Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 13:47Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Vad göra när det känns?
 0 54305 373 12
Ronja Wikström
Online 17:36 24/01 2007  Modifierad 22:33 17/08 2010
Allmänt  Jag:
- Om Gud inte alltid hjälper och skyddar en, vad är då vitsen med att be, egentligen?

Mamma:
- Jag brukar be om styrka att klara av saker när tuffa situationer förekommer. Gud sätter inte alltid stop för hemskheter. Men man ska aldrig sluta tro, att han inte ger en den styrka man behöver när det kniper.

Och visst har min mamma rätt. Gud kan kanske stoppa sjuka saker från att hända. Men, av någon orsak sätter han inte stop för allt.
När olyckor ska hända, då händer de.
Diskussionen uppstod när vi talade om den lilla pojken, som för två dagar sedan drunknade i Nykarleby älv.

Tycker vi alla kan be för pojkens mamma och pappa... Att de ska få styrkan att klara av deras minst sagt, sjuka situation.


Mattsson
19:49 27.1.2007


Under olika episoder i mitt liv har jag bott på gården bredvid där den där hemska olyckan skedde.. Faktum är att dagmamman som hade ansvar för pojken har varit familje bekanta (med min familj) sen några årtionden tillbaka..

Den sorg som nu drabbat hela hennes familj och inte att förglömma den lilla pojkens familj, släktingar vänner och bekanta måste vara nästan för mycket för en människa att bära..

Vi kan söka synda bockar, ställa oss frågan varför?? Varför?.. Men faktum är att vi aldrig kan tillfullo förstå varför så hemska saker tillåts ske med en så kärleksfull Gud..

Vi människor söker alltid en mening i allt som sker.. Vi vill att det skall tjäna nåt syfte.. Men så ställs vi ibland inför situationer där man inte överhuvudtaget kan finna någon mening.. När allt känns så meningslöst och bara tomt..

Gud är ljus och inget mörker finns i honom.. Men Gud är också allsmäktig.. Hans tankar och planer kan ingen människa någonsin tillfullo förstå..

Ibland måste vi bara falla tillbaka.. sluta försöka förstå allt som sker.. Vi måste tillåta oss att känna ren, tung, hopplös sorg och förtvivlan.. Vi måste få sörja..

Vi skall stå tillsammans i bön för alla som på något sätt är drabbade av denna tragiska händelse. Jag tycker däremot inte att vi skall föra någon diskussion om vad som är rätt eller fel. Inte just nu och av respekt för de drabbade.

Tack till dig Ronja som lyfte fram detta till förbön. Låt oss be och sörja. Låt oss lita till att vår Herre har hela situationen under kontroll fast det i våra ögon kan kännas annorlunda.

...
13:36 26.1.2007


Visst får man ifrågasätta Gud. Men är inte det det samma som att tvivla? Det e klart man får göra det. Men man kanske inte bör ha som vana att göra det varje gång nåt tragiskt händer, för som Thomas sa så är det ju vi som är ansvariga för våra handlingar, och de som vi har ansvar för (som våra barn och vår natur...) Man kan bli irriterad för mindre än folk som alltid skyller ifrån sig...
Erkki esimerkki
17:43 25.1.2007


Thomas: Det är nog inte många som förväntar sig det där av gud. Men att veta att han i princip skulle kunna göra det gör ju det rätt vettigt att ifrågasätta honom....eller? Tycker ni ens man får ifrågasätta gud?
Thomas
13:47 25.1.2007


Erkki: Att förvänta sig att Gud ska rädda ens tvååriga pojke genom att upphäva gravitationen, lära honom gå på vatten,lära honom andas under vatten eller rent av simma är att förvänta sig för mycket. Man kan hoppas på ett mirakel,men aldrig förvänta sig det.

Människan har ett ansvar för sina handlingar.Föräldrar har ansvar för sina barn, vi har ett ansvar att hjälpa varandra.Gud har gett oss detta ansvar, ska Gud göras skyldig för vår ovarsamhet? Måste vi alltid ha någon att skylla på?  

 

jakob, ronjas kusin
11:25 25.1.2007


Gud har inget med olyckan att göra och inte tillät han det heller.

Bibeln säger tydligt att denna världen är i djävulens våld, detta pga att Adam och Eva gjorde en dundertabbe genom att ge bort sin arrenderätt av jorden, åt djävulen. Enkelt beskrivet alltså.

Så vi kan inte skylla på Gud för det som hände.

Erkki esimerkki
10:42 25.1.2007


Thomas: Jag tror faktiskt inte det finns så många vuxna människor som sitter och förväntar sig att Gud skall uppfylla alla deras önskningar. Dessa borde väl märka rätt snabbt att ingenting händer... Att sen ifrågasätta vad Gud egentligen sysslar med i sin himmel när en tvåring drunknar tycker jag är befogat och detta är väl inte samma sak som att sitta och önska sig själv en massa saker? Tycker det är ganska sund reaktion av en människa...
Thomas
01:08 25.1.2007


Jag måste tillägga att att jag inerligt avskyr när folk sitter och förväntar sig att Gud ska uppfylla deras önskningar som en ande i lampan.Det är inte Gud som är vår tjänare det är vi som är Hans tjänare.Låt vara att Han är barmhärtig och god,men vi människor har ingen aning om hur man bör regera universum.

