Goda nyheter sedan 2002     Söndag 23 februari 2020 kl 09:22Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Dr Love svarar: Hur blir man av med åtrån man har innan man gifter sig
Linus
Foto: Linus
Tillfredställelsen kan verka fjärran, men det finns annat säger Dr Love
Linus
 1 5201 8 43
Linus Mickelsson
Online 13:09 25/09 2006  Modifierad 14:13 14/08 2010

Allmänt  Club Singles kärleksexpert Dr Love svarade på den kluriga om varför man som tonåring blir fylld med hormoner, lust och åtrå, när man ändå måste vänta tills man är gift.

Här är frågan i sin helhet:

Flickor! Mera flickor!
Vad göra när man är 17 år, kristen och alltför attraherad av det motsatta könet (ajo jag är en Man el. Pojke el. vad man nu är när man är 17). Problemet är det att jag försöker leva ett s. k. kristet liv tillika som kroppen bara vill göra en del andra "saker" och det har en tendens att bli lite friktion mellan dessa två. Nu säger du förstås att jag har dålig självdisiplin och det är ju möjligt att fallet är så, men om ettag gud skapa människan med ett "sexbehov" så varför kan det inte komma på köpet med äktenskapet eller nåt. Det börjar bli en alltför stor börda att hela tiden kontrollera tankarna så att man kan låta bli att känna åtrå och tänka "onda" tankar vid mötet av en attraktiv "person". Snart kommer jag att bli så desperat att jag inte vet vad jag gör (kanske rentav köper en CSprodukt). Frågan lyder alltså: Hur kan jag med "hormonrubbningar" leva ett kristet liv utan att känna minsta lilla åtrå för "människor" (förrän jag gifter mig) och därmed försäkra min plats i himelen ?

Jag har diskuterat det här med ungdomspastorer och det enda svar jag fått varit: läs Bibeln, gå i Kyrkan och Be vilket jag gjort med mindre framgång. Därför förlitar jag mig på dig nu.
IN PAIN

Svaret:
Ditt problem är inta alls så ovanligt som du kanske tror, det enda är att man inte ´kan prata om sådant´ i kristna sammanhang. Men ändå går folk och tänker på just samma saker som du också gör, vilket trots allt är rätt så naturligt. Så mitt råd är så här: Gud har skapat dej sådan som du är även med den åtrå du har för kvinnor. Men det skall inte vara den styrande länken i ditt liv, man skall kunna behärska sina känslor och inte vara behärskad av dem !! Om du tycker att du ändå har problem, så försök ha så många andra saker att göra, så att du glömmer brudarna åtminstone ibland.
DR Love

--

Med denna fråga vill Mickelsson.net uppmärksamma denna fråga och också Club Single som för många var ett hem under slutet av 90-talet.
Club Single var en gång ett levande forum för singlar som ville leva rent tills de gifte sig. Nu är de flesta av medlemmarna gifta, men intresset för klubben finns kvar.

Här är länken till den gamla sidan: www.hut.fi/~jmickels/cs/


Ninni
10:12 2.10.2006


Spyflugor landar inte på en het platta!

Dvs. så länge vi lever i en nära och brinnande relation till Herren kan vi leva ett syndfritt liv (obs! alla faller nångång, men det är inte pointen). Och då vi lever nära Herren så överbevisar Han oss om vad som är synd. Sök först Guds rike och Hans rättfärdighet så skall du få allt det andra också!
Jh
22:39 1.10.2006


Ch: Varför skulle någon känna sig dömd av det jag skrev? Ev. den som kompromissar? Eller håller du inte med om att av frukten känner man trädet? Hur kan man vara frälst och medvetet välja att leva på ett sådant sätt som bibeln utryckligen är fel? Eller, för att poängetra poängen, hur kan en polis välja att medvetet leva som kriminell och samtidigt fotsätta utöva sitt yrke.  

