Principen för yoghurtproduktion är helt enkelt att låta bakterier föröka sig mätta på mjölk. På nätet tipsar en bulgarisk yoghurtproducent att man kan hetta upp mjölken först en stund för att döda andra bakterier. Linus provade att göra yoghurt med samma metod som man gör fil. Man blandar ungefär en femtedel med naturell bakteriekultur och resten konsumtionsmjölk. Linus använde Lidls 1,5%-fetthaltiga naturella yoghurt (kostar ungefär 1,28/liter och säljs i halvlitersbyttor).
Olika källor på nätet talade om 42 raders temperatur som optimal för bakterieodlingen, men det verkar också gå att lägga skålen på ett lite varmare ställe i köket, t ex brevid värmeelementet.
Hur det smakade? Gott och i övrigt liknande som originalet, med undantag av gräddytan. Billigt blev det också, köper man mjölk från rätt ställe kan man få totala kostnaden ner till under euron per litern. Söta med sirap och smaksätt med bär, gärna röda vinbär!
Det är också möjligt att låta yoghurten hänga genom att placera den i ett kaffefilter eller liknande. Då lär konsistensen bli mer likt den turkiska tjocka mönjan.
- Det skall lukta och smaka gott, annars kan det gott vara någon annan bakterie som vunnit kampen, tipsade mannen i apteket.
Läs mer om yoghurt på Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoghurt

Liknande konsistens som originalet
Linus
Nästan lika enkelt som fil - Odla yoghurt hemma
MAT. Det går att odla yoghurtbakterier nästan lika enkelt som att odla filbakterier. Det fick Linus erfara när han på högt provade av förädla nästan en liter mjölk till yoghurt. Resultatet: förmånlig naturell yoghurt.