Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 15:10Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Kärlek som gör ont och varför?
Linus
Foto: Linus
Tomas Mattsson
 1 27492 357 27
Tomas Mattsson
Online 15:07 10/01 2007  Modifierad 08:13 18/08 2010

Allmänt  Jag tänker.. jag tänker för mycket emellanåt.. idag på lektionstid skrev jag följande dikt..

Det finns vissa personliga drag och upplevelser i den men,
den riktar sig inte till någon viss person utan är mest ett sätt att försöka uttrycka känslor som jag vet att många av oss bär på. Saker som vi inte berättar för någon..

"Jag såg det i dina ögon redan den första gången.
Din stelfrusna blick sände en kall kår genom hela min kropp.
Jag visste vad som skulle hända men
jag lät mig förföras av din charm.
Dina vackra mjuka ord,
din lätta hand mot min kind,
smekfulla viskningar trollband mig att tro..
Jag trodde.
Jag trodde så på dig.
Jag ville,
ville så gärna förföras,
uppslukas av dig.
Jag lät dig..
Jag släppte in dig..
Jag gav dig det bästa av mig själv.
Öppnade mitt inre..
Du fick se mina slutna rum.

Den första gång du slog mig,
förstod jag direkt..
Den kalla kår som funnits dold i mitt hjärta,
den rädslan,
den oron,
blev sann.

Nu slår du mig igen.
Det gör ont men,
jag gråter inte längre.
Jag unnar dig inte det.
Du är inte ens värd mina tårar.
En dag.
Den dagen bara måste komma..
Skall jag slå mig fri..
Den dagen skall
hela världen få veta.
Få veta,
få höra och se.
Den dagen skall själva himlen
göra uppror mot dig.

Hur kan jag ännu älska dig..
Trots alla mina tårar?
Det måste ju vara nåt fel på mig?!"

Tomas Mattsson 10.1.2007

Många människor känner precis så där tror jag..
Gränsen mellan hat och kärlek. Mellan lycka och olycka är hårfin.
Att älska någon som gör mig illa.
Hur är det möjligt?
Hur är det möjligt att fortsätta orka i en värld av mörker?
Svaret är inte självklart för någon.
Själv fann jag Herren..
Han stod där med öppen famn och lät mig gråta ut..
Han gav mig en ny chans..
Han väntar också på dig..
Med öppen famn..

Dikten finns också på www.bloggen.fi/mattsson


Mattsson
14:30 16.1.2007


Tack för uppmuntran! =)
Veronica
22:13 15.1.2007


Wow, Mattsson, vilket starkt vittnesbörd! Du fattade ett beslut att gå vidare, och därmed, som jag uppfattat det, att förlåta. Om du som läser det här bär på oförlåtelse så vill jag säga att oförlåtelse har en oerhörd makt över inte bara dig utan även den du inte förlåtit. Den binder er. Den binder dig i ensamhet. Jesus, om någon, kan hjälpa dig att förlåta!

Mattson, dina tankar genomsyras av känslighet och ett djup och är till välsignelse! Fortsätt i samma bana! Herren har gjort aska till guld.

Judith, du har en viktig poäng. Men jag har känslan av att Callis anknöt främst till kärleksproblem mellan de båda könen när han kommenterade. Om man läser kommentaren och håller i minnet de tidigare kommentarerna så tycker jag att Callis kommentar är rolig.

mattsson
21:14 15.1.2007


Andreas jag tycker inte om när folk lägger ord i min mun..

"Jag säger inte att dom är hycklare".. och jag tar mig ingen rätt att dömma typer som bonke.. Det är inte min sak att dömma någon. Att jag däremot ger uttryck för att jag ibland kan ha svårt med vissa karisamtiska predikanter torde jag knappast vara ensam om..

Vi skall inte tappa fokus i debattens hetta.. Gällande ännu fallet bonke så kan jag inte uttala mig eftersom jag hört allt för få predikningar av honom..

Det finns många och mycket goda Guds tjänare som är ute och "talar" evangelium till 100 000 tals människor.. Så länge det finns en konkret uppföljning till deras arbete genom lokala församlingar så ser jag inga problem i det..

Problemet är enligt mig att vi ofta i vår iver att tala om hur många som blev frälsta på det o det mötet ofta glömmer bort att tala om hur många av alla dessa som ett år senare hör till en kristen gemenskap.. Målet med evangelisation torde ju vara att människorna den riktar sig till också sen skall få en ny start och leva ett aktivt kristet liv genom församlingen.. Vi skall inte bara jaga "andliga kickar" för då e vi ute på farlig mark..

