Anders pratar med en kille som fixar på ett släp

Anders Krook har det livat på vägen

PERSONEN. Utåtriktade Anders Krook visar för Mickelsson.net-läsarna hur livet på vägen är. Han berättar om skandaler med transportstöd, intriger med lagväktarna, pressade tidtabeller.

Anders Krook vill sticka hål på en mängd myter kring chaufförer. Med undantag av t ex container-transporter behövs det en mycket god kondition för lastningarna.

- Vi är inte överviktiga och vi äter ofta nyttig husmanskost, berättar Anders.

- Dessutom är vi flera chaufförer som inte dricker alkohol. Jag är ju med i Samarias styrelse för jag understöder de värderingarna.

Det finns flera kristna chafförer på vägen. När Magnus Bäckman också kör i Sverige talar han med Anders i 2 timmar i sträck med ett förmånligt abonnemang.

- Jag ringer till Magnus mycket i Finland också.

Livet på vägen är socialare än man kunde tro. På färjorna, vid matställen, vid lastningsplatser pratar han med andra chaufförer. Chaufförerna ringer också flitigt till varandra, ibland för att kolla läget, ibland för att informera om ökad polisbevakning. Anders känner igen några låntradarchaufförer som kommer i mötande trafiken.

Någon häv överhastighet blir det inte eftersom bilarna har en inbyggd fartbegränsning på 90 km/h.

- Men poliserna brukar alltid ändå hitta på något att anmärka trots att vi försöker följa alla detaljerade och ofta minde igenomtänkta regler så gott det går, berättar Anders.

Själva hytten är rymlig och innehåller förutom navigationssystem och styranordningar: våningsäng, mikrovågsugn, kylskåp, kaffekokare, taklucka, mm. Anders föredrar att sova i övre sängen.

Anders skulle vilja att politikerna tog itu med flera stora problem. Rysstrafiken skall betala för vägbelastningen de står för. Transportstöd som är ogynnsam för miljön borde slopas eller omformuleras. Krångliga viloregler som är knepiga att följa i detalj. Lönesystemet borde förnyas.

Speciellt transportstödet upprör Anders.

- Varför skall man betala stöd så att det är billigare att frakta svenska varor till en svensk kund via Finland?

I ett jobb där det är viktigt att hållas vaken har Anders haft svårt att inte använda kaffe.

- Jag försöker undvika kaffe.

Den största stressen kommer när ruttplanerarna, som för övrigt uppdaterar körlistan direkt på en 15-tums skärm i hytten, klämmer in flera transporter och när kunderna förväntar sig att man skall hinna till orimliga tider.

Anders kör allt från metall, båtar, plast, till mera exotiska grejer som kuriruppdrag att föra specialverktyg till en stor kärnkraftreaktor i Sverige.

Chaufförer har ett enormt ansvar med sitt 25-meters transportfordon.

- Vi borde köra med plexiglas så att alla bilister kunde se vilka tunga gods vi kör på. Då skulle ingen svänga in 25 meter framför oss.

De tungt packade åken blir för en tid historia när anders rattar sin Happy-with-Honda på väg till skolbänken. Han börjar billärarskolan nu på måndag och den håller på ett läsår. Han har redan arbetserbjudanden som gäller efter det.

- Jag har ett ansvar att höja nivån på yrkeschaufförernas kunskap, så att vi kan leva trygga trots att branschen bara ökar.

Anders har köpt ett egnahemshus i Box, Sibbo. Dessvärre tyckte inte hans föräldrar om idén att göra den gröna gården till en parkeringsplats för kombinationsfordonen.

Anders är bra på att pruta och att betala med kuponger. Här köper han glass med en kaffe-biljett
På Rekkakeidas säljer man spolarvätska med humor
Anders säger god natt till fordonet
Landsväg
Spegel
... det får Anders att hållas på gott humör
Ibland är det Anders uppgift att lasta
Med en extra knopp får man hjulen att svänga riktigt snabbt
Lastning vid plastfabrik
Anders hemliga koffeingömma
Nyttig mat
Scania är det bästa märket. Tre skärmmössor för olika tillfällen
Fartbegränsningen smäller på vid 90 km / h
Anders i hytten
Anders gillar stora lass