Är det inte bara sunt och logiskt att ifrågasätta och ställa mot väggen? För blir utfallet så att jag hade fel och persoen är frälst, är ju personen räddad. Men visar det sig att personen inte var frälst efter  ifrågasättande av ens livstil.är det ju positiv för då kan ju personen vända om och bli räddad. Vilket är fantastiskt. Håller du inte med?

Istället för "döma" visar jag bara omsorg. Att stå och titta på då när någon som säger sig vara fälst och följa jesus börjar leva på ett sånt sätt som biblen beskriver som omoraliskt eller de behöver inte ens vara så drastikst. Men jag hoppas du förstår poängen. Och man inte bryr sig utan bara låter personen leva på utan att säga ngt är: taskigt! Men att på riktigt knacka vänne på axeln och fråga " hur är det, vill du verkligen leva så här? Är att bara visa kärlek! tvärt emot att döma. Att  säga sanningen kan låta som dömande men är det inte.

Ch
23:22 29.9.2006


Jh: Vem är du att döma och ifrågasätta nåns frälsning? Sånt borde du nog delegera åt högre makter...

Jh
15:54 29.9.2006


Om någon ännu är osäker på vad bibeln säger om " sex före äktenskapet " efter alla dessa tydliga bibelord, kan man ju alltid ställa sig frågan: kan du se Jesus ha sex före äktenskapet ? 

svaret borde vara ett entydligt  nej . Men om nu någon nu tycker "ja", finns det ett par frågor man kan ställa sig.

Vem säger Jesus att han är? Om hans svar  går att förena med ditt ja svar , har du inte förstått vad han sagt. Eller så kan det vara så att du inte vill ta till dig det han säger. Är du då en ärlig sannings sökare? Se upp så att du inte förhärdar dig, för hur skall du då kunna urskilja vad som är rätt eller fel. Vi skall alla stå inför Guds domstol en dag och redogöra för våra liv. Stå nu sen där och "väitä" emot.

Förstå mig rätt nu. Vi blir frälsta endast av nåd. Men om man påstår sig vara frälst men enviset lever öppet i synd óch säger att bibeln säger att det är inte fel att ha sex innan äktenskapet, och vägrar ta till sig vad bibeln lär ifrågasätter jag ens frälsning och hur allvarlig man är med att följa Jesus. Det här är allvarliga saker mina vänner, förhärda inte era hjärtan.

slut här. ha ett bra veckoslut.

3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
12:34 29.9.2006


Tack Peter!! Den som förstår det där lyckan får.

Peter Kujala
12:27 29.9.2006


För att ge svar på själva ursprångsfrågan i artikeln "Hur blir man av med åtrån man har innan man gifter sig": Svaret och lösningen till problemet har att göra med Jesu Frälsningsverk på Korset, och då i synnerhet det Uppståndelseliv som då frigjordes.

Guds Ord beskriver omfattande denna underbara och saliga verklighet, där Gudsgemenskapens andliga kraft och liv gör att värld och synd kan övervinnas! Vi ser detta särskilt tydligt i Rom.8:5-9, 12-14: "De som lever efter sin köttsliga natur tänker
på det som hör till köttet, men de som lever efter
Anden
tänker på det som hör till Anden. Köttets sinne är död, men Andens sinne är liv och
frid. Köttets sinne är fiendskap mot Gud. Det
underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller. De som
följer sin syndiga natur kan inte behaga Gud. Ni däremot lever inte efter köttet utan efter Anden,
eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande
tillhör inte honom....Vi har alltså skyldigheter, bröder, men inte
mot vår onda natur, så att vi skall leva efter
köttet. Om ni lever efter köttet kommer ni att dö.
Men om ni genom Anden dödar kroppens gärningar skall ni
leva. Ty alla som drivs av Guds Ande är Guds söner". Detta Andens liv, kraft och gemenskap som vi har med Gud ger alltså lösningen till "Hur klara av att inte falla i synd och istället leva ett helgat liv i Kristi efterföljelse".

