1 Kor. ”Ni är Andens tempel”