Goda nyheter sedan 2002     Söndag 2 oktober 2022 kl 15:21Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Höst uppe i Nordkapp 71° 10′ 21″ N, 25° 47′ 40″ E
Tomas Mattsson
 6 14743 144 1
Tomas Mattsson
Online 21:58 15/09 2010  Modifierad 22:22 15/09 2010
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt

Bästa vänner det är dags att komma med en hälsning från Norge igen.

Tiden går och nu har jag så hamnat här uppe vid 71 grader Nord. Som ni vet jobbade jag i sommar nere i Tysfjord som ligger ca 100km söder om Narvik. Om det kan tyckas vara högt uppe så har jag nu nått än högre.

Sedan 30 augusti är jag fast anställd vid sykestuan i Honningsvåg som Hjelpepleier. Jobbet trivs jag gott med. Iaf är det första intrycket väldigt lovande. Arbetet är dock mycket krävande och stressen stundtals stor. Den senaste tiden har det blivit en hel del övertid mest för att detta underlättar när man som ny skall sätta sig in i arbetsuppgifterna.

Vad kan man då säga om Honningsvåg?

Tja, det är en stad som är ungefär lika stor som Nykarleby. Befolkningen livnär sig på många olika saker. Kommunalanställda utgör en stor grupp. Men även fiskeri och upplevelse turism är arbetsgivare här uppe. Närheten till Nordkapps klippan (30km mot norr) gör att 200 000 turister varje år besöker denna lilla by som faktiskt har status som Stad. Hurtigrutens kryssningsfartyg anlöper staden två gånger om dygnet påväg antingen mot Bergen i syd eller Kirkenes i öst. Vissa påstår att Honningsvåg är världens Nordligaste stad men därom tvistar mången lärd. Att man befinner sig högt uppe märks dock på växtligheten. Här har jag ännu inte sett ett träd som är högre än max 4 meter. Det mesta av landskapet utgörs av kala klippor, branta stup och vackra fjordar. Till närmaste större grannstad, Alta är det en nästan 4 timmars bussresa söderut. Avståndet är dryga 200km men i denna del av Norge är motorväg uteslutet och vägen ringlar sig istället sakta fram längsmed bergssidor och fjordar. Nordkapp är en del av MagerØya och så sent som 1999 fick man en fast vägförbindelse hit ut. Detta sedan man grävt en tunnel 7km rätt under havet.

Tyvärr har min digikamera gått och gett upp. Således dröjer det ännu någon månad före ni får se mina egna bilder här uppifrån. Tills dess får ni hålla till godo med några fina bilder som jag lånat från internet.

Den som vill kan följa med mina äventyr via min blogg: www.mattssoninorge.blogspot.com

Önskar alla mickelsson.net läsare en välsignad höst!

Be gärna för mig här uppe i norr.

Tomas

P.s. För er som undrar så har jag engagerat mig i Baptistkyrkan Betania här uppe. Vi är en levande liten församling med ca 10 deltagare på söndagsmötena. Be gärna också för oss. Att flera människor skall hitta till vår gemenskap. Behovet av Kristus är enormt stort här uppe!!


pjb@netikka.fi Back
23:28 15.9.2010
pjb@netikka.fi

Tack för hälsningen broder, härligt! Jag är stolt över att få vara din broder! Jag skall be för dig och församlingen! Du har ett viktigt uppdrag där uppe och det ser ju mycket vackert ut där. Kanske det finns mycket fisk i vattnet men fokusera på fiskarna på land, du är ju människofiskare! God Bless!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén