Snabbare källkritik med hjälp av bildspårare

DATORER. Såg du också en bild på mängder med europeer som flydde till afrika undan andra världskriget, en bild som var populär på sociala medier? Då såg du fel, eftersom bilden visade Albaner som flydde till Italien på 90-talet.

Eller bilden från satirsidan som visade egyptiska vagnar på bottnet av Röda havet? Eller olika manipulerade propagandabilder från palestina, eller pojken som blivit slagen av invandrare som egentligen blivit biten av en hund i England. Undvik att dela eller gilla grejer som har en poäng på fel grund.

Fick du en vänförfrågan av en ung kvinna och du är inte en kändis? Isåfall gäller samma. Gör en sökning på bilden så får du se sanningen.

Är du en fotograf och tror att du har så bra bilder så att andra använder bilderna i smyg. Då gör du på samma sätt.

Enklast hittar man bilder genom att installera TinEye-plugin för Firefox. Då kan man högerklicka den suspekta bilden på webbsidan och välja TinEye från menyn så visas träffar. Om man sorterar enligt "Oldest" ser man vem som var först på nätet med bilden.

Googles bildsökfunktion är också bra, man går till Googles startsida, trycker på bilder och sen kan man trycka och dra den suspekta bilden och släppa den på Googles bildsök. Då dyker träffar upp, ifall de finns, annars bara liknande bilder.

Lycka till och ät inte gul snö!

Här är storyn om Albanierna:

http://www.tagesspiegel.de/kultur/lampedusa-albanien-und-das-meer-die-traenen-der-adria/8957804.html