Om att "syndande" inte tillhör det kristna livet (inte nu sagt att man inte kan "råka falla" i synd, men på ett medvetet, kontinuerligt basis): " Vad skall vi nu säga? Skall vi fortsätta att synda
för att nåden skall bli större? Nej, visst inte!
Vi som har dött bort från synden, hur skulle vi kunna
fortsätta att leva i den? Eller vet ni inte att vi alla som
har blivit döpta till Kristus Jesus har blivit döpta till
hans död? Vi är alltså genom dopet till döden
begravda med honom, för att också vi skall leva det nya
livet
, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom
Faderns härlighet. Ty är vi förenade med honom
genom en död som hans, skall vi också vara förenade
med honom genom en uppståndelse som hans. Vi vet att
vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus,
för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att
vi inte längre är slavar under synden...Hur är det alltså?
Skall vi synda, eftersom vi inte står under lagen utan under
nåden? Naturligtvis inte! Vet ni inte att om ni gör er
till slavar under någon och lyder honom, då är ni
hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under synden,
vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till
rättfärdighet? Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar
men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni
blivit överlämnade åt...Nu är ni slavar under
rättfärdigheten
, sedan ni har befriats från synden. - För er mänskliga svaghets skull använder jag en
så enkel bild. - Ty liksom ni förr ställde era lemmar
i orenhetens och laglöshetens slavtjänst, till ett
laglöst liv, så skall ni nu ställa era lemmar i
rättfärdighetens slavtjänst, till helgelse".

Guds Ord talar väldigt mycket om detta Guds Andes liv och kraft i och genom Gudsrelationen och dess Gudsgemenskap. Här några exempel till: "Ty den Ande som Gud har gett oss
gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens
och självbehärskningens Ande"(2 Tim.1:7). "Och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft är verksam"(Ef.1:19). Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss"(2 Kor.4:7). "Berusa er inte med vin,
sådant leder till ett liv i laster. Låt er i stället
uppfyllas av Anden"(Ef.5:18). "På den sista dagen, den största i
högtiden, stod Jesus och ropade: "Om någon törstar,
så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur
hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som
Skriften säger." Detta sade han om Anden, som de skulle
få som trodde på honom"(Joh.7:37).

Hör du som har öron att höra med, ögon att läsa med eller med andra ord lyssnar, ser och förstår. Och då är ju förutsättningen att man Vill lyssna, se och förstå...
Thomas
18:22 28.9.2006


Till Macke:

Om man har sex med en kvinna före äktenskapet innebär det i biblisk mening att man måste gifta sig med henne. Gud ser det som att man ÄR gift med henne och att sedan skilja sig vore äktenskapsbrott.

"Vet ni inte att den som förenar sig med en sköka blir till en enda kropp med henne? Det heter ju: De två skall bli ett." 1 Kor 6:16.Man blir alltså "ett" med den man har sex med.

Och han fortsatte: ”Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett.Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.” Matt 19:5-6

Ta gärna en titt på 2 Mos 22:16 där det står:
"Om någon förför en flicka som inte är trolovad och ligger med henne, skall han betala brudpriset och ta henne till hustru."

Sex innebär i biblisk mening att man och kvinna blir ett.Så gör vad du vill, men gift dig med henne.Det är den välvilligaste möjliga tolkningen. Citaten är från Bibel 2000.

Ta gärna en titt på 2 Mos 22:16 där det står:
"Om någon förför en flicka som inte är trolovad och ligger med henne, skall han betala brudpriset och ta henne till hustru."

Sex innebär i biblisk mening att man och kvinna blir ett.Så gör vad du vill, men gift dig med henne.Det är den välvilligaste möjliga tolkningen. Citaten är från Bibel 2000.

