Goda nyheter sedan 2002     Torsdag 2 februari 2023 kl 12:30Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Talenten har ett stort värde
Linus
 0 28057 238 0
Linus Mickelsson
Online 11:25 21/04 2008  Modifierad 13:39 15/08 2010

Allmänt  Alla kan historien om tjänarna som fick talenter att förvalta när husbonden reste bort. Vad talenterna symboliserar tvistar de lärde: Någon menar att talenterna är tro, någon tror att talenterna är nåden, himmelriket eller frälsning och resten tror att talenterna är gåvor i form av färdigheter eller tillgångar.

En av dem är Tony Buzan, professor i London School of Economics. Han verifierar i sin bok How to Make the Most of Your Mind (på svenska Du kan om du vill) att liknelsen om talenterna kan tillämpas på hjärnan. Ju mera vi använder våra mentala gåvor destu större kapacitet får vi och om vi inte använder dem så blir vi av med dem.

Igår underströk Lucas Nylund att killen i liknelsen som bara fick en talent, den också efter hans förmåga, i själva verket fick en hel egendom att förvalta. I bibeluppslagsdelen står det att en talent är 30 kg eller 6000 denarer, var en denar motsvarar en dagslön. Med dagens bauta löner skulle värdet på en talent uppgå till åtminståne 500 000 euro.

Även vi som fått "lite" har med andra ord en enorm kapacitet och enorm gåva att bidra med.

Var inte rädd att våga göra något som ingen gjort förut, eller var inte rädd att göra det du drömmer om att göra. Varje människa är unik och därför är det viktigt att inte bindas av hur andra människor har gjort en viss sak tidigare.

Jag tror att den här talentgåvan kan tillämpas på de flesta områdena i livet. Vänner, talanger, pengar, kärlek. Men det kan hända att Jesus talade specifikt om lärjungaskap.

Om inte ens liv bär den frukt som det apostoliska uppdraget befaller (Matt 28:16-20): "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut." Den här rekursiva befallningen ger automatiskt alla nya lärjungar samma uppdrag: Att döpa nya lärjungar och att lära dem hålla de bud som Jesus gav. De kristna är egentligen lärjungar allihopa, som var och en kan döpa nya lärjungar, men i praktiken har något nästan kvävt Jesu mäktiga uppdrag.

I mitt liv är det knapert med att skapa nya lärjungar. Jag har inte döpt någon, nån gång har jag fått vara med att lära Jesu bud.

Killen med en talent fick höra att han åtminståne borde ha satt stålarna in på en bank och åtminståne få någon avkastning. Lucas gjorde en intressant poäng i sin predikan när han menade att banken i liknelsen kan symbolisera en insättning med pengar och tid i en aktiv församling.

Här är liknelsen ur Matteusevangeliet 25:14-30 i sin helhet (Folkbibelns version):

Det kommer att bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och lämnade sin förmögenhet åt dem. En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent - var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg. Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till. Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. Men den som fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar.

En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till. Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. Hans herre svarade honom: Du onde och late tjänare. Du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. Då borde du ha satt in mina pengar i en bank, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. Ta därför ifrån honom talenten och ge den åt honom som har tio talenter. Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har. Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder.Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén