Nya "Modern UI" (Metro UI) i Windows 8

Igång med radikalt förändrade Windows 8

TEKNIK. Teknologivärlden susar fram med blixtfart, och ibland är det svårt att hänga med. Men med tanke på att dagens teknologi nästan totalt hänger på datorer, så kan man ju inte undgå att dras med i datorvärlden. Det är precis det som hänt många på sistone genom Windows 8! Denna version av Windows lanserades för en knapp vecka sedan, och fanns direkt att köpa. Jag har testat denna i fyra dagar nu, så här kan ni ta del av min senaste erfarenhet inom tekniken.

De som känner mig vet att jag är otroligt intresserad av allt nytt som sker i teknologivärlden och inom vetenskap. Windows 8 är denna gång på tavlan, och jag skriver om det för att det är en banbrytade produkt som jag vet att många är lite osäkra med. Jag har följt med och testat W8 sedan Developer Preview som utkom för över ett år sedan, så tröskeln för uppgradering från Windows 7 var rätt så låg för mig. Jag har också följt med många andras åsikter om W8, och jag förstår om man gärna avvaktar. Jag tänker i alla fall beskriva lite av den erfarenhet jag haft med den officiella versionen av Windows 8, som jag skaffade dagen efter lanseringen. Jag uppgraderade från Windows 7, så alla filer och (i stort sett) program fanns kvar i W8. Man kan också installera helt nytt, ifall man tidigare erfarit problem med W7, men då blir man av med åtminstone alla program.

Varför uppgradera över huvudtaget? Det är förstås inget måste att uppgradera, men för mig var det en chans att få ta nästa steg tillsammans med Microsofts nya filosofi. Denna nya filosofi baserar sig på deras nya "Modern UI" (som många känner till som "Metro UI"), där Startmenyn från W7 har tagits bort och blivit ersatt med en helskärms "Startskärm". För den som redan använt Windows Phone 7 (WP7) är detta ingen nyhet, eftersom W8:s Startskärm var inspirerad av WP7. För de ovana kan det finnas en liten inlärningskurva, men jag vågar påstå att det är värt det! För mig personligen, användes nästan aldrig Startmenyn i W7 p.g.a. att det alltid var kaos där, och om jag måste använda den, så använde jag sökfunktionen och snabblänkar. I Windows 8 har allt som var i W7 startmenyn flyttats till sökfunktionen i W8 (som är mycket bättre än i W7!), och själva Start är nu istället helt och hållet menat för Live Tiles ("Levande Paneler") och snabblänkar. Dessa kvadratiska och rektangulära paneler (de går att anpassa) är inte bara längre tråkiga ikoner, utan visar användbar information även när man inte använder programmen eller applikationerna. Man kan t.ex. se väderleksprognos på panelen från AccuWeather, eller en snutt av nyligen mottagen e-post.

Jag använder Windows i dubbelskärmsuppställning, alltså, jag har en extern skärm kopplad till min bärbara dator. Jag nämner detta för att erfarenheten med nya Windows kan variera beroende på hur många skärmar man har. Jag öppnar alltid Startskärmen på min laptopskärm så att jag kan kolla saker i Modern UI samtidigt som jag arbetar på min externa skärm. Jag har också använt datorn med bara den bärbara datorns skärm, och visst tar det lite vänjning, men jag garanterar att den som vill vara produktiv i den "vanliga" Windows, alltså arbetsbordet med aktivitetsfältet som det också såg ut i W7, inte har några som helst problem med det. Tvärtom ger det en plötsligt fler användningsområden för ens dator (eller tablett/hybrid), eftersom man kan göra seriöst arbete i "vanliga" Windows, medan man kan ha riktigt skoj i Modern UI när man vill komma bort från den tråkiga vardagen. Speciellt om ens (framtida) dator är utrustad med "touchscreen" (pekskärm), är detta fantastiskt! Om man inte har det, går det ypperligt ändå med datormus, då man kommer åt alla funktioner som finns för touchscreen, bl.a. Startknappen (Startknappen på aktivitetsfältet syns inte längre, men det är där ännu om man sätter markören i nedre vänstra hörnet).