Veronica
15:27 28.9.2006


Tankarna kommer och går...Luther konstaterade: "Vi kan inte hindra fåglarna från att flyga över vårt huvud, men vi kan hindra dem från att bygga bo."

erkki esimerkki
14:41 28.9.2006


Jag är så lat så jag orkar inte skriva nå, kan ju bara säga att jag håller med macke i det mesta...
Macke
11:18 28.9.2006


Peter Kujala: Tyvärr, hur jag än försöker (MED andlig vägledning), så tycker jag inte att sammanhanget på de nämnda skriftställena säger att sex före äktenskapet är fel/förbjudet/syndigt så länge det sker mellan två människor som älskar varandra och om båda vill det. Jag lyckas inte ens se några semantiska symboler som skulle tyda på detta.

Angående 1 Kor 7:1 och "...om man rycker Skriftställen från sitt sammanhang kan man ju förvränga Guds Ord fullständig..."
Det var ganska långt min point.
en som läst alla dessa inlägg
21:22 27.9.2006


jag har läst och begrundat alla dessa argument som lagts fram. och det är bra att någon vågar ta upp detta ämne. men under tiden som vi debatterar och försöker slåss om vad som är rätt eller fel, finns det ungdomar i våra församlingar och sammanhang, som gråter sig till sömns av rädsla för att hamna i helvetet.

det viktigaste är väl ändå att vi visar på nåden att få vara Guds barn, människa med en skapare som vet allt om en, men ändå vill kalla en sitt barn!?

har nån nånsin tänkt att Gud kanske lät vissa saker i bibeln verka "flummiga" för att det inte finns någon svartvit gräns?

jag tror mer och mer att var och en måste se själv hur åtrå påverkar en. synd är när man är avskild från Gud, om man märker att ens sexualitet står i vägen för att tillbe Gud, så måste man be om kraft att styra den.

men faktum är ju att Gud ger oss människor, pojkar och flickor, sexuella egenskaper och känslor i en tidig ålder. kanske för att vi ska lära oss att sex är något som man inte ska ta lätt på. det som dessa bibelställen pekar på, enligt mig, är att...

-sex är rätt/bäst mellan två människor som älskar varandra, man och kvinna (väldigt tydligt när man ser på hur våra kroppar är skapta, frågan om homosexualitet är en annan diskussion).

-sexualitet ska hanteras varsamt, ens egen och andras

-åtrå är svårhanterligt, men Gud bryr sig om helt vanliga mänskor med begär.

...ja, säkert kan man komma fram till massa andra saker också genom att läsa dessa otaliga bibelställen.

iallafall, vet jag av erfarenhet att det inte är lätt att stå emot lusten. och det är BRA att tränas i självbehärskning. men jag tror inte att Gud vill att vi ska ha världens ångest när vi faller, och han är nog minst lika nära när vi fallit som när vi tror att vi lever utan synd(vilket vi aldrig gör här på jorden).

till den som undrar:be att Gud befriar när lusten vill hålla dig fången, och be att du får rätt bild av sexualitet. be att Gud förlåter din ovisshet och ser till din goda vilja att söka honom.

jag som inte kan massa bibelställen utantill men läst massa ändå (tro mig jag försöker minnas var jag ska hitta det jag läst)...jag kommer ihåg när någon i ett sammanhang säger till Jesus: "Om du vill kan du göra mig hel", och Jesus säger, typ "jag vill, bli hel"

jag vet att det inte står exakt så, men jag vet också att det inte är så felciterat att det mister sin betydelse...

Gud ser ett villigt hjärta. Och Han vill hjälpa. en stark tro är inte utan tvivel, en stark tro är en vilja och en längtan efter gemenskap med Gud.

detta är vad jag kommit fram till. detta är vad jag önskar att någon sagt till mig när jag grät mig till sömns.

Gud välsigne er!

Peter Kujala
12:32 27.9.2006


Till Macke: Genom sammanhanget på de nämnda Skriftställena förstår man tydligt vad otukt är (sex utanför äktenskapet), detta bekräftas i Bibelns övriga undervisning. Ur den grekiska grundtexten i N.T (eller den hebreiska G.T:s text) kan ordet otukt tydligt ge svar på tal, och vi skulle kunna fördjupa oss semantiskt i textanalys för att ytterligare föra i bevis vad otukt är, men det är i detta fall något annat som skulle hjälpa dig till förståelse.

