Goda nyheter sedan 2002     Torsdag 2 februari 2023 kl 12:24Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Kumulerade skadliga mutationer presenteras som förädling
En typisk thailändsk hund som klarar sig i naturen. Den här hunden påminner antagligen ganska mycket om urhunden och är inte speciellt "föräldad".
Linus
 1 30339 398 0
Linus Mickelsson
Online 12:53 19/12 2018  Modifierad 15:08 19/12 2018

Allmänt  Den stora variationen som förekommer inom arten hundar är sällsynt för andra arter. Men å andra sidan är glorifieringen av deformationer förorsakade av mutationer ganska unik just för hundar.

I naturens krävande förhållanden skulle de hundraser med större missbildningar dö ut. De som inte är så missbildade så de inte överlever födseln tar människor hand om dem och ser till att de överlever. Å andra sidan kan det vara svårt också för andra domesticerade arter att klara sig i naturen, men få arter har utsättats för lika mycket medveten inavel med missbildningar som hundarna.

Iltalehti skriver om hur några kortnosiga hundraser har en mutation som motsvarar hos människor Robinows syndrom som ger påtagliga missbildningar. Kennelförbundet meddelade att endast genom korsningar från andra hundraser kan man stoppa mutationen. Men det skulle förstås ändra hundrasens karaktärsdrag.

I en artikel på National Geographic står det att man i CanMap-projektet samlade ihop DNA från 900 hundar från 80 hundraser inklusive gråvargar och coyoter och man märkte att kroppsstorlek, hårlängd och pälsen, nosformen, öronens position och de andra yttre egenskaperna hos hundraserna bestäms i omkring 50 genetiska avbrytare. Med att ändra några avbrytare byter hundens utseende från en doberman till en dalmatin och så vidare med andra hundraser.

Människans längd, t ex, är produkten av en mycket mer komplexa inställningar eller genförändringar, den är ett resultat av en samverkan från 200 områden i generna.

https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/8806fc9c-8e33-4fd7-8bca-9452c95b72b3

https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Robin_syndrome

https://www.nationalgeographic.com/magazine/2012/02/build-a-dog/


Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén