Claudia Goldin, 2019

Kvinnlig nobelprisvinnare motbevisar vanlig lönemyt

EKONOMI.

Claudia Goldin, nya nobelpristagaren i ekonomi, har forskat i det som ekonomer känt till i årtionden, att påståendet om att kvinnans euro är 70 cent är en grov statistisk förvanskning.

Det är möjligt att påståendets vida spridning medvetet spridits av aktivister med tvivelaktiga syften, en annan möjlighet är att spridarna badar i okunskap. Uppmärksamheten kring detta nobelpris höjer chansen att kunskaper om lönemekanismer spridas utanför de akademiska kretsarna.

Citat av Aftonbladets kolumnist Anna Björklund:

Samtidigt som feminister världen över jublar över att en expert på kvinnor på arbetsmarknaden får ett så tungt pris (en kvinna själv dessutom!) så visar hennes forskning att det mesta som vi hört sägas i ämnet de senaste åren varit fel.

I årtionden har ekonomiska skolor känt till att företag i regel anställer de som man hoppas kunna ge bäst avkastning. Man kan i allmänhet förtjäna mera genom att ta tyngre jobb eller jobb med högre risker eller obekvämare arbetstider eller farligare jobb.

Män gör i större utsträckning uppoffringar för att få mera inkomster. Goldin använder Lewis Cosers uttryck "greedy work" för att förklara skillnaderna. Det skulle vara orättvist att företag inte fick betala för att någon gör uppoffringar som andra föredrar att inte göra.

- Att något så självklart som det här behöver belönas med nobelspris, är för mig fullkomligt överraskande, utbrast en anonym person när han tipsade redaktionen om ämnet.

Det är andra faktorer är förtryck och patriarkala strukturer som bestämmer löner.