Alexander filmar under sommarkonferensen

Alexander låter Gud sköta jobbet

PERSONEN. Alexander Store imponerade på Mickelsson.net redaktionen med sina sina videon under sommarkonferensen i Vasa och med sina kloka åsikter på sociala medier. Nu ger Alexander svar på sin bakrund, vad som motiverar honom och vilka drömmar han har.

Hur blev du intresserad av att börja filma?

Jag har alltid varit intresserad av film och show, detta ledde till att jag började joxa och sätta in mig i roller i rätt tidig ålder. Jag såg en hel del filmer och serier på Tv och VHS som barn och ville bli skådespelare. År 2009 utmanade min syster min vilja att skådespelare och så vips så stod jag på Jungsborgs Londonbridge-scen i rollen som "Räven" Jack Dodger Dawkins! Det var ett fantastiskt projekt. Där började min utbildning till filmregissör. Efter att ha medverkat i Oliver-musikalen var jag med i ca tio produktioner. Den sista var Narnia på Wasa Teater. I samband med Narnia valde jag att hoppa av gymnasiet, ett av de viktigaste valen jag gjort i mitt liv. Jag studerade teater ett år på VNF i Karis och kom sedan in på Fysisk teater på Novia i Vasa. Efter ett halvt år på Fysiska kallade Gud mig att gå vidare så hoppade jag av den utbildningen. Ungefär ett halvt år efter att jag slutat studera sa Gud åt mig vad jag skall göra resten av mitt liv: Film. De videon jag gör nu är ett litet steg mot att i framtiden göra långfilm som vidrör människors liv i en positiv anda.

Hur lärde du dig filma?

Mitt företag Carl Alexander Media grundades den sjätte oktober 2012 och har således snart haft ett års verksamhet. I min verksamhet som företagare har Gud lärt mig många saker om film, vad saker symboliserar, vad som är sant, vad som är yta och så vidare. Många gånger när jag ser på saker jag har jobbat med märker jag först efteråt att "det här kan inte jag ha gjort själv" och känner på det sättet också att Gud är med heltiden. Sanningen är den att jag är lika kass på att göra film som en hammare är duktig på att spika! Men sätter man det i rätt hand så ...

Vilka åsikter har du om skolor och utbildning?

Skolor och utbildning är två väldigt olikabetydande ord, men än så sammankopplade. Skolor är vårt nuvarande system för att utbilda människor på olika sätt, men det är för mig förbryllande att man lär sig hur olika molekyler reagerar med varandra, men inte hur man gör upp en enkel eld. Jag kan säga det på direkten att jag bryr mig inte speciellt mycket om molekylernas reaktioner om det blir kaos i världen, strömmen kapas och telefonnäten skulle vara nere, då vill jag hellre ha en varm brasa. Jag tycker att många skolor är begränsande och uppvaktar inte all sorts intelligens. Det är sorgligt att när du frågar en elev vad de tycker om med skolan så svarar de rasterna, för då får de ju umgås med sina kompisar. I kontrast tycker jag att den "utbildning" jag har fått utanför skolan är så intressant att jag inte kan annat än dela med mig om de saker som jag dagligen lär mig, vi lever i ett informationssamhälle, möjligheterna är oändliga! Det vi saknar mest idag är mentorskap.

Hur kom du till tro?

Jag har växt upp i en troende familj, nånting jag är extremt tacksam för, det är inte många hundratusen som är lika lyckligt lottade som jag. Min tro har alltid funnits där, men jag har ofta ifrågasatt den, nånting som gjort mig nyfiken att forska vidare och svar har jag ju fått. Efter att jag slutat Fysiska linjen och blev kallad av Gud uppenbarades dopets vikt för mig. På samma sätt som man vid ett giftermål säger sitt ja till varandra inför församlingen och Gud ser jag att man vid dopet säger sitt ja till Kristus inför församlingen och fadern. Symboliken med rentvättning och att stiga upp ur graven är fantastisk och det var en viktig punkt i mitt liv för att stadigfästa att jag är en Jesu lärjunge och resan från då till nu har varit fantastisk!

Hur får du inspiration att göra kreativt jobb?

I femte Mosebok 2:7 står det "HERREN, din Gud, har ju välsignat dig i alla dina händers verk". Jag kan inget annat än hålla med om det påståendet. Som Gud skapat oss till sin avbild lever den kreativa sidan kvar i mig extra starkt, men jag är till exempel extremt dålig på ishockey. Gud är den största inspirationen som finns och genom Anden får jag idéer som känns nästan gudomliga. Jag har inte egentligen någon människa som inspirerar mig men Spielberg, Burton och Verbinski är duktiga.

Filmar du nån gång för egen glädje eller annans glädje (i kontrast till att jobba för pengar)?

Ja är det korta svaret. Det är sällan jag inte gläds i mitt arbete även om jag må vara trött eller sur så finns det ändå alltid glädje och frid i det. Jag är bara en förvaltare för Guds rike och det är inte min kraft som gör att jag har mat på bordet. Det viktigaste i mitt arbete är att budskapet når fram inte att jag får ära eller pengar.

Du har varit öppen på sociala medier om vad du tror på och också gett människor en chans att konfrontera dig och din tro. Vad har du fått för erfarenhet av det?

Det största jag märkt är att majoriteten av frågorna bygger på myter och okunskap om den tro jag har. Orsaken till att jag till exempel gick med på Ask.fm är att jag i mån av möjlighet skulle kunna knäcka så många myter som möjligt om den tro jag följer. Om 1000 personer kallar mig idiot är det värt det om en människa kommer till frälsning genom att jag delar min tro.

På sommarkonferensen fick vi se flera vittnesbörd som du hade filmat. För mig kändes det som om människorna vågade berätta mera personligt åt din kamera än om det hade varit för en mikrofon och en stor publik. Vilken är din hemlighet?

När jag jobbar med människor och deras story kommer jag om möjligt in i deras hem som en gäst, vilket innebär en viss respekt för deras territorium och att de får känna sig så bekväma som möjligt. Jag vill fånga det människor vill berätta, inte det som de tror att publiken vill höra. Det här är en rolig liknelse men om vi påstår att alla sjunger som rockstjärnor i sin egen dush så är min uppgift då att på ett smidigt sätt ta mig in i den dushen och förmedla den äktheten som finns där genom bild och ljud.

Vilket skulle vara ditt favoritprojekt?

Alla projekt som är från Gud är mitt favoritprojekt, de har alla bara sin egen tid. Men kanske jag i framtiden uttrycker mer tycke för något av de kommande projekten i framtiden, tiden får berätta.

... om du hade oändligt med resurser att sätta på projektet?

Eftersom jag är medborgare i himmelriket och helig Ande, samma kraft som väckte Jesus från det döda bor i mig har jag ingen aning om varifrån jag skulle få mer resurser än det jag har nu. Allt är i Guds hand, varefter jag är redo att ta nästa steg uppenbarar herren den vägen för mig och det går i raskt takt redan nu! Det jag kan säga nu om framtida projekt är det att om några år kommer jag att regissera en film som kommer att handla om nåden, det kommer att bli en bra film, kolla bara att det står "Directed by: Carl Alexander Store" i sluttexterna "The movie will be directed by me, but I will be directed by God"

--

För den som är intresserad brukar Alexanders Sion-videon dyka upp här:
http://vimeo.com/sion

Tack Alexander för mycket insiktsfulla svar och för idéer som inspirerar till att komma rätt i livet!