Repetition

His Master's Noise rockade loss på Alexandersteatern - Gospelstuk i stan

MUSIK. Av responsen att döma blev lördagens His Master's Noise-skivrelease på Alexandersteatern i Helsingfors en succé. "Otroligt bra, bäst hittils", summerade ex-Noisaren Oskar Kohonen efter konserten. När ordinarie dirigenten Simon Djupsjöbacka klev upp på scenen slukades all energi åt av försök att hålla tårarna borta.

Kören maxade chanserna att lyckas. Valet av ljus- och ljudtekniker, individuella mikrofoner, duktig  vicedirigent, en hel orkester med proffsmusiker, kapellmästare, solister, och en glad koreograf, allt för att körens ok skulle bli så lätt som möjligt.

Så blev det, kören dansade och sjöng på som om den aldrig varit med om annat.

- Nu rörde sig alla nästan lika glatt som Niina (en av altarna med bakgrund i Furahakören, red anm.), konstaterade Christa, som följde konserten med från publiken.

Inbjudna solister som var Jonatan Skagersten, Emelie Granvik, Tomas Höglund och Mikael Svarvar. Körens egna solister var Kajsa Kronlund, Matilda Aspholm och Markus Haakana.

Simon Djupsjöbacka, som har varit längst dirigent i His Master's Noises historia, insjuknade plötsligt och svårt i en ögonsjukdom i början av terminen. Under hösten har han genomgått två ögonoprationer. Det kan ta upp till ett år innan man ens vet om ögonen kommer att bli bra igen. Som det nu är ser Simon väldigt suddigt och är sjukskriven tills vidare. Simon var även dirigent på skivan.

När allt såg mörkt ut både för Simon och kören tog Elna Romberg tog villigt emot uppdraget som körens vice-dirigent. Under gårdagens konsert visade hon att hon dessutom inte bara gjorde sitt jobb, utan hon gjorde det riktigt bra. Elnas gillar att dirigera och det syntes. Hon inspirerade kören och lyckades hålla i alla musikaliska trådar.

- Någon stal ditt "ssss", skojade hon när Linus frågade  efter en kommentar om konserten.

Skämtet gick ut på att det räcker att en säger s:et i slutet av ett ord så hörs det tillräckligt för hela kören. Linus fick en chans att glänsa med ett kort s-solo, men någon (från basen, red. anm.) stal den.

- Om jag hade kunnat ändrat något hade jag unnat alla som varit sjuka och som hade jobbat för det här, att de kunnat vara med och Anne-Mie och Simon i synnerhet.

Efter "sista" låten, kom Anne-Mie och Simon upp på scenen för att också få blommor tillsammans med solisterna. Konsertens mest känsloladdade ögonblick var när Simon entrade scenen.

- Jag höll på att börja lipa, sade Kajsa om känslan.

- Jag med, svarade Linus.

Efter konserten gav Mixu ett fotoalbum med minnen från det senaste året, med skivinspelningen och med hälsningar från sångarna åt Simon.

Bland de häftigaste överraskningarna var duetten med Tomas Höglund och Mikael Svarvar och Emelies solo, vilka otroliga sångare de är.

Skivan som släpptes heter alltså Depend on Him och den säljs och distribueras av Fontana Media.

Framför är fyra konserter tillsammans med Romberg. Två av konserterna är i österbotten.

Bilderna är tagna av Christa, Viktor och Linus. Viktor Rosendahl har fler bilder här: http://viktor.fi/hmn2010/

Repetition
Repetition