Måtte vi fortsätta rannsaka oss själva och våra ord.. och måtte Herren leda oss konkret så att orden följs av konkreta kärleks handlingar. Först då blir det ett levande evangelium..

Frid  

J.H
17:55 15.1.2007


Ja, om _allas_ uppgift i Guds rike vore masspridning av evangeliet skulle det inte riktigt fungera... jag menar, visst är evangelisation viktigt, men vi får inte glömma att Guds plan för varje person är unik! Det finns enorma behov av t.ex. kärlek och uppmuntran överallt! Så jag håller med dig Mattsson: "det måste finnas en balans mellan ord och gärning för annars framstår vi bara som hycklare..."
Andreas
17:46 15.1.2007


Tomas Mattsson, hur kan du veta att personer som t ex Reinhard Bonke inte är kärleksfulla som privatpersoner? Det finns självklart olika typer av världsevangelister, och tyvärr många som har problem i det privata livet, som kanske inte är de varmaste människorna - MEN det finns så många som är alldeles supertyper, mycket varmare och mer kärleksfulla än jag (!) och då åker jag inte omkring och predikar evangelium i hela världen. Hade förmånen att få lyssna till Reinhard Bonke i somras (i Australien av alla ställen ...) och det bara lyste igenom att han är en människa som verkligen ser sin nästa. Men Gud har lagt på hans hjärta att predika för många så att många skall kunna komma till tro genom honom, och det är ju också kärlek och omtanke, att ge sitt liv i Guds hand så att Han genom en får rädda människor från att gå förlorade ... Ha det gott! :)
Andreas
17:39 15.1.2007


Det är nog sant det där att man har lite olika uppgift i Guds rike. Och Reinhard Bonkes är definitivt att föra ut evangeliet till många - som han omöjligtvis kan lära känna personligen, fast dessa människor får förvandlade liv och kommer med största sannolikhet med i någon församling där det finns medmänniskor. Callism, det är dessutom inte bara frågan om 100 000 tals utan miljontals, om inte tiotals miljoner i dagens läge!
Callis
16:57 15.1.2007


Ja såklart Judith, men trodde du att jag glömt den delen? Nej verkligen inte. På samma sätt som Herren älskar oss så skall vi älska varandra! Och jag menar heller inte att människor är frälsningsobjekt.......så Judith, du får mig inte ett dugg närmare Jordytan. Tänk t.ex på Reinnhard Bonke. Skulle han borda var en medmänniska för alla 100 000 tals människor som Herren har fört till tro genom honom? Låter inte riktigt rätt!


3SbeoDBqSp7495W2KwhF2b
00:30 15.1.2007


Hej och tack Judith för dina kloka ord. Faktum e det att jag själv känner personer som lever i förhållanden där man blir misshandlad.. Själv är jag uppvuxen i ett hem där våldet hörde till vardagen.. mellan mor och far.. mellan förälder och barn och mellan barn och barn.. Alltså jag är uppvuxen i ett hem fyllt av just all den ångest jag försöker beskriva i dikten.. Sen så har jag under två års tid varit bosatt (de år ja va 14 å 15 år) på ett hem för misshandlade barn och kvinnor.. så jag har verkligen sett hur smärtsamt och svårt det kan vara.. Om någon hade kommit och smällt en bibel i skallen på mig under den tiden när allt detta var aktuellt.. ja då hade jag troligen slagit den typen på käften.. det gick faktiskt så långt med all min ångest att jag försökte ta livet av mig flera gånger.. började ta droger för att bedöva smärtan.. Orsaken till att jag idag lever är att det fanns människor i min omgivning som i min mörkaste stund visade vad evangelium betyder i praktiken.. 5 år och 4 månader har jag vandrat med Herren vid min sida.. Under den tiden har jag vuxit som människa..  maj är jag färdig utbildad närvårdare.. jag har ett eget hem och ett liv fyllt av vänner och omsorg..

Men såren finns kvar.. dom kommer alltid att finnas kvar.. Alla har vi en ryggsäck att bära på.. Frågan e bara om vi stannar upp och låter bördan hindra oss från att gå vidare.. Eller om vi istället söker Herren och kämpar oss framåt dag för dag.. två steg fram och ett steg bakåt..

