Storabror ser dig

Risker med spionage

POLITIK. Äntligen börjar den politiska eliten i Europa röra på sig i spionskandalen som rullades upp av den fd NSA-tjänstemannen Edward Snowden.

Snowden avslöjade tidigare med interna dokument att USA spionerade hejdlöst genom bl a telefonavlyssning och läsning av eposttrafik och genom programmet Prism som samlar material från bla Apple, Google, Facebook och Microsoft. Anpassningarna som möjliggör dataläckaget finansieras av amerikanska skattemedel tidigare utan befolkningens vetskap.

Snowden flydde till Hong Kong och därifrån vidare till Ryssland som gav honom tillfälligt visum på ett år av President Putin under förutsättningen att "Han inte sprider material som skadar våra Amerikanska partners". Inget Europeiskt land verkade stötta Snowden då ens för utlåning av luftrum.

I början av september fick allmänheten veta att NSA också spionerat på Brasiliens och Mexicos presidenter. Men det var först under den här veckan som Europas ledare fått upp ögonen för skandalens innebörd. Tysklands president Merkel blev upprörd när hon fick veta att man från USA, allierad med Tyskland, avlyssnat hennes telefon.

Ett vanligt argument för signalspaning av alla de sorter är att om man inte har något att dölja så gör det väl inget att man avlyssnas. Har Merkel något att dölja? Knappast. Men att spionera på en vän kan inte uppfattas som annat än fientligt.

Det ser ut som om det är helt okej att FRA och NSA och andra skurkar spionerar på folk, bara de inte spionerar på en själv.

Den viktigaste orsaken varför myndigheternas spioneri på folk är fel är möjligheten till missbruk. Naturlagen om människans beteende säger att för mycket makt korrumperar. För en demokrati att ens i teorin skall kunna fungera krävs transparens (glasnost) så att väljarna vet vad maktinnehavarna gör. I historien finns för många exempel som visar hur dåligt det går när maktinnehavarna börjar gå snett och om de samtidigt kan kontrollera befolkningen.

När den sista tidens utlovade stora förföljelse av kristna(ja, inte väckelse) kommer finnas det färdiga metoder att språra varenda en.

Källor:

http://www.theguardian.com/world/2013/jul/03/edward-snowden-asylum-live

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2352737/Putin-offers-U-S-whistleblower-Edward-Snowden-asylum--condition-stops-damaging-American-partners-leaks.html

http://www.theguardian.com/world/2013/aug/23/nsa-prism-costs-tech-companies-paid

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2408665/NSA-spied-Brazilian-Mexican-presidents.html