Det som kanske kan göra folk konfysa är att det finns två olika Windows 8. Det finns en version, Windows RT, som är helt menad för simplare multimediatabletter, och en för datorer och tabletter med mer avancerade processorer. Till exempel Microsoft Surface RT-tabletten (med ARM-processor) använder sig av Win RT, vilket betyder att man bara kan installera apps/program från Windows eget "Store", men inget man laddat ner separat från internet eller själv äger på fysisk kopia. Däremot, i datorer med Windows 8 ("pro"), alltså datorer med Intel/AMD-processorer, kan man installera både från Store och med traditionella metoder. I Windows RT finns dock skrivbordet kvar, men det är reserverat till stor del för Office 2013 som medföljer.

Efter fyra dagar helt och hållet med Windows 8 vill jag påstå att jag aldrig mer skulle ha lust att återgå till Windows 7. Visst är W7 helt prima och funkade toppen för mig i över två år, men denna nya Windows-upplevelse tar både en och ens dator till nya höjder. Speciellt om man har en gammal dator, så kan man blåsa nytt liv i den med W8, eftersom denna version är väldigt mycket mer effektiv med datorresurserna. Min över två år gamla bärbara dator startar upp över 10 sekunder snabbare än W7 (som startade på ca. 30 sekunder), använder mindre arbetsminne (RAM) och konsumerar mindre batteri. Jag vill också försäkra er om att nya Modern UI absolut inte är i vägen, och att jag kunnat göra precis samma saker fortfarande som jag gjort i W7, bl.a. använda Photoshop, surfa nätet, skriva i Word och spela mina datorspel. Alt+Tab är nåt jag använde flitigt i W7, och den funktionen funkar lika i W8 fortfarande, medan Windowsknappen+Tab cyklar igenom alla ens Modern UI-applikationer (skrivbordet räknas som en av dem).

Ett litet problem jag hade de första dagarna är att några av datorns drivrutiner och program inte var kompatibla med W8, som t.ex. ATI Catalyst (kontrollpanel för grafikkortet), pekplattan (där W8:s gester inte funkade -de för W7 funkade ändå) och ESET Smart Security. Det sistnämnda behövde bara installeras om, men W8-drivrutin för grafikkortet är en betaversion från AMD för tillfället. Jag har dock hittat korrekt W8-drivrutin för min pekplatta (touchpad), så nu går det t.ex. att cykla igenom program genom att svepa ett finger från vänstra sidan av pekplattan. Det enda som inte funkar nu är knapparna att ändra ljusstyrkan på laptopskärmen, men jag hoppas HP kommer med drivrutin för det inom kort. Javisst, det finns alltid också nackdelar med att vara pionjär. Om man vill undvika småfel, så kan man såklart alltid vänta ett tag med att uppgradera, eller så skaffar man helt enkelt en dator som redan har W8 (om man tänkt skaffa nytt, alltså), så har man inga problem med drivrutiner.

Den som är säker på att uppgradera, kan få W8 riktigt billigt fram till 31 januari 2013! 29,99 Euro är det som standard på microsoft.com, men kan pressas till 14,99 Euro om man går till windowsupgradeoffer.com och får en "promo code" (informationen man fyller i lär inte ha så stor betydelse, säger de som provat). Uppdatering: Microsoft har ändrat kraven, och man måste nu också fylla i Windows 7-nyckeln från en dator man skaffat efter 2:a juni.

Fråga gärna om det är nåt ni undrar över eller vill att jag ska testa!

Dubbelskärm för både Modern UI och standard arbetsutrymme med aktivitetsfältet.
Man kan läsa email samtidigt som man spelar Angry Birds Space.
"Live Tiles" håller en ajour om relevant och ny information.