Jag har flera gånger erkänt att jag har svårt att tåla allt för karismatiska evangelister.. personer som står på en stor scen.. reser världen runt och BARA talar evangelium.. det finns många dylika.. jag säger inte att dom är hycklare.. Men ifall vi inte konkret genom praktiska gärningar visar på evengelium.. så är orden inte värda mycket..

Det måste finnas en balans mellan ord och gärning för annars framstår vi bara som hycklare.. Jag fortsätter gärna den här diskussionen både här på sidan eller per mail tomas.mattsson@korsholm.syi.fi och telefon 044 9260630..

Genom att dela och vittna för varandra blir också vår egen ryggsäck lättare att bära..

judith
20:39 14.1.2007


Förstår nog inte riktigt Callis point med att sucka och antyda att det är "lättare" att evangelisera..? Ledsen om jag måste dra ner dig till jordytan från ngn aningen, ursäkta mig, men kanske naiv livssyn? Dessutom hoppas jag att din kärlek och förståelse en dag för människor växer på jordnära nivå så att de människor du evangeliserar för kan du också finnas till för som en medmänniska inte Bara i ord av Jesu seger, utan i gärningar av hans kärlek...
Låt mig förklara mej..
Mattson skriver om en människa som fallit för en frästelse som väldigt många faller för, ett helvete som många lever i, och som är en verklig vardag för fler i vår omgivning än vi kanske inser. Något som är väldigt mänskligt och som tar väldigt väldigt väldigt ont.
Det är inte det lättaste i livet att vända blicken från det andra könet och enbart tänka på sin blivande.. det är inte alls så lätt att vända blicken helt o hållet.
Sedan kan misstag ske. I en sådan stund behöver en människa kärlek (vänskaplig, moderlig/faderlig), omsorg,vänner och mycket helande samt befrielse..Inte nödvändigtvis en frälsningspredikan...
Sedan att din spontana o officiella reaktion på ett människoöde är "suck evangelisera hellre, det är lättare" kan vara så djupt och otroligt sårande för den som känner igen sig i dikten.
Ett råd åt en Herrens evangelist: kärlek.
Thomas
19:56 14.1.2007


Jag kan inte annat än hålla med Mattsson om det.
Mattsson
21:13 13.1.2007


Nej d sant vi kan ju inte alltid ta förgivet att mänskliga uppfattningar skulle vara förvridna.. Vi e ju trots allt människor.. kan inte bli mer än människor heller..

Däremot oras jag starkt med många andra av den förvridna bild av kärleken som vi bomaderas med genom massmedia.. nu senast med den här porr kanalen som alla skall få se gratis på digiboxen... det visar verkligen vart vårt samhälle är på väg och det visar också just hur Mänskliga vi är..

Thomas
14:00 13.1.2007


Man kan inte altid utgå ifrån att alla mänskliga uppfattningar är förvridna och förvrängda.En upplevelse är en upplevelse och en upplevelse som en människa upplever är i regel mänsklig. Det är mänskligt att uppleva att kärlek gör ont, Jesus upplevde att det gjorde ont på Golgata.Om han njutit av den behandlingen och varit på gott humör hade det varit något förvrängt med det hela. Även en självuppoffrande kärlek gör ont, oberoende av hur ädla syften man har.Visserligen av andra orsaker än den själviska kärleken, men i alla fall.

En självisk kärlek gör ont om den inte blir besvarad.Det finns ett drag av själviskhet i all kärlek mellan man och kvinna, det är bara att vänja sig vid det.

Linus
08:10 13.1.2007


Jag tycker att det hör till kärlekens natur att den vill vara ömsesidig. Också Gud är nitälskande, dvs han blir bedrövad om hans kärlek inte blir besvarad. Det är inte svårt att förstå med tanke på hur mycket han gjort för oss.
mattsson
00:21 13.1.2007


fantastiskt med så här mycket diskussion...:)

Ja vad är det då i kärleken som gör ont?? Är det verkligen som så att det renaste och mest underbara som finns, kärlek verkligen kan göra ont?? Själv vill jag hävda att vi smutsat ner ordet kärlek med våra egna mänskliga tankar och förvridna uppfattningar.. .. jag menar just våra värdsliga värderingar.. det jag själv kanske upplever som kärlek är med andra ord starkt förvrängt..

Givetvis kan ingen av oss människor någonsin tillfullo förstå den kärlek som Jesus visade oss när han gav sitt liv på golgata.. men det var och en av oss kan göra är att stanna upp och fundera en stund över våra värderingar.. hur värderar jag människorna i min omgivning.. ? Vad innebär det att visa kärlek mot sin nästa.. i en vänskapsrelation..? i en par relation som man och kvinna?

hmmm jag säger godnatt nu för stunden.. återkommer gärna imorgon kväll om folk vill grubbla vidare =)

God natt och gud välsigne er! 