1 Kor.7:1 ska läsas i sitt Bibliska sammanhang, det står ju lite längre fram i vers 6-7: "Men detta
ger jag som ett råd, inte som en befallning. Helst skulle
jag vilja att alla människor vore som jag. Men var och en har
sin gåva från Gud, den ene av ett slag, den andre av ett
annat" = Här var det ett råd och inte en befallning alltså, och Paulus medger dessutom att det är en speciell gåva från Gud att leva ogift och då alltså utan sex. Om man rycker Skriftställen från sitt sammanhang kan man ju förvränga Guds Ord fullständigt.

Bibelns anvisningar om hur vi skall leva, vara och fungera är inte begränsade till Rommarriket för 2000 år sedan, det är allmänmänskliga föreskrifter som gäller alla tider. Detta eftersom människan på insidan har alltid varit desamma, syndanaturens yttringar desamma, Guds etik- och morallagar desamma, Andens goda frukter desamma. Människans problem i syndanaturen är alltid desamma oavsett tidsepok, och lösningen/hjälpen Jesus Kristus och det andliga livet med Honom kommer alltid att vara desamma.

Till Thomas: Den semantiska betydelsen brukar ofta diskuteras vad gäller tolkningen av grundtexten, men hur man än vrider och vänder på det så blir betydelsen ändå i detta fall, som du säger, att otukt är sex före äktenskapet. 

Det är alldeles riktigt Thomas att ordet "otukt" inte direkt kan härledas till onani, Men onani kan däremot indirekt härledas till sexuell orenhet och synd, som sagt t ex genom det Jesus säger i Matt.5:28 (se förklaring i min första kommentar), men också genom den samlade undervisningen i Bibeln om sexualitet och dess funktion. Även om Ordet faktiskt ger oss svar vad gäller onani, så har inte Guds Ord  i varje tänkbart spörsmål gett jättemycket direkta Skriftställen (antagligen för att det inte borde behövas), onani är ett sådant spörsmål, Men här har vi väldigt klar vägledning genom Guds Ande och vår Gudsrelation. Försök att onanera dagarna i ända, och ändå upprätthålla en äkta och levande andlig gemenskap och verksamhet, det fungerar helt enkelt inte, och onani Är synd vare sig det är lite grann eller ständigt, om man inte accepterar detta så strandar ens andliga liv mer eller mindre, förr eller senare, I say no moore...

Thomas
11:36 27.9.2006


Orden porneia och moicheia betyder båda äktenskapsbrott, hor eller otukt. Det vill säga att man har sexuella förbindelser med en kvinna/man som man inte är gift med. Oberoende av hur man vänder på det verkar det krävas minst två personer till det. Att ha sex med en kvinna före äktenskapet skulle jag betrakta som otukt.

 

1 Kor.5:8-9, 6:9, 15-19, 7:1-2, 10:8, har inget med saken att göra. Romarbrevet nämner inget i saken, detsamma gäller 2 Korintierbrevet och Kolosserbrevet. Ordet ”otukt” har inget med onani att göra, men det är klart att onani måste betraktas som en synd om det går till överdrift. Måttlighet är bäst.

Macke
11:28 27.9.2006


Till "till Macke": Sorry, I didn't get your point there... ???


Till Peter Kujala: Inte ett enda av dina bibelställen berättar varken vad otukt är eller att det skulle vara fel att ha sex innan man är gift. Något som där däremot står är att det är bäst att en man inte alls rör en kvinna (1Kor 7:1). Åhå! Håller du med om det? Jag kan tänka mig att ditt svar är "nej", men ändå tror jag att du är bibeltrogen. Konstigt, inte sant?

