Sara själv, när hon grundade familj med Magnus sommaren 2003

Moderns lott – ta det flott

ALLMÄNT. Jag har funderat mycket på detta sedan jag själv blev mamma. Nu lever vi i ett samhälle där kvinnan och mannen ska vara jämställda, nä, egentligen, kvinnan har ställt sig jämt med mannen på eget bevåg, eller hur är det egentligen?

Strunt samma. Jag skriver utifrån mitt perspektiv. Och då säger dom att mammor lätt kan bli insnöade …SÅ, ni får ta detta som ni vill, men jag skulle tro att någon känner igen sig och kanske någon ger det mod?!

Det här skulle jag vilja få sagt med detta inlägg: ”Jag skulle vilja att kvinnan var glad i sin uppgift som mamma. Att hon tjänade sin familj, liksom hon tjänar Herren”. Hon ger tid till båda delarna med ett glatt hjärta. Det finns så många mammor som känner sig splittrade i sina roller. Dom känner att dom ska göra karriär, se snygga ut, hänga med på vad som är nytt i världen och så vidare. När jag säger att jag tänkte ha mina barn hemma samtidigt, alltså ingen dagvård utan jag skulle ta hand om mina barn…Så står dom med lite frågande blick och undrar om jag verkligen har tänkt igenom mitt beslut. Det kommer ju att bli tufft…säger dom!

(Väntar annars 2:an i början på oktober för dom som inte visste).

Jag funderar och tänker på hur det var förr. Det var mera så att mammor var hemma med barn och då kunde barnen leka med varandra. Nu är mammorna på jobbet och barnen är på dagis. Det är alltså inte så lätt att vara hemmamamma i dagens läge. Många ger upp och börjar misstro på sin roll! ”Jamen, får mitt barn tillräckligt med stimulans”, kan mamman börja gå och undra. ”Jag tror att han behöver kompisar nu, han har ju just fyllt 1 år och allt”. ”Han är så otålig hemma”…VA??? En kompis när man är 1 år? Är detta möjligt? –Att träffa andra barn, ja, det är viktigt, men är det inte trots allt familjen som är viktigast när dom är så små? Detta är ett hett ämne i min värld. –Det forskas om detta hur barn mår på dagis och hur dom utvecklas. I en undersökning som var gjorda på barn som började på dagis från 1-3 år var det alltså en uppmuntran till föräldrar som är tvungna att lägga sina barn på dagis. Det var nästan ett hån åt föräldrar med barn hemma. Frågan som togs upp var möjligheten till stimulans, social och intellektuell kompetens. Dom ansåg att utvecklingen kunde vara positiv för barn på dagis. Och dom tryckte på det att numera är det vanligast att man lägger barn på dagis vid 1-års ålder, så det gjorde att föräldrar som valde att vara hemma var minoritet och därmed missunnade sina barn detta, som dagiset kunde erbjuda. En svag mamma kunde säkert ta åt sig av detta och misstolka det som ett misslyckande med att vara hemma. –”Det är klart att jag måste ut i arbetslivet så fort som möjligt”! Ja, jag känner bara att det är trist och synd att man inte läser mera ur bibeln och gör sin uppgift med ett glatt och ärligt hjärta!!!

Alla kvinnor har ju naturligtvis inte barn, men deras roll är också skriven! Det handlar om att tro på sig själv! Lita på Gud och tro att man klarar av saker och ting. ”Bara göra”, inte tänka!

–Vi tänker för mycket numera, får lite till skott och grubblar för mycket!

Jag önskar att alla mammor var glada åt sin lott i livet. Ta hand om familjen.

Jag har ett bra exempel från en av mina patienter som inte kommer från detta land. I hennes kultur är det självklart vilken roll kvinnan har, men sen hon flyttat till Sverige så blir hennes roll vacklande. Hon sa till mig efter att jag gett rådet att hon måste ta hand om sig själv och träna varje dag för att hennes smärta ska försvinna (det här är kanske lite speciellt fall, för ta hand om sig själv måste man ju också, men lyssna till hennes svar, så förstår ni vad jag menar). Hon sa: ”Ja, men här i Sverige är det annorlunda. För mig är kulturen sådan att familjen är viktigast, jag måste sköta barnen, hemmet och serva min man. Här ska man bara tänka på sig själv”. Jag tänkte nästan börja argumentera emot, men hon har ju rätt! Ja, hon har rätt. Man behöver inte ta skit, eller man behöver inte vara någons dörrmatta för det! Det handlar bara om att göra det med ett glatt hjärta! Nu kanske hon var i en vacklande fas, men kulturen var sådan hemma hos henne. Hur är det här då? Jo, här ska kvinnan ha eller ta mycket egen tid. Hon uppmanas nästan att vara självupptagen och sååå egenkär. Se på media, hur uppstyrt är det inte egentligen med kvinnans roll? Hon ska jobba, hon ska träna, hon ska vara en bra mamma med bästa recepten, hon ska vara aktiv i politiken också för det ger extra entusiasm! Sen ska hon också ha mycket egen tid för återhämtning, utan barnet/n. Hur skulle en vanlig människa orka detta? Inte många! Hoppas ni är kloka och tar hand om er på rätt sätt.

Jag vill nämna några bra ställen i bibeln också. Ords.14:1; Ords.17:22; läs också ords. 31:10-31. En favoritvers lyder: ”kraft och heder är hennes klädnad, och hon ler mot den dag som kommer”.

Efter att man läst ordspråksboken ser man hur tiden har förändrats, men jag hoppas och tror att mamman med ett glatt hjärta och ett starkt mod klarar ”mödan”.

Ha det så bra alla kvinnor!En okänd mamma