Erkki esimerkki
23:44 12.1.2007


Kanske kärleken gör så ont just för att du bara söker representanter från det motsatta könet...
3SbeoDBqSp7495W2KwhF2b
20:44 12.1.2007


Yes, Amen that's da point.. huvudet på spiken, Callis :=)


Callis
15:18 12.1.2007


Och jag håller med dig Mattson, att evangelisera betyder enbart inte att åka til Indien eller nåt annat sånt land. Europa behöver oss, vårt land behöver oss, och det viktigaste är att de ofrälsta människor du har runt omkring dig får höra det sanna Evangeliet i dess enkelhet. Och jag tror att många av oss gråter när vi ser hur snett det gått med samhället ida........så Finland behöver Jesus, och vi som har Jesus skall tala om Herrens Härlighet i detta land
callis
15:13 12.1.2007


Njaa, det står att vi skall söka Herren först så skall vi få allt det andra sen, och nåt som jag lärt mig den senaste tiden är att ständigt leva för Jesus med 110, och att inte fokusera på så mycket annat istället. Det finns så mycket annat den här världen vill få oss att göra så att vi mister fokuset. Det enda vi behöver göra är att söka Herren så skall vi få allt det andra när det är tid för det. OCH NEJ Thomas de va verkligen inte det jag menade =p. Så kom ihåg, sök alltid Herren först. Det vikitigaste vi kan göra, det är att tjena Guds rike eller hur=?
3SbeoDBqSp6095W2KwhF2b
14:04 12.1.2007


jahaa det var det han menade! Nu förstår jag :D
Thomas
13:47 12.1.2007


Kärleksproblemen lär ju bli bättre av att man evangeliserar bland vackra representanter för det motsatta könet...
3SbeoDBqSp6095W2KwhF2b
11:43 12.1.2007


Nej jag förstår inte heller...

Erkki esimerkki
11:10 12.1.2007


Jag förstår int vad Callis menar... Är lösningen på alla problem att fara ut och evangelisera??
Veronica
22:57 11.1.2007


Ha ha ha! Härligt Callis, härligt!
3SbeoDBqSp7495W2KwhF2b
22:04 11.1.2007


Ja du callis..

Jag skulle gärna satsa på evangelisation nån dag..Men Herren verkar just nu vilja annat för mig..Evangelister kan vi vara varje dag.. genom att ta vara på de människor vi möter.. Ta vara på våra relationer.. Att försöka leva i kärlek.. Personligen tror jag att Herren kan använda mig mycket mer i vardagen genom att jobba med mig.. Istället för att skicka ut mig en vecka å slå bibeln i skallen på folk :).. Nå.. du förstår no va jag menar.. Sen så skall människor som e bra på att tala också använda den gåvan..

själv har jag funnit att det mesta som kommer ur min mun på olika dylika evangelisatonsmöten mest blir blaaahhaaa..

så därför håller jag mig nog till den skriftliga kommunikationen med omvärlden..

När jag öpnnar munnen tycker folk allt som oftast att jag bara e korkad (även kristna).. När folk läser vad som finns på mitt hjärta ändrar dom ofta uppfattning..

callis
20:25 11.1.2007


suck....satsa på evangelisering, mycket lättare!!
Axel
19:05 11.1.2007


Jag har inte läst boken "I kissed dating goodbye", men kan däremot rekommendera samma författares senare bok "Boy meets girl" där han har fått lite mer erfarenhet om de här sakerna. Den är faktiskt bra, han har även i det skedet gift sig, så det verkar ju lovande. ' class='embedurls embed-link' target='_blank'>http://www.joshharris.com/boymeetsgirl/b...
Tofi
00:04 11.1.2007


Toppen skrivet! Kärlek gör minnsann ont när den låter sig styras av denna världs principer. Att finna sin styrka i Herren trots alla frestelser är det bästa botemedlet mot "kalla kårar". Jag läser som bäst en bok av Joshua Harris (I Kissed Dating Goodbye/Farväl till Kär-Leken), som starkt talar om bland annat "förförelse" och "trollband" du skrev om, där det även berättas om hur man kan hitta Herrens väg till kärlek/romantik... För nån som känner sig vilse så rekommenderas boken!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén