Gröna Ängar - Romarbrevet del 26 - Synden och nåden

UNDERVISNING. Romarbrevet kapitel 7 består av två sektioner. Den första handlar om två män och den andra delen handlar om tre lagar. Paulus försöker förklara hur det kan komma sig att vi inte längre är under lagen men under nåden. Många kristna tror att vi inte längre behöver tänka på lagen och att vi kan göra och leva som vi vill. Men vi ska senare se varför lagen behövs. För att kunna förstå det här med lagen måste vi först förstå vad synden är.

Talare: Sungun Young; Datum 2003-10-29
Titel: ROMARBREVET 7:1-6 "Synden och nåden" (sammandrag av talat budskap). Bibelverser: Rom. 5:12; 6:2, 6; 12-13, 19; 7:1-6; Gal. 2:20; Jes. 54:5; 1 Kor. 11:3.
Vad är synden egentligen? Synden är ingen terminologi eller teori utan en definitiv levande organism. Synden är Satans liv och natur. Synden fanns inte i världen innan Adam och Eva åt av kunskapsträdet på gott och ont. Men när de åt frukten så kom synden som en organism in i människan. Många ser synden bara som ett dåligt beteende. Men vi måste se att synden är som en slags cancer för mänskligheten. Cancer är något levande som kommer in i människan och börjar ta över. Synden började till och med påverka människans gener. Människan dör på grund av synden (Rom. 6:23). Att vi dör är egentligen inte normalt. I början levde människorna mycket längre än nu (1 Mos. 5).
Synden betyder också laglöshet. Det är att göra saker utan att vara beroende av Gud. Synden kan göra att vi inte är intresserad av andliga ting. Många av oss kristna inser inte allvaret med att vi har synden i oss. Det största felet vi gör är när vi tror att orsaken till att vi syndar beror på vår egna dåliga karaktär. Vi måste se att det inte är vi som gör det utan synden i oss (Rom. 7:20). Synden är ingen idé, utan en levande organism. Syndig levnad resulterar i tidig död.
Varför gav Gud oss lagen? Lagen är inte given för att den skulle följas. Varför? För att vi inte kan följa den! Men genom att ge oss lagen så var Guds tanke att vi människor skulle upptäcka att vi inte kan uppfylla den. Vi skulle upptäcka att det finns någonting inom oss som kan besegra oss. Lagen avslöjar synden. Hur vet vi att vi har synden i oss? Försök att hålla lagen så kommer du att inse att du inte klarar av det! Idag känner många kristna inte ens till lagen. De har inget samvetskval vad än de gör. Vi var alla bundna i synden på grund av lagen. Paulus säger till och med att vi var gifta med lagen (Gal. 2:19-20). Men Gud vill att vi ska gifta oss med Kristus (nåden). Hurdan är Satan? Han har gjort skilsmässa med Gud och vill vara oberoende av Gud. Alla vill idag vara oberoende. Detta är syndens essens. När människor lämnar Gud så möter de Satan. Idag har människor problem för att de har blivit totalt genomsyrade av sitt oberoende.
Vår syndiga kropp dog genom Jesu död på korset. Synden som härskade genom oss behöver vi inte lyda längre. Vi har nu blivit gifta med Kristus, vår ursprungliga man. Vi kommer i evigheten att vara Kristi brud. Gud vill att vi kommer tillbaka till honom för att vara hans hustru. Vi behöver inte synda mera. Vi är fria. Det betyder att vi istället för att lyda synden, så kan vi nu få lyda Kristus. Vi kan tacka Jesus för att han har besegrat synden. Vi är också friade från döden. Bara Jesus är en verklig man. Vi män är bara en skuggbild av Jesus. Egentligen är vi alla hans hustru, som älskar honom och lyder honom, och litar på honom. Gud lämnar aldrig oss, men vissa människor lämnar tyvärr Gud. Herren har fört oss tillbaka till sig själv. Stanna hos honom. Vi behöver inte längre följa synden. Halleluja! Vi borde öva oss att varje dag vara beroende av Herren, och se honom som vår man, som vårt huvud. Bara Kristus kan uppfylla lagen.
Hur ser vårt liv ut? Varför gör vi ibland saker som vi inte borde göra. Vi kristna har två naturer. Den syndiga naturen är korsfäst genom Kristi död på korset. Vi har också en ny natur i oss i vår ande. Den fick vi genom den så kallade pånyttfödelsen. Men det är bara genom Anden (kraft) som den syndiga naturen blir korsfäst rent praktiskt. Amen.