Tag emot Helig Ande!

UNDERVISNING. Som ung predikant skulle jag leda ett möte i en äldre jordbrukares hem. Han hade nyligen blivit frälst och kommit med i församlingen. Medan vi väntade på att mötet kunde börja samtalade vi med varandra och han började försöka övertyga mig om att man nog kunde vara en god kristen fast man inte var andedöpt, och bestyrkte det med flera exempel.

Jag bad Gud om vishet att kunna svara honom på rätt sätt. Så sade jag: Men det står i alla fall i Efesierbrevet;´Låt er fastmer uppfyllas av ande´. Han svarade: Ja, vi måste väl be om det då. Och så kastade han sig på knä vid en stol och började be med all kraft. Men jag förstod att detta hade han ju hållit på med de senaste veckorna utan att uppleva något, så jag avbröt honom och förklarade för honom att Anden ren var given. ”När Paulus kom till Efesus frågade han lärjungarna där: Undfick ni helig ande när ni kom till tro? De svarade honom: Nej, vi har icke ens hört att helig ande är given. Du får bara tacka och ta emot.” Då dök han igen på knä och började tacka. Och förrän vi visste ordet av var han döpt i den helige Ande och talade i tungor och t.o.m. uttydde sitt tungotal! Det är viktigt att vi får klart för oss att Anden redan är given. Vi får bara ta emot. Apg.19: 2- 6, Joh.20: 22, Apg.1: 4-5.(Bibel 1917).

1. HEMLIGHETEN TILL VÄCKELSEN på den första kristna pingstdagen, då 3000 själar blev frälsta, var att lärjungarna hade låtit sig uppfyllas av Anden! Det var hemligheten till evangeliets spridning, Apg.1: 8. Om lärjungarna inte hade upplevt andeuppfyllelsen, hade evangelium aldrig nått till vårt avlägsna land, Finland!

2. KOM TY NU ÄR ALLT REDO! Vi lever nu i Nådens och Andens tidsålder. Jesus framställer detta i liknelsen i Luk.14: 16-24. Det är bilden av ett rikt dukat bord om vilket han säger: Nu är allt färdigt. Kom och ta för er! Vi har fått nåd utöver nåd, Joh.1: 16; Synden är utplånad, Hebr.9: 26; Vi är välsignade med all den himmelska världens välsignelser, Ef.1: 3; Anden är given, Apg.19: 2; Vi bjudes inte till ett tomt bord, utan till ett väl dukat bord som dignar av allt vi kan behöva.

3. APOSTLARNA BAD ATT SAMARIERNA SKULLE TA EMOT ANDEN!

De bad inte att Gud skulle sända Sin Ande över dem, utan att de skulle ta emot Anden, Apg.8: 15-17 (”undfå”enl.Bibel.1917). Det är en översättning av ordet ”lambáno” i den grekiska grundtexten. Detta ord översättes (i NT) enligt en engelsk ordbok 133 gånger med ordet ”receive”, 104 gånger med ordet ”take” (=taga). Endast några enstaka gånger med något annat. I Studiebibeln står det helt enkelt att ordet ”lambáno” betyder ”ta emot”. Så det är tydligt att ordets grundbetydelse är ”ta emot”, ”taga”. Detta är helt i harmoni med Jesu ord i Joh.20: 22: Tag emot Helig Ande!

Petrus citerar Joel profetia i Apg.2: 17, att Gud skulle ”utgjuta sin Ande över allt kött”. Men det var bara 120 som var där och tog emot!

Jfr med 5 Mos.2: 31: ”Jag börjar nu att ge. Börja alltså du nu att inta det”.

4. HUR TAR MAN EMOT DEN HELIGE ANDE?

Minns att det inte är till någon nytta att du får veta detta om du inte praktiserar det! Joh.13: 17: ”När ni vet detta, saliga är ni, om ni också gör det.”

- BERED RUM för Anden! Har du behov av Anden, törstar du efter den? Joh.7: 37. Eller vad törstar du efter? Pengar, berömmelse, nöjen och underhållning…?Ge rum för Anden i ditt hjärta, i ditt tidschema. Jag hörde en gång en veteranpredikant säga: ”Förrän Gud kan fylla oss måste vi först tömmas, sedan uttömmas och bottenskrapas.!” Petrus måste först tömmas på allt eget för att kunna fyllas på pingstdagen. Se på berättelsen i 2 Kon.4: 3-6. Så länge det fanns tomma kärl flödade oljan. Men när det inte längre fanns några, slutade oljan att flöda.

- VET och tro evangelium att Anden är given! Apg.2: 33; 19: 2. Jesus döper dig i Ande inifrån. Joh.7: 38. Genom tron bor Han i ditt hjärta, Ef.3: 17. Ande strömmar från ditt innersta. Jag hade en mycket lärorik upplevelse på Gotland för flera år sedan då jag var där på en tältmötesserie i Hemse. En broder där hade en hustru som var från Finland. Och en dag tyckte de att de skulle bjuda Finlandsbrodern på kaffe. Medan frun kokade kaffet satt jag mitt emot brodern vid bordet och samtalade. Han började berätta att han bett om Andens dop i 30 år, men inte upplevat det ännu. Han hade faktiskt börjat be redan förrän jag blev född, så ung som jag var då. Jag frågade honom: Har du aldrig känt något när du bett? Jo, nog har jag känt något litet ibland. Jag frågade honom ytterligare: Har du aldrig tyckt att det liksom börjat tala i tungor där i ditt inre när du bett? Jo, nog har jag tyckt det. Men jag har trott att det bara har varit något eget. Då ropade jag till: Vad jag kan förstå har Gud försökt att döpa dig i helig Ande i 30 år och varje gång som Gud har kommit, så har du tänkt; detta är bara något eget, och så har du strypt Andens ström. Det enda du behöver göra för att bli döpt i Anden, är att ta emot det som Gud har försökt ge dig i 30 år. Vi böjde knä och prisade Gud, och förrän kaffet var färdigt hade han tagit emot Anden dop.

- ÖVERLÅT DIG helt åt Gud, Han ger sin Ande åt dem som är Honom lydiga, Apg.5: 32. Gud döper inte upproriska rebeller i helig Ande!

- HAR DU FÖRLÅTIT ALLA. Är du fri från agg och bitterhet? Joh.20: 22-23. Mark.11: 24-25.

- VÄNTA! Det är faktiskt en befallning, Apg.1: 4: ”Lämna icke Jerusalem,” Gud har gett, men det tar ibland tid att bli fylld, beroende på hur mycket rum vi har. Pingstbibelläraren Donald Gee sa vid ett tillfälle: Blev du en tekopp full eller en så full? Jes.40: 31, Apg.1: 13-14; 3: 1; 4: 24; 6: 4; 10: 2, 9-10; 13: 2-3. Anden är given, men det tar tid att ta emot så att ett stort kärl blir fullt!

- TAG EMOT I TRO! Vi skall tro evangelium! Att tro är att ta emot! Joh.1: 12. Apg.8: 15-17.

KOM, TY NU ÄR ALLT REDO! Evangelii bord är dukat. Det är bara att ta för sig!

Vi brukar ha Bönemöten! Tänk om vi skulle ha MOTTAGNINGSMÖTEN?

- TACKA! Tacksägelse och lovprisning är trons språk! Efter det att lärjungarna tagit emot löftet om Anden, så bara lovade de Gud, Luk.24: 49, 53; Tron stärks genom att vi ärar Gud, Rom.4: 20-21; Hebr.13: 15; ”Då trodde de Hans ord, då sjöng de Hans lov!” Ps.106: 12. Jag upplevde Andens dop som 18-åring. Några ungdomar i min barndoms församling hade varit på ett veckoslutsläger där de upplevat Andens dop. De kom hem och sade till oss andra ungdomar: Nu ska vi samlas och be att ni alla blir andedöpta. Vi samlades kväll efter kväll påskveckan 1945 och bad till sent på natten. En och annan började uppleva andedopet. Efter kvällsmötet på långfredagen fortsatte vi att be till sent på natten. Den enda undervisning de gav oss var: Fortsätt bara att säga; Tack Jesus, för då växer tron. Och vi var inför Jesus och bara tackade och tackade timme efter timme. Vi bad så att jag just och just hann hem med det sitsa tåget till Mosabacka, det s.k.”fyllhundståget”. Men jag hade bara en tanke i min hjärna; andens dop, tack Jesus. Jag var glad för att kupéen som jag satt i var tom. Jag kunde fritt ägna mig åt att tacka Jesus. Jag var så upptagen med detta så att jag inte märkte när vi passerade min hemstation. Men som tur var återvände tåget från ändstationen tillbaka till Helsingfors. Då mindes jag att stiga av. Min sista tanke förrän jag somnade var: Tack Jesus för Andens dop! Och min första tanke när jag vaknade påsklördagsmorgonen var: Tack Jesus! Jag låg i sängen och tackade några minuter. Plötsligt tycktes det bli så ljust i rummet och jag fylldes av den helige Ande och börjde klart och tydligt att tala i tungor. Det var en lugn men stark upplevelse som djävulen aldrig har lyckats ta ifrån mig.