Första kurvan

Ett fartfyllt äventyr i Lappland - Jag kom i mål men missade andra heatet

MISSION. Åter en gång hemkommen från en mycket givande Lapplandsresa. Detta var den tredje resan i vinter med Gospel Express bussen och första gången någonsin jag deltog i en snöskotertävling.

Vi åkte från Vasa med både buss, bil och släp. Orsaken den att vi kommer ännu att göra en resa i vår och det blev billigare så här. Bussen står tryggt parkerat på sin egen plats vid Santa’s Pizza & Burger vid jultomtens by en bit norr om Rovaniemi.

Denna gång var vårt första stop i Kuusamo där vi besökte den lokala pingstförsamlingen. En fin dag och kväll. Alltid lika trevligt att träffa nya människor. Vi ser fram emot att ordna evangelisation tillsammans i sommar.

Från Kuusamo åkte vi till Kemijärvi där jag spelade, sjöng, vittnade och delade ut böcker samt skivor utanför Mokkatupa, en välbesökt restaurang bredvid ABC invid riksvägen. Vi hade inte riktigt vädret på vår sida, det var kall vind från sjön. Vi var dock där hela eftermiddagen och hade några givande samtal med olika människor.

Från Kemijärvi åkte vi till Sallatunturi där vi parkerade bussen på en campingplats. Det var inte lätt att svänga in där med en tretton meter lång buss men det gick till sist. Man får alltid ha detta i beaktande då man kör in någonstans. Då man kör buss får man planera i god tid. Gäller också i alla korsningar.

Lördagen var det dags för Veteranskoterklubbens evenemang. Det var första gången för oss detta år och vi körde igång redan vid klockan 9 på morgonen med en tävling där man skulle köra på en kort bana. Man körde två varv, dock inte efter varandra utan i den ordning man hade anmält sig. Andra varvet skulle man försöka komma så nära den tid man hade kört första varvet. Sebastian kom på andra plats och jag på tredje plats med vår Maxi Ski 340. Pokalerna fick vi på kvällen.

Det var en fin gemenskap och självklart fick vi vittna om Jesus och vad Han gjort i vårat liv. Vi gjorde även två skoterturer tillsammans och uppe från Ruuhitunturi kunde man se det gamla Sallatunturi som idag tillhör Ryssland. Kändes lite kusligt att stå titta ut över Ryssland i dessa tider.

På kvällen var det mat och program. Bland annat teater. Vi var nog de yngre deltagarna på denna träff men det var fina människor som delade samma intresse för gamla snöskotrar. Under kvällen fick jag även berätta om mitt liv, dela ut böcker och skivor. Jag skulle tro att så gott som alla tog en bok och en skiva. Vårt arbete är att så. Utan sådd blir det ingen skörd.

Söndag kväll hade vi möte i pingstförsamlingen i Salla och även där kände vi oss välkomna. En fin atmosfär med fina människor som behövde uppmuntran. Idag behöver folk verklige bli styrkta i sin andliga identitet. Det sker mycket runt omkring oss alla nu men allt kommer att bli bra så länge vi håller blicken fäst på Jesus.

Från Salla åkte vi till Rovaniemi och parkerade vid Santa’s Pizza & Burger. Vi skruvade lite mer skotrarna och var ute och åkte. En kväll besökte vi ett ungdomshem. Det var nog höjdpunkten för min del. Alltid lika fint att få berätta för ungdomarna och varna dem för farorna med alkohol och droger. Även jag var ung en gång och det var där eländet började. Jag hoppas att de som fått höra min berättelse inte skall behöva gå igenom samma elände som jag gick igenom för att jag i ungdomen helt enkelt gjorde fel beslut och var vilsen.

På fredagen då vi skulle lyfta tävlingsskotern på kärran kom vi underfund med att båda skidorna var av på mitten. Hur hade vi inte märkt detta? Vad skall vi göra nu? I Lappland är människorna mycket hjälpsamma och vår vän Jarkko som driver pizzerian ringde ett samtal och vi fick en hel hall vid Arctic Ice Hotel & Igloos där vi fick svetsa skidorna. Vi fick även parkera bussen där över helgen för det var där, i Lehtojärvi var helgens tävling ägde rum.

Följande dag steg vi upp tidigt för jag skulle först ställa upp mina ljudgrejer i och med att jag skulle spela på tävlingen. Sedan skulle skotern besiktas före start. Jag hade ju kört en tävling helgen innan. Topphastigheten där var kanske 15-20 km i timmen och det var ju också veteranskotrar denna gång. Jag kom snabbt underfund med att de flesta hade gamla skotrar men rejält trimmade och nu var det fullt allvar.

Jag blev nog lite nervös och klassen jag skulle tävla i Leafer 1 (encylindrig motor och bladfjädring) skulle starta först. Allt helt nytt för mig. Vi körde till startlinjen och då starten gick var det bara att försöka hålla full gas så gott det gick. Jag lämnade efter genast i starten och under första varvet var jag ute och yrade på isen då jag inte var säker på var banan gick. Jag kom dock i mål men sist. Nu hade jag kört första heatet på min första riktiga skotertävling någonsin.

Detta var spännande och jag kom i mål. Medan några andra klasser körde gick jag och Sebastian en sväng. Bland annat till bilen för att ringa hem till frun och berätta att jag kom i mål. Jag var så ivrig att berätta detta för min fru så jag höll inte reda på mig själv och missade därmed starten för andra heatet vilket ledde till att jag ligger sist på poänglistan för denna säsong. Det gör inget. Huvudsaken man är med och det var en bra ingång till många fina samtal.

Spelade musik och vittnade även under dagen och då det blev dags för de större skotrarna att tävla var det riktigt fartfyllt. Kolla videon på YouTube. Medan jag satt och såg på denna tävling tänkte jag om detta verkligen är min grej och tankarna följde mig hela dagen. Det gick rätt vilt till i kurvorna och i guppen och jag är ju inte ung längre. Jag fyller 50 senare i år om jag får leva och Herren dröjer.

På kvällen var det bastu, mat och prisutdelning. Efter prisutdelningen skötte jag musiken och det blev en sen kväll. Hade dock fina samtal med människor och trots att spriten flödade var folk öppna för att veta mer om andliga ting. Det verkar som om folk skulle söka sin andliga identitet och vi som känner Jesus vet ju att Han är vägen, sanningen och livet. Denna resa var värt allt och vi körde hem under söndagen.

Nu har jag anmält mig till nästa tävling i Levi på Valborgsmässoafton och där blir det samma upplägg med musik, vittnesbörd, evangelisation osv…. Därifrån åker vi vidare till en stor pilktävling i Kilpisjärvi varefter vi kommer hem med bussen och börjar förbereda för sommarens äventyr. Ja, det har varit en otrolig vinter hittills och Gud slutar inte att förvåna på vilka platsen Han vill använda oss. Vi skall alla göra vårt bästa och vittna om Jesus och vad Han har gjort i våra liv. Det är den enda drivkraften och orsaken till våra resor. Fortsättning följer….

Kuusamo
Kemijärvi
Kemijärvi
Vetaranskoterträffen
Vetaranskoterträffen
Vetaranskoterträffen
Vetaranskoterträffen
Blickar mot Ryssland
Sebastian fick sin pokal
Vår vän Jarkko i Rovaniemi
En brusten skida
Skidorna fixas
Wintage Weikot snow cross tävling
Wintage Weikot snow cross tävling
Wintage Weikot snow cross tävling
Wintage Weikot snow cross tävling
Wintage Weikot snow cross tävling
Wintage Weikot snow cross tävling
Prisutdelning
Efterfest