Jag lovar att be för pojkens mamma och pappa de behöver verkligen tröst och styrka i denna prövningens stund.

Thomas
01:00 25.1.2007


Som jag ser det hör död, olyckor, sjukdomar m.m. till "vardagen" om man så får säga.Guds godhet är inte det som vi låter prägla den värld vi lever i. Guds godhet upplever vi sällan, Hans rationalitet är vad vi upplever intensivast. Denna rationalitet skulle de flesta kalla cynism.Det är vi som avgör vilken aspekt av verkligheten vi upplever mest.

Vi upplever ondskan intensivare än godheten av någon orsak, jag har ingen aning om varför.Finns det någon som tackar Gud för allt det som vi är vana vid? Är det någon som tackar Gud för självklarheter som ren luft, solsken, regn, rent vatten etc?

När luften stinker, vattnet är smutsigt och vädret är i obalans vandrar folk omkring och klagar över förlusten av sådant som de inte var tacksamma för tidigare.Det är sorgligt att folk dör varje dag...kanske det...men är någon tacksam för livet?

Jag är tacksam för mitt liv,jag acepterar döden som slutet på det.Jag accepterar också lidandet som en del av livet,utan sorg hade det knappast funnits glädje.Som människor bör vi göra vad vi kan för att folk omkring oss ska må bättre.Jag förtröstar på Gud, hoppas på Hans godhet och tror på en mening.Som ni märker för jag bara min egen talan.Jag söker inga syndabockar att bestraffa eller beskylla, jag är trött på sådant.

Bibeln manar oss att tro på vad vi inte kan se, att göra gott fast godhet inte är vad vi upplever, att låta våra motgångar göra oss starkare, att förtrösta på Någon som är bortom vår fattningsförmåga och hoppas på en ljus framtid.Jag tror inte att vi kan göra det om vi inte ödmjukt accepterar både smärta och glädje som delar av livet.

Erkki esimerkki
00:13 25.1.2007


Det är klart man ska ifrågasätta Gud och jag hoppas verkligen han/hon/det tillåter vi gör det annars tycker jag vi har en rätt korkad gud. En sak jag tycker är märklig är hur lätt det är nära något bra händer att säga "halleluja va gud e god" men när det händer något dumt är det människans fria vilja osv som spelar roll.... Märklig logik.
...
23:25 24.1.2007


mm.. du har nog rätt... Gud tål att ifrågasättas, för den sakens skull... men han har nog sällan fel...:) Och att mena att vi sku veta bättre än Honom, var väl snarare vad jag menade. Visserligen har personer som Mose och andra profeter talat med Gud och bett honom ändra sina planer, men jag tror inte Gud gjorde det för att de var bättre förslag, utan för att han visste att han sku kunna använda deras kärlek till folken, och därmed kunna upprätthålla dem. Men ja. Det är så svårt o veta. Så dumt o spekulera, bara inte saker som är just svårtydiga tas som absolut sanning utan att prövas inför Guds ord, är det fritt att diskutera och spekulera. Annars o (enligt lag...) men att leda andra i villfarelse (detta har egentligen inte med saken att göra, kom bara o tänka på de) är inte acceptabelt. Jag bara säger det, för vi har haft många diskussioner om villfarelser som predikas och halva församlingen alltid blint leds. Man ska öövervägande lita på de som predikar. men vissa saker kan rent strida mot våra viktigaste kristna värderingar, och ändå låta "bra"... Jag framstår säkert som analytisk och svårflirtad, men det är just vad jag inte äår, i praktiken, så jag vet vad som är svårt och farligt för min egendel. Och har bara råkat märka det med mig sjäv... Och vad mig anbelangar så tål det att tänkas på och ha i minnet...

Men det var hemskt att höra om pojken!! Jag ramlade själv igenom isen som 5 åring utan tillsyn. Den gången gick det bra. Det är faktiskt svårt att förstå varför det går bra ibland, och sämra ibland. Men jättehemskt! Usch. Men gud är större!

3SbeoDBqSp7195W2KwhF2b
21:50 24.1.2007


Mm-m, sant. Men.. Fortfarande är det väldigt svårt att förstå hur en två och ett halvt årig pojke får för sig att gå ner till älven, för att sedan gå ner i en vak. Det är då jag funderar hur något så dumt kan hända.
Vem säger att man inte får ifrågasätta Gud förrästen?
...
20:00 24.1.2007


Hur kan Gud ens tillåta att vi ifrågasätter hans vilja? Det e konstigare än att han "tillåter" hemska saker att hända... Dessutom är det ju slutligen vår fria vilja som styr våra val, som ger konsekvenser... och inte bara våra val, väl, utan också tidigare generationers. Hela världen och världsalltet kanske int rikit kretsar bara runt det egna jaget... Men Gud kan (föstås...!!) vända (och använda) prövningar till nåt gott. (ni kan bibelställena) Men att ifrågasätta Gud, och skylla ens det minsta lilla onda på Honom...? Nej nej. Men däremot kan man klaga och säga att det gör ont. Det har han också varit med om att känna - smärta... Detaljer, men jag tror de är viktiga.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén