Koncentration

Fixa ditt moderkort! - Experthörnan

DATORER. En dator som känns opålitlig och som mitt i allt stänger av sig själv kan mycket väl ha ett söndrigt moderkort. En Fujitsu-Siemens dator var opålitlig i ett år tills den till slut konsekvent stängde av sig medan operativsystemet höll på att startas.

Efter byte av strömkälla, minnen, hårdskivor/dvd, operativsystem ringades moderkortet in som en möjlig felorsak.

- I vanliga fall tänker man, äsch, nu blir det att köpa ett nytt moderkort. Men det är dags att tänka om! Det kan gott vara någon av de större komponenterna på moderkortet som gått sönder och som kan bytas ut, berättar Linus.

Linus hade märkt att tre kondensatorer på moderkortet hade börjat svälla och efter ett samtal med Viktor "Elektronik" Rosendahl var det klart att han tänkte försöka fixa kortet.

- Varför tror du det är kondensatorerna, frågade Viktor.

- Det stod på nåt forum att det är  ett vanligt fel med de här datorerna och att man kan löda om de tre felande kondensatorerna, svarade Linus snabbt.

- Ok.

Viktor anlände till Linus hem. Medan Linus nattade sin dotter riggade Viktor upp sitt mobila laboratorium på vardagsrumsbordet.

- Jag har fattat ett principbeslut att inte löda i shorts, påpekade Viktor efter att han berättat att man lätt kan fastna i lödkolvsledningen.

Med yrkesmässig precision bytte Viktor ut kondensatorerna medan han beklagade sig över att moderkortstillverkare är tvugna att använda blyfritt tenn, som medför en högre smälttemperatur och är därför svårare att bearbeta, jämfört med blyhaltiga diton.

Viktor berättade att han är vänsterhänt men han löder med högra handen. Av historiska orsaker som kan härledas till Viktors barndom.

- När jag satt vid skrivbordet var högra handen närmare vägguttaget och lödkolvens ledning var kort.

När det var dags att prova kom den stora överraskningen. Den inväntade explosionen inträffade aldrig och datorn startade med operativsystemet för första gången på en månad! Viktor hade helat datorn. Låt det här bli en inspiration för dig att inte bara slita och slänga moderkort!

Renoveringskostnadskalkyl:

Nya kondensatorer: 3 x 1 euro / styck på Bebek.
Lite tenn 0,10 cent.

Polerna kartläggs
Blyfria tennet gör jobbet lite frustrerande
Genom att blanda med lite blytenn går det bättre att få lödningen att smälta
Förstoring av hål
Viktor granskar resultatet
Datorn lyckas med något den inte kunde göra förut