Goda nyheter sedan 2002     Söndag 5 april 2020 kl 03:59Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Jag är så glad över att bara få vara mig själv
Tomas Mattsson
 0 2951 33 13
Tomas Mattsson
Online 02:33 13/06 2008  Modifierad 06:55 15/08 2010

Allmänt  Skrev denna enkla dikt ikväll, den handlar om hur jag upplever att samhället förvrängt vår syn på mannen.

Vi lever i en värld som styrs av marknadskrafter, som försöker forma oss så vi alla passar in i ett lämpligt fack. Styra våra tankar och ge en enkel förklaring på det mest komplexa som finns, människan.
Men jag vägrar,
jag passar minsan inte in i något fack.
Jag är så glad över att bara få vara mig själv,
det e ju trots allt det jag kan allra bäst.


***

Snälla, sluta, jag ber dig.
Sluta tro att allt jag säger är för att locka dig i säng,
sluta tro att varje gång jag blinkar åt ditt håll klär jag av dig med blicken. Sluta tro att hela jag är en enkel urtidsmänniska med blott artens fortlevnad som styr mitt inre kosmos.

Jag blir så trött,
av att ständigt uppleva mig vara ett offer för samhällets sexideal. Placeras in i facket, "män".

Det finns så mycket mer,
bortom världens vridna idé att sex och pengar är liktydigt med lycka.

Jag vill så mycket mer därtill,
bli sedd som en man med ambitioner,
kraft och styrka att förvalta vad mig givits.
En som gråter när jag är svag,
som misslyckas och kämpar,
men som kommer igen.
En kapabel familje fader,
en broder,
en vän,
en älskare,
en drömmare,
en glädje spridare...

Jag vill få vara precis den jag är.
Låter du mig det?


Tomas Mattsson 13.6.2008


Mattsson
21:26 15.6.2008


Stämmer bra jag är närvårdare och stolt över mitt yrkesval. Förnärvarande jobbar jag på den kirurgiska sidan vilket gör att jag sysslar mindre med grundvård än tex på en bäddavd inom Åldringsvården. Men det oaktat så stöter man hela tiden på fördomar.. så sent som ikväll fick jag höra av en äldre kvinnlig pat. "Jasså du e man, nå e du säker på att du nu klarar av ti hjälpa mig på wc?!".. Man håller huvudet kallt och är vänlig fast man många gånger blir frustrerad över hur vår syn på könsroller också påverkar vår inställning till varandra... till medmänniskorna.. Tack för uppmuntran!
Veronica
19:34 15.6.2008


Vad bra skrivet! Din frustration är helt legitim! Inte har ni det lätt heller, ni män. :) Facken är många. Ni är inte lika känsliga, kan inte prata om problem, tuffa grabbar gråter inte, ni tänker endast på en sak, ni ska vara starka och ha muskler, ni är inte lika bra vårdare som kvinnor, ni ska vara bra på matematik och tekniska...etc etc. Själv tycker jag att det är så vackert när en man gråter.

Mattson, du är visst närvårdare, vill ja erinra mig. Fortsätt med det! He he! Men seriöst, i HBL skrev någon på debattsidan att en dellösning till bristen på vårdare kunde vara att införa allmän vårdplikt för 18-25-åriga kvinnor. Wow, vad ska man säga!? Nå, det visar på en viss syn på kvinnan och mannen. Jag tror att ett barn behöver både en pappa och en mamma. Tror också att behovet av manliga och kvinnliga förebilder inte försvinner någonstans utan att det är aktuellt även inom äldreomsorgen. Vården där är faktist inte endast att torka rumpor utan det handlar om ett möte mellan vårdaren och vårdtagaren där en manlig vårdare, på ett annat sätt än en kvinnlig, många gånger kunde tillmötesgå klienten och göra mötet betydelsefullt.

Mattsson
14:50 14.6.2008


Att våra förutfattde meningar skulle vara livsviktiga håller jag inte med om riktigt.. Men det betyder samtidigt inte heller att en människa som är otroligt ostrukturerad, känslomässigt, socialt, praktiskt etc skulle sakna mindre förmodmar mot/om andra. Håller helt med dig om att vi verkligen borde lära oss vara mer uppmärksamma och låta folk kliva ur kategorierna.. tyvärr e vi nog rätt dåliga på det. Han man en gång satt nån i ett visst fack så skall de mycket till före dom kommer ur det...
Anna-Mari
01:29 14.6.2008


Faktum är att våra förutfattade meningar är livsviktiga för att vi ska kunna hantera vår omgivning. Vi har ett sånt otroligt behov av att se struktur i tillvaron. Så fördomar är inget illa i sig, men vi behöver vara bättre på att "lätta" på dom. Vi borde lära oss att vara uppmärksamma på vilka kategorier vi sätter människor i, men också låta människorna kliva ur kategorierna allt mer efter hand vi lär känna varandra. Typ.
Andreas
17:06 13.6.2008


Mattsson, du har så rätt! Då jag var typ 19-20 eller nåt var det en gång en välmenande? syster i Herren :) som frågade mig om det inte stör mig att jag är så kort. Allvarligt, jag hade ALDRIG tänkt den tanken innan det, utan hade alltid sett det som en fördel: korta människor är i allmänhet smidigare än väldigt stora och långa och så lär man ska leva längre också (det kan ju förstås råda delade meningar kring om det är en fördel ... jag tycker det i alla fall!) o s v – jag menar, allt har sina för- och nackdelar. Så jag sade till den här tjejen att vet du vad, om Gud en gång har skapat mig som jag är OCH ÄR NÖJD så varför skulle jag gå omkring och vara missnöjd (med något som Han är nöjd med).
Mattsson
15:14 13.6.2008


sen tror jag nog att en hel del kvinnor.. också i kristna sammanhang (varför sku di va så mycket annorlunda?) lätt kan tolka det som att vi män har baktankar när vi vill vara hyggliga.. Stämmer visst har jag väl det nån gång.. Men i det stora hela så är jag mer än en urtidsmänniska med blott artensfortlevnad som styr min inre kosmos ;).. förstod ni va ja menar?
Mattsson
15:09 13.6.2008


Ja måst då bara säga att ja int i världens ögon kanske har nåt speciellt utseende ti komma med. Men va spelar det för roll jag e ju skapad till Guds avbild och det e svårt att bli vackrare än så.. :P Frågan är bara vem speglar jag mig i. Speglar jag mig i världen så ser jag också världen. Tittar jag djupare, lite bakom horisonten.. å speglar mig i kristus.. låter honom och inte världen tala om för mig vem jag är och vad min uppgift är..
Linus
14:55 13.6.2008


Thomas har en så underbar självironi! Jag har inte heller stött på såna fördomar, kanske jag också ser konstig ut =)
Thomas
14:27 13.6.2008


Flickor brukar inte, vad jag vet, tro att jag har några baktankar. Mitt utseende passar inte riktigt in i någon stereotyp, så de tror väl att jag är homo eller något...
Linus
13:53 13.6.2008


Grabbar, händer det ofta att flickor tror att ni har baktankar när ni är hyggliga?
Mattsson
13:26 13.6.2008


Yes.. ja kan bli arggghhhhhhh på alla förutfattade meningar om män och kvinnor. Jag blir ännu mer arg då jag själv inser att hela jag är fylld av dessa och att de tom stundom utövar inflytande på mig.. Dags att bryta sig loss, eller iaf försöka...
Linus
11:30 13.6.2008


Fint skrivet! Som Victor brukar säga "jag vill att människor skall se mig som mer än bara en perfekt bak" x)
Andreas
10:27 13.6.2008


Den var riktigt fin!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén