Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 15:26Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Klassiska tankenötter
Okänd
Foto: Okänd
Väg
 1 78062 446 9
Charlott Hurmerinta
Online 15:12 05/01 2007  Modifierad 11:56 19/08 2010

Allmänt  Klassiska problem, med temat resa.

Nöt 1:
Först på resan stöter du på ett vägskäl, som saknar skyltning. Du har ett bestämt mål, dit den ena vägen leder och den andra inte. Två barn sitter vid korsningen. Det ena talar alltid sanning och det andra ljuger oavbrutet, men du vet inte vilken som gör vad. Båda barnen vet vart vägarna leder, och du upplyser dem om vart du vill. Hur kan du med en enda fråga till ett av barnen få reda på vilken väg du skall välja?

Nöt 2:
Ditt nästa hinder är en flod. En bonde står vid stranden och erbjuder dig sin båt på ett vilkor, att du får över hans saker till andra sidan floden och för dem till hans bror. Själv har han bråttom hem tillbaka. Det du nu är lämnad med är en varg, en get och ett kålhuvud. Problemet är att endast en av bondens ägodelar kan tas med per gång. Dessutom får inte vargen bli lämnad ensam med geten, och inte geten med kålhuvudet. Hur skall du forsla över hans saker så att du kan föra dem alla (levande) till bondens bror?

Nöt 3:
Nu har det blivit natt och mörkt, och du kommer fram till en stor bergsklyfta samtidigt med ett sällskap bestående av en liten pojke, en vuxen man och en gammal dam. Ni hittar en gammal bro som kan ta er över klyftan. Men, det är livsfarligt att ta sig över utan ficklampa, av vilken ni har endast en. Dessutom håller bron bara för två personer samtidigt. Det tar olika länge för er alla att gå över bron. Du går på 5 minuter, den vuxna mannen går på 10 minuter, den lilla pojken på 20 minuter och den gamla damen på 25 minuter. Hur skall ni ta er över så att alla hinner, då batteriet i ficklampan endast räcker 60 minuter till? Kom ihåg att ficklampan bör vara tänd alltid då någon är på bron!Christian
17:55 15.4.2007


Nr. 1. Vilken by kommer du ifrån?
Jenny Jaakkola
22:03 6.1.2007


Jaa, för Gud är ALLTING möjligt!!! Och allt samverkar till det bästa för dem som älskar Honom!! :D Så Han har nog den bästa lösningen. Jag råder alla som befinner sig i dylika situationer att lämna ärendet i den Helige Andes händer :)
Josba
01:06 6.1.2007


Först går jag och mannen över (10 min), sen jag tillbaka (15 min), därefter går pojken och damen över (40 min), mannen kommer sen tillbaka (50 min) och till sist går jag och mannen över igen... =60 min!?
Bo
00:13 6.1.2007


ok då får jag fundera lite till
Charlott
20:32 5.1.2007


Kreativa svar Bo!

I nöt 3 missade jag dock lite med förklaringen. Grejen är nämligen den att de som går måste gå tillsammans, och det räcker då så länge som det tar för den långsammare i paret att gå. Typ först den vuxna mannen och den lilla pojken (=20 min), mannen tillbaka (=20+10 min)...

Bo
20:26 5.1.2007


Nöt 3;
Först skickar jag den gamla damen över bron i sällskap med den lilla pojken, damen håller i ficklampan, så fort pojken hunnit över efter 20 min så börjar jag gå själv och borde hinna över bron vid samma tidpunkt som damen, väl över tar jag ficklampan och går tillbaka samt ger ficklampan till den vuxna mannen och vi båda går över bron tillsammans,( jag först pga min utomordentliga kondition)

Bo
20:14 5.1.2007


Nöt 1;
Du frågar någon av barnen vid vägen vad hans kompis skulle ha svarat på frågan, är det barnet som ljuger skulle han peka på fel väg och säga att den vägen skulle min kompis rekommendera,

 barnet som talar sanning skulle väl medveten om sin kompis vilja att ljuga peka på fel väg och säga att den vägen skulle lögnaren rekommendera, med den frågan får du reda på vilken väg som är fel och väljer då den andra

Andreas
19:06 5.1.2007


Nöt 1:
Jag vet inte om frågan är formulerad på bästa möjliga sätt, men något i stil med: "Skulle du ljuga om du sade att denna väg är rätt?". - Barnet som aldrig ljuger kommer att svara "nej" om vägen är rätt och barnet som alltid ljuger likaså - å andra sidan om vägen är fel svarar båda barnen "ja". Då vet man alltså att nej-vägen är den rätta.
janne
16:55 5.1.2007


nöt nr.2:
Först tar man över geten till andra sidan. Då lämnar vargen och kålhuvudet kvar.
Sedan tar man över vargen, så att bara kålhuvudet lämnar på den första stranden, men när man lämnar av vargen så tar man med sig geten på vägen tillbaka.
Sedan lämnar man geten på den första stranden och tar med sig kålhuvudet till vargen. Till sist behöver man bara söka geten!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén