Gröna Ängar: Romabrevet, del 4

UNDERVISNING. Talare: Sungon / Datum: 2002-11-20 Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 4, del 1 "bevisad vara Guds Son alltifrån uppståndelsen från det döda " (sammandrag av talat budskap) Bibelverser: Rom. 1:4; Ap. 13:33; Rom. 8:29-30; Heb. 1:1-3, 5-6, 8, 10

Evagelium är inte bara ett budskap, en metod eller en aktivitet utan evangelium är faktiskt en levande korsfäst och uppstånden person; Jesus Kristus. Han är både Gud och människa, gudomlig och mänsklig och Han har gått igenom samma svårigheter och frestelser och lidanden som vi och besegrat dem genom gudomligt liv och kraft. Detta är evangelium för oss i vårt vardagsliv. En sådan underbar Frälsare bor i oss och han ber för oss och bär oss, även i de svåra stunder då vi känner oss hjälplösa. I och med att han har gått igenom mänsklig levnad har han full förståelse för oss. Vilket evangelium detta är!

I vers tre ser vi att Jesus var Davids säd och blev född som människa. Innan Jesus kom var Gud enbart gudomlig och människan var enbart mänsklig. I vers fyra talas om Guds Son. Denna vers visar att Jesus blev Guds Son genom uppståndelsen. Detta är en allmän tolkning som många teologer erkänner. Enligt docesisterna kom bara Jesus som Ande och inte i köttets gestalt. Men om Jesus inte kom som människa, hur skulle han då kunna födas som människoson med mänsklig natur?

Jesus blev "utnämnd" till att vara Guds Son, han var Guds Enfödde Son, likställd med Gud Fadern, i sin gudomlighet från evigheten men i sin mänsklighet, efter sin död och uppståndelse, blev han ”utnämnd” till att vara Guds förstfödde Son bland många bröder i den nya skapelsen. I den svenska bibelöversättningen står det bevisad att vara Guds Son, därmed kan man inte urskilja dessa två aspekter. Genom sin inkarnation adderades mänsklig natur till hans gudomliga natur och efter uppståndelsen blev han Guds förstfödde Son i den nya skapelsen.

Hur är det då med vår mänsklighet? Den är besmittad av syndens (sataniska) natur. Vi har en fallen mänsklighet. Jesu mänsklighet liknade utåt vår fallna mänsklighet, men utan den syndiga naturen. Under sin tid på jorden levde han efter Anden (sin gudomlighet). Vi har alla vår egen vilja. Men tänk på Jesus som alltid valde Faderns vilja i allt han gjorde som människoson. Inte en enda gång följde han sin egen vilja. Han fulländade sin lydnad mot Fadern genom sitt sista prov, att offra sig på korset. Vi behöver också lära oss att underordna oss Herrens vilja och förneka vår egen vilja. Vem har auktoritet? De som omfamnar Kristi kors. När vi lever ett liv i korsfästelsen framträder den uppståndne Jesus genom oss. Men om vi själva lever i vårt fallna gamla liv framträder inte Hans segerrika liv och Hans härlighet. Genom att förneka sin egen mänskliga vilja blev Jesus ”korsfäst” varje dag under 33,5 år. Slutligen dog han rent fysiskt genom sin död på korset. I sin död har hans syndfria mänsklighet ”iklätt sig” gudomlighet genom uppståndelsen. Därmed blev Kristi mänsklighet gudomligt mänsklig. Även om en person har en fin mänsklighet är det inte samma som att han är iklädd gudomligheten. Att Jesus blev utnämnd till Guds Son betyder att han blev utnämnd till att bli gudomlig även i sin mänsklighet. Och han blev den förstfödde bland många bröder. Vi är i en förvandlingsprocess nu och vår mänsklighet håller på att bli gudomligt mänsklig så som Han själv är. I vår position är vi Guds många söner, och i denna process håller vi på att bli Guds många söner i praktiken.

Vad är helighetens Ande? Den kännetecknar Gud uttryckt i sin unika gudomlighet. Det går inte att beskriva med mänskliga ord vad helighet är, eftersom det är en himmelsk dimension. Vi kan uppleva Herrens helighet genom att komma till Herren i vår ande och med Hans Ande. När du berör helighetens Ande, blir du som en ny person. Du kommer då att påverka andra i din omgivning på ett gudomligt sätt. Om vi upplever helighetens Ande, behöver vi inte bekymra oss om att få kraft, för kraften kommer när vi har heligheten.

Hur kan vi tillämpa detta i vår vardag? Vi måste lära oss att välja Guds vilja. Vi kan uppleva Anden genom att vi själva "dör". Men hur går det till att dö? Det sker genom att uppleva Herrens uppståndelseliv. Genom att vända oss till Herren, kommer hans uppståndelseliv att verka i våra liv så att vår gamla människa dör på ett subjektivt sätt. Herren kan inte leda oss om vi är fyllda med vår egen vilja och agenda. En död person reagerar inte på omständigheter. Hur kan vi uppleva korsets verkan? Vi kan inte korsfästa oss själva! Det är praktiskt omöjligt men genom våra svåra omständigheter och problematiska omgivning kan vi placeras i en korsfäst situation och då kan vi kontakta Herren i vår ande och låta Hans uppståndelseliv med dess kraft att verka och manifesteras och vinna seger. Omständigheterna till trots, hur mycket mer skall vi inte regera i liv genom vår Frälsare Jesus Kristus!

Må Herren förläna oss visdomens och uppenbarelsens Ande så att vi kan uppleva detta stora mysterium.



Skulle du vilja fråga något eller komma i kontakt med oss? Gör det då via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com