För att gå igenom begreppsapparaten en gång till:
Hor - en gift person som har sex med någon annan än sin egen man eller fru. Det är INTE sex före äktenskapet, och om jag uppfattade din text rätt så jämställer du orden "otukt" och "hor" (har jag rätt?), och därmed har även du kommit fram till att "otukt" inte är sex före äktenskapet. Då är konversationen avslutad.

Jag skrev uttryckligen INTE att Guds Ord skall förändras. Jag ville däremot föra fram att vi inte lever i Romarriket ca år 0 och lite efter, och då kan man ju inte använda de anvisningar som står i Bibeln som om vi levde för 2000 år sedan.
Peter Kujala
23:35 26.9.2006


Till erfaren 4: Jesus tog all skuld på Korset. Skuldkänslor som man fått genom synd har Herren gett oss en lösning på i sin nåd, nämligen: "Om vi bekänner våra synder,
är han trofast och rättfärdig, så att han
förlåter oss våra synder och renar oss från
all orättfärdighet"(1 Joh.1:9), och: "Trons bön skall
bota den sjuke, och Herren skall resa upp honom. Och har han
begått synder, skall han få förlåtelse
för dem. Bekänn alltså era synder för
varandra och be för varandra, så att ni blir botade"(Jak.5:15-16). Detta innebär att när vi bekänner, vänder oss bort från och lämnar synder så förlåter och renar oss Herren, Han sätter oss fria. Detta är Guds nåd och en evangelisk grundsanning. Så var fri, synderna är i "glömskans hav" och Gud kommer inte ens ihåg dem (helt i enlighet med sitt Ord).

Har sedan syndens konsekvenser orsakat skada i själen så kan ju detta behöva ibland en längre tids helande av Jesus som är vår själs vårdare och herde (1 Petr.2:25), här kommer kristna syskons förböner och handpåläggning in i bilden. Men inte heller här behöver helandet ta speciellt lång tid, Guds Ande och även Guds Ord som förnyar vårt sinne och bär i sig läkedom utför underbara verk i oss alla, vi behöver bara låta Herren göra sitt verk i oss genom öppna och överlåtna hjärtan. Jesus älskar dig och vill göra allt gott för dig.
--
23:05 26.9.2006


Men nog är det väl konstigt att man skall ha skuldkänslor i flera år efter att man gift sig om man varit intim med sin blivande före man gift sig. Det tycker jag tyder på felaktiga skuldkänslor, och det låter ledsamt!  Gud har gett oss sexualiteten för både för nytta och nöje i äktenskapet, absolut inte för att vi ska känna oss skuldbelagda och bundna! Man skall göra sitt bästa för att hålla sig ren, men att ens sexlust (till den blivande mannen/hustrun dessutom) skall vara en belastning även efter att man gift sig är vansinne!
erfaren 4
22:44 26.9.2006


Jag hade inte ett genomfört samlag med min blivande man, men medan vi var förlovade var vi väldigt intima ändå. Och det har jag undermedvetet känt av och lidit av under 6 år som gift innan jag kunnat njuta av min man utan skuldkänslor. Att ha sex är så väldigt mycket mer än bara en stunds njutning!
Peter Kujala
21:23 26.9.2006


Korrigering: när jag skrev i förra kommentaren "hebreiskans ord porneuein" och "hebreiska moicheuein" menade jag självfallet det "grekiska ord porneuein" och "grekiska moicheuein". Det blev lite fel i bråttskan där, sorry.
Peter Kujala
20:51 26.9.2006


Till Macke: Det svenska ordet "otukt" i Bibeln motsvaras av hebreiskans ord "porneuein" som då alltså har betydelsen "hor" eller "otukt". Otukt Är just otukt, d v s sex före, utanför och bortom äktenskapet. Äktenskapsbrott heter på hebreiska "moicheuein". Här finns inga luddigheter alls. Här har du några Skriftställen om denna otukt (porneuein): 1 Kor.5:8-9, 6:9, 15-19, 7:1-2, 10:8 / Rom.1:24 / 2 Kor.12:21 / Kol.3:5-7.

