Elias läser Bibelns viktigaste budskap

Bibelns viktigaste budskap

UNDERVISNING. Låt mig få ge Dig en liten påskhälsning! Den handlar om Bibelns viktigaste budskap. Jesu försoningsdöd på korset på Golgata.

Golgata är Guds högtalare, som ropar ut detta budskap: GUD ÄLSKAR DIG MED INTENSITETEN AV HELA SIN STORA PERSONLIGHET!

Alla de gammaltestamentliga offren pekar framåt mot det stora offret på Golgata. Och allt i Nya Testamentet pekar bakåt på vad som skedde på Golgata, evangeliet, dopet, brödsbrytelsen… Enligt Uppenbarelseboken kommer vi att i evighet besjunga vad som skedde där.

Det var mycket som skedde då Jesus dog för oss på Golgata, men allt detta skedde därför att GUD ÄLSKADE OSS MED EN EVIG KÄRLEK!

Jer.31: 3. Och Golgata är det starkaste uttrycket för denna kärlek! ”Kärlekens apostel” Johannes säger i sitt första brev i 3: 16 så här: ”Därav att Han gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken.” I Johannes evangelium 15: 13 står det: ”Ingen har större kärlek, än att han ger sitt liv för sina vänner.” Och Paulus förkunnar i Rom.5: 8: ”Gud bevisar sin kärlek till oss däri att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare.”

GUD HAR UPPENBARAT SIN GODHET FÖR OSS!

Allt beror på om vi tror denna uppenbarelse eller inte. Fallets och upprättelsens historia kan enkelt beskrivas på följande sätt.

SYNDAFALLET: Människan avföll från det fulla förtroendet för Guds godhet.

EVANGELIETS VÄG TILLBAKA: Att återge människan det fulla förtroendet för Guds godhet.

Rom.11: 22-23 beskriver detta i ett nötskal:”Se alltså här Guds godhet och stränghet: Guds stränghet mot dem som föll och Hans godhet mot dig, OM DU NÄMLIGEN HÅLLER FAST VID HANS GODHET, annars blir också du borthuggen. Men även de andra skall bli inympade, OM DE INTE HÅLLER FAST VID SIN OTRO.” (1917 års övers.)

Motsatsen till otro beskrives här som ATT HÅLLA FAST VID HANS GODHET!

DEN PARADISISKA TILLVARON!

Kärlekens Gud älskade det första människoparet med helhjärtad kärlek. Människan trodde på och tog emot Guds gränslösa kärlek. Gemenskapen var fullständig. Fullständig tillfredställelse. Fullständig vila i tilliten till denna kärlek! Kan det bli bättre?

ORMENS LÖGNER FÖRSTÖRDE PARADISET!

Men ormen kom och sa ungefär: Det som Gud säger stämmer inte alls. Inte skall ni dö om ni äter av den förbjudna frukten. I verkligheten är det så att Gud vill undanhålla det bästa från er, att ni då blir som Gud. Han vill hålla er i okunnighet. Han vill hålla er nere. Han är inte alls så god som Han vill påskina. Och olyckornas olycka. Människan trodde ormens lögner och förlorade det fulla förtroendet för Guds godhet.

Paulus säger att de ”BYTTE BORT GUDS SANNING MOT LÖGN”, Rom.1: 25.

Och de ”FÖRFÖLL TILL FÅFÄNGLIGA TANKAR, OCH SÅ BLEV DERAS OFÖRSTÅNDIGA HJÄRTAN FÖRMÖRKADE.” Rom.1: 21.

Sedan dess har människans väg varit en irrfärd på världens stormiga hav. Man har tappat orienteringen, målet och meningen med livet. Man drivs av alla slags lustar och begär. Men man känner ingen verklig tillfreställelse.

GUD FÖRSÖKER ÅTERVINNA MÄNNISKANS FÖRTOENDE!

Paulus förklarar för folket i Lystra: ”Han har bevisat er välgärningar, i det att Han har gett er regn och fruktbara tider från himmelen och så vederkvickt era hjärtan med mat och glädje.” Apg.14: 17.

Gud har genom många olika goda gärningar visat mänskligheten sin godhet och välvilja. Men allra starkast och tydligast kommer Hans kärlek fram i Jesu försoningsdöd på korset.

EVANGELIUM FÖRKUNNAR DENNA GUDS GODHET!

”Lilla Bibeln” Joh.3: 16 säger: ”TY SÅ HÖGT ÄLSKADE GUD VÄRLDEN ATT HAN UTGAV SIN ENFÖDDE SON…” (D.Hedegårds övers.)

När vi tror evangeliet återfinner vi den gode Guden! Sven Lidman beskriver detta så väl i den dikt han skrev vid sin omvändelse. Låt mig återge ett par verser:

”O salighet, o gåtfullhet, o Kristi törnekrona,

som mer än världens visdom vet och varje synd kan sona.

Nu all min synd Du tagit har – av fröjd vill hjärtat gråta.

Jag är Ditt barn – Du är min Far – o salighetens gåta.”

Det nya livet levs nu ”I TRON PÅ GUDS SON, SOM HAR ÄLSKAT MIG OCH UTGETT SIG SJÄLV FÖR MIG.” Gal.2: 20. ATT KOMMA TILL TRO PÅ EVANGELIET ÄR ATT BÖRJA TRO PÅ DEN GODE GUDEN SOM ÄLSKAR MIG MED HELA INTENSITETEN AV SIN VÄLDIGA PERSONLIGHET! GOLGATA GÖR DET MÖJLIGT!

Hans makt är så väldig att Han kan ordna så att allt (ALLT, A L L T) samverkar till mitt bästa! Paulus säger i Rom.8: 28: ”MEN VI VET ATT FÖR DEM SOM ÄLSKAR GUD SAMVERKAR ALLT TILL DET BÄSTA.”

Kanske Du har stött på någonting som Du inte på några villkor kan FÖRSTÅ HUR DET KAN SAMVERKA TILL DET BÄSTA!

Vårt liv består av en sådan oerhörd mängd av detaljer, både timliga och eviga, små och stora, nuvarande och kommande, andliga och materiella, m.m., m.m. att vi omöjligen kan överblicka hur Guds kärlek sammanväver allt detta så det samverkar till vårt bästa. I Ef.3: 19 talar Paulus om

”KRISTI KÄRLEK SOM ÖVERGÅR ALL KUNSKAP.” Se även 5 Mos.29: 29; Pred.3: 11.

DET ÄR INTE GENOM ATT FATTA ALLT GUDS VERK SOM VI KOMMER IN I DETTA SALIGA TILLSTÅND, UTAN GENOM ATT TRO VAD HAN SÄGER!

I Ps.106: 12 står det: ”Då trodde de på Hans ord, då sjöng de Hans lov.”

När vi av hjärtat tror vad Guds ord säger om detta födes en sång i vårt hjärta (inte bara på våra läppar). Låter Du tron föda lovsången i Ditt hjärta? Har Du låtit evangeliet föra Dig tillbaka till den ogrumlade tron på Guds godhet? Älskar Du Gud (=har Han första platsen i Ditt hjärta) ?

Guds kärlek till Dig är det säkraste i hela universum! Vila vid detta faktum!

VÄLKOMMEN IN I TRONS VILA!

”HAN SOM ICKE HAR SKONAT SIN EGEN SON, UTAN UTGETT HONOM FÖR OSS ALLA, HUR SKULLE HAN KUNNA ANNAT ÄN OCKSÅ SKÄNKA OSS ALLT MED HONOM.” Rom.8: 32-39.

TY JAG ÄR VISS OM ATT VARKEN DÖD ELLER LIV, EJ HELLER NÅGOT ANNAT SKAPAT SKALL KUNNA SKILJA OSS FRÅN GUDS KÄRLEK I KRISTUS JESUS, VÅR HERRE.”

GOLGATA GARANTERAR DETTA!

Tag emot min varma Påskhälsning, broderligen Kurt Allén.