Talgoxe på Skansen

Gröna Ängar - Romarbrevet del 38 - "Kroppen och de andliga gåvorna"

UNDERVISNING. Guds vilja och längtan är inte att vi som individer ska bli kristna hjältar, utan att tillsammans skall varje del i Kroppen kunna uttrycka honom. Genom historien har kristna blivit vilseledda från detta genom att betona individens strävan och upplevelser. Om alla bara tänker på sig själva så skulle det bli en katastrof. Ju mindre tid vi har för andra desto mer problem kommer vi få. Men istället kommer alla, som tänker på Kristi Kropps välmående, bli välsignade.

Talare: Sungun Young    Datum: 2004-04-28 Titel: ROMARBREVET 12 "Kroppen och de andliga gåvorna" (sammandrag av talat budskap) Bibelverser: Rom 12:1-8

Ibland känns vår tillvaro tuff. Vi undrar varför vi hamnar i lidanden. Det kan vara sjukdom eller fattigdom o.s.v. Det är ett resultat av synden. Men Guds pågående verk i oss är helgelsen. Så småningom vill Herren att vi blir befriade från allt som inte är så väsentligt. Vi kommer att få en kropp som aldrig dör och som aldrig kan bli sjuk. Denna nya kropp kallas den förhärligade kroppen.

Förhärligandet måste föregås av vår själs förvandling. Vår förvandling är till för det som Paulus talar om i kapitel 12. Alltså att vi ska kunna uttrycka Kristus som hans Kropp. Kristus är osynlig nu men han bor i sin Kropp, och han är synlig genom sin Kropp. Guds vilja och längtan är inte att vi som individer ska bli kristna hjältar, utan att tillsammans skall varje del i Kroppen kunna uttrycka honom. Genom historien har kristna blivit vilseledda från detta genom att betona individens strävan och upplevelser. Om alla bara tänker på sig själva så skulle det bli en katastrof. Ju mindre tid vi har för andra desto mer problem kommer vi få. Men istället kommer alla, som tänker på Kristi Kropps välmående, bli välsignade.

Kristi Kropp är för det första att komma till mötestältet. Församlingen är mötestältet. Herren vill att vi ska samlas för att då kan han tala. Det är inte bara undervisning, utan det ger oss kraft och uppenbarelse att gå vidare. I Luk. kapitel 14 finns en liknelse om hemligheten om himmelriket. De skriftlärda ville inte gå till bröllopsfesten för att de tyckte mer om att arbeta. Satan vill hindra oss att komma till mötestältet. Det kan ske genom att han säger: "Du borde ju tvätta bilen", eller "Du måste ta itu med det och det". Men Herren kallar oss för att festa tillsammans med honom.

Att presentera vår kropp som en offergåva, är verkligen en välbehaglig tjänst. Tjänsten är en, inte flera. I Tabernaklet tjänst fanns det många präster men bara en Tabernakeltjänst. Ett barn kan inte hjälpa till så mycket i familjen. Men när de växer så kan de hjälpa till alltmer. Och barnens tjänst är för familjens skull, inte för de själva. Vi kan växa genom att äta. Vi får mat hemma i familjen, inte på gatan. Alltså måste vi äta och dricka Kristus för att växa (Joh. 6:57).

Om vi ska kunna samarbeta med varandra, så måste vi bli förnyade. Det sättet vi tänker styr hur vi lever. Om någon t.ex. är en "70-tals hippie" så tänker han hippietankar och klär sig därefter. Förnyelsen kommer genom att höra Kristi Ord. Så desto mer vi läser Guds Ord desto mer kan Anden verka i våra tankar. Alltså om vi vill bli förvandlade, borde vi därför höra Guds Ord alltmer.

Anpassa er inte till denna tidsålder säger Paulus. Och Gud visar sin vilja till oss genom förnyelse av vårt sinne. Utan förnyelse av sinnet kan vi inte förstå Guds vilja. Varje tidsålder har sin levnadsstil. Om vi lever precis som alla andra har vi inte blivit förvandlade i vårt sinne. Många som hör Guds Ord idag säger att det är så gammalmodigt. Men Herrens Ande verkar så att vi kan komma bort från detta världsliga tänkandet. Om vi inte blir förnyade så kommer vi fortfarande lukta som världen. Bara Kristi Ord kan tvätta bort det gamla i oss. Vi borde lära oss att finna lyckan i Kristus även om vi inte är så många som har det bra ställt, materiellt sätt.

Paulus säger vidare: "Tänk inte högre om er själva än ni borde tänka" (Rom. 12:3). Vi är alla skapade olika och vi borde vara glada över det vi är. Ögat borde inte säga: "Jag vill vara som örat". I Kristi Kropp är vi alla lemmar. Är vi lillfingret borde vi inte önska att vi ska vara ögat. Försök inte vara det ni inte är. Om ni gör det skapar ni problem i Kristi Kropp. Alla är unika. Vi mår dåligt när vi försöker vara någonting vi inte är.

Många andliga gåvor har att göra med tillväxt. Den första gåvan Paulus nämner är att alla borde profetera. Låt oss ta ett exempel om vad är mäktigt i världsliga sammanhang? Jo, det är människor som kan tala så att människor blir förändrade. Det kan vara presidenter, företagsledare, uppfinnare m.m. Gud själv skapade jorden genom sitt Ords kraft. Ordet förvandlar också människor och Gud kallar sig själv för Ordet.

Att tjäna är att vara en diakon. Det är en mycket praktiskt tjänst, som att t.ex. administrera eller att städa. Gåvan att tjäna är högre än tungotal och mirakel, pga. att den bygger upp Kristi Kropp. Nästa gåva är att undervisa. Undervisa om det som finns beskrivet i Bibeln och som profeterna har talat. Förmaning är baserat både på undervisning och på tillrättavisning. Föräldrar förmanar t.ex. sina barn. Förmaning är också en gåva som bygger upp Kristi Kropp. Att ge är också en gåva. De som har denna gåva ser när någon är i behov och hjälper då i all enkelhet. Den som leder borde göra det flitigt. Och sist gåvan att visa barmhärtighet. Det är en väldigt dyrbar gåva. En del människor har en sån fantastisk gåva att vara barmhärtig.