Fallstudie: Hemtestet inte så informativt i praktiken

ALLMÄNT. En vecka efter att skolorna öppnade efter jullovet fick Amos, Juni, Christa och Linus det omtalade coronaviruset. Med vaccin och mildare variant kändes sjukdomen inte så farlig, men en seg rackare var den helt klart ändå!

Det var troligen Amos som smittades först via sin klass, där det förekom några fall under första veckan. På lördagkvällen kände Amos sig sjuk och på söndagen lyckades han som enda från familjen visa ett positivt hemtest-resultat.

Linus provade att testa sig eftersom han fick lätt yrsel och känning i halsen och trötthet. Juni kände sig också sjuk men också hennes hemtestresultat var negativt på söndagen.

På testförpackningen uppmanades man ta testet på nytt några dagar senare. Christa hade bara känt lätta symptom så hon väntade några dagar med hemtestet. Ännu någon dag senare visade det negativt. Nästa dag testades de från familjen som haft negativt på HUS labtest och det testet gav positivt.

- Det verkar vara som om hemtestet visar att man är sjuk först när man redan själv vet att man är sjuk och då är det annars också inte så bra idé att röra sig bland folk, summerar Linus sina erfarenheter.

För de som undrar, Amos utan vaccin, hade pga låg ålder inte ännu fått, var ordentligt febrig och trött. Linus största plåga var några dagars feber och riktigt svidande hals och en extra vecka slöhet, hosta och trötthet. Christa hade tre doser och hon var inte utslagen, men tröttheten och hängigheten satt i några veckor.