Sarah

Sarah Lillvik, fotbollsbruden med stort hjärta

PERSONEN. Sarah Lillvik älskar fotboll, pizza och sång. Snart måste Helsingforsborna ta farväl av henne när hon emigrerar till USA. Mickelsson.net fick en intervju med henne.

På vilka alla ställen har du bott?

Jag är född i Göteborg och bodde där mina första två år. Sedan flyttade vi till England för en kort stund när mamma och pappa förberedde sig för missionsarbetet. 1990 flög vi iväg till Nepal. Först bodde vi ett år i Nepals huvudstad Katmandu, sedan tre år i Jhimruk. De tre sista åren bodde vi i Khimti. Mina föräldrar var missionärer. Mamma arbetade i sjukhuset och pappa som ingenjör i ett vattenprojekt. Som nio-åring flyttade vi tillbaka till Finland och bosatte oss i Vasa. Ett år senare flyttade vi till Jakobstad.

Jag har flyttat runt under hela mitt liv och jag minns hur jag frågade mamma efter att vi bott en tid här I Jakobstad ”när ska vi flytta igen?”. Som skämt hade vi sade vi att efter fem år på ett ställe så skulle vi flytta. Men blev inte riktigt så.

Jag stack ensam iväg på äventyr. Jag blev utbyteselev i Margaretville, NY, USA läsåret 2005-2006.

Hur har du hittat till Helsingfors?

Ja du, min flytt hit till Helsingfors var verkligen inte planerad och kom lite som en chock i början. Efter en lång resa i Nepal kom jag hem till ett jakande svar från Arcada i Helsingfors och ett nekande från USA.

Syrran Emma ”parade ihop” mig och kusinen Rebecka och det ena ledde till det andra och nu är jag här!

Men en otrolig välsignelse har det varit, jag har hittat det yrke jag vill arbeta med, upplevt hur det är att leva hemmifrån utan ett kylskåp som alltid är fullt, funnit vänner som jag alltid kommer att hålla kära.

Det allra viktigaste är hur jag funnit styrkan och tron att ärligt säga ”ske din vilja”.

... och du är påväg till USA i höst? Din pojkvän bor där?

Ja, nu i slutet av Juli bär det iväg till USA för att fortsätta studierna i Slippery Rock University, Pennsylvania där jag skall fortsätta att studera fysioterapi.

Casey och jag, ja, vi träffades i Margaretville när jag var där som utbyteselev, en lång och lite krånglig historia så jag tror jag utelämnar den, och det har hållit sedan dess.

Vet du om dina framtidsplaner? Har du alls funderat på att bli missionär?

Framtidsplaner. Hmm. Just nu satsar jag på studierna och vill gärna avsluta med en fysioterapi- doktorsgrad i baggaget (men det lär nog skall ta många år innan det sker). Självklart vill jag ha lite äventyr och resande. Hehe. Bergsklättrande i Himalaya, jag följer pappas spår och mycket resande skulle jag gärna vara med om.

Eftersom jag tillbringat mestadels av min barndom som missionärsbarn så finns alltid den där lockande tanken att fortsätta med det som jag känner familjärt och bekant, men för tillfället har jag inga planer på det. Vem vet vad som händer i framtiden?

Du är duktig på innebandy, men speciellt bra på fotboll. Vilket är det bästa laget du spelat i och vilket är ditt favoritfotbollslag?

Bästa laget jag spelat i hittills är FC Uniteds representationslag i Jakobstad men jag hann inte spela länge med dem förrän jag flyttade hit till Helsingfors. Nu till hösten kommer jag att spela med SRU fotbollslag som spelar i NCAA Division 2 och det kommer hoppeligen att bringa med sig nya utmaningar, lärdomar och mål.

Vad skall man göra för att bli lika bra som Litmanen?

Som med alla sporter så gäller det att ha motivation, intresse och träning, träning och träning. Spelögat finns kanske mera naturligt hos vissa än andra, men med mycket spelerfarenhet och lek med kompisarna så kan nog det tränas upp också.

Varifrån gör du helst mål: nickning, frispark, hörnspark, straffspark eller från halva planet?

Haha. Ja mål ja. Det är nog ärligt sagt inte så ofta jag gör mål, men då chansen dyker upp så driver jag gärna fram och nickar in ett mål på en hörna. Min längd ger mig mycket fördelar när det kommer till huvudspel och det är nog kanske det som är min lilla specialitet.

Vilken är din favorit snabbmatsrätt?

Det blir nog min kära lilla vän som heter pizza. Hehe. Speciellt Quatro Stagioni.

Har du något favorit bibelställe?

Ps 37:5 [Folkbibeln: Överlämna din väg åt HERREN, förtrösta på honom, han skall göra det, red anm]

Tänker du delta i Pass Hiid i Kvevlax i sommar?

”Pass hiid” är ärligt sagt något som jag inte tidigare hört om men det låter som något jag skulle gilla. ; ) Vem vet, kanske jag dyker upp!?

Har du någon hemlig begåvning?

Hemlig begåvning. Ne vet du, jag skulle vara glad om jag upptäckt att jag haft någon speciell begåvning. Men ett lite hemligt intresse har jag nog, jag tycker om att laga kort! I alla olika sorter.

Hälsning till Mickelsson läsarna?

När Gud stänger en dörr så öppnar han ett fönster!