Även utan konkreta exempel och detaljerad bevisföring så förstår man lätt otuktens innebörd av att läsa om otukt i dess Bibliska sammanhang, i den Bibliska undervisningen i övrigt. Har man dessutom Guds Ande till hjälp(som man ska ha) så  blir inte Skriften svårförståelig eller flummig, utan tvärtom väldigt klar och övertygande. Därför läs Hela Bibeln, ofta och mycket, som daglig  föda, tillsammans med Helige Ande, så blir det kristna livet fungerande och allt saligare.

Guds Ord kommer att bli mycket äldre än 2000 år, det förblir i evighet. Och det är inte Gud med sitt Ord och vilja som skall förändras och anpassas efter samhället och den (förfallna, orättfärdiga och onda) tid vi befinner oss i, nej, det ska vara precis tvärtom, för då blir samhället och tiden vi lever i välsignat och hjälpt, just i den grad som Guds Ord tillämpas. Detta har vi tydliga historiska och samhällsvetenskapliga bevis för, och i högsta grad på det individuella planet.

Den i syndanaturen fallna människan Är "djurisk" i dess negativa betydelse. Men vår syndanatur tog Jesus på Korset och gick i graven med, och nu tillhör det frälsta folket Hans Uppståndelseliv, som "Nya (andliga) Skapelser i Kristus". Detta är ju Evangeliets kärna. Läs gärna Romarbrevet kapitlen 6, 7 och 8. Och så 2 Kor.5:17,  Gal.2:19-20 och Ef.4:17-24.

Till Miko: mycket bra inlägg och hjälpsamma råd. Till Ecca: håller med dig i det du säger, men sen är det ju så att det är ohyggligt svårt som man att föreställa sig och få kunskap om kvinnors upplevelser om sexualiteten (tack och lov, om ni förstår vad jag menar :-).
erfaren 3
20:47 26.9.2006


jepp.håller helt med "en med erfarenhet nr 2"..det är nog mitt största misstag okcså, det att jag hade sex innan jag träffat min man o gift mej. det påverkar faktiskt mer än man tror. ärren finns kvar, o påverkar negativt,mej själv alltså.
o macke...det står nog i bibeln. läs i gamla testamentet..typ 3 moseboken (om ja minns rätt) kapitel 18...o i alla andra moseböcker oxå...

En med Erfarenhet nr 2
17:21 26.9.2006


Håller med vad En med Erfarenhet skriver. Mitt största misstag i livet (enligt mig själv) är att jag hade sex med andra innan jag träffade min man. Visst kan man få förlåtelse för sina synder, men ärren finns ju kvar.
till Macke
17:18 26.9.2006


Du säger det själv; sex UTANFÖR äktenskapet. Är inte det att ha sex före äktenskapet också utanför? Det är ju iaf inte INOM äktenskapet!
En med Erfarenhet
16:17 26.9.2006


Och man kan också enkelt, utan att blanda in Bibeln, konstatera att sex är något otroligt djupt och känsligt. Har man sex med flera är det lätt att man går sönder - man ger bort en del av sig själv helt enkelt. Har man sex bara för lustens skull är chansen att man ångrar det senare, sex är ju ett sätt att visa kärlek på! Eller kanske har man sex med någon man just då är kär i, vad sen då det tar slut? Du kan inte ta tillbaka det du gett av dig själv. Att spara det sättet att visa kärlek på till bara en... Det om något är en handling i kärlek och respekt gentemot den man sedan gifter sig med!
Ecca
15:19 26.9.2006


Intressant hur otroligt mansladdad den här diskussionen är... Varför har det blivit så att då man äntligen vågar tala om osund sexualitet är det bara männen som kommer på fråga? Är det så att vi tjejer inte vågar erkänna att detta också är ett problem för oss? För det är det. Det är inte bara mannen som har en sexualdrift, och som hamnar att tampas med den. Kanske kampen ser lite annorlunda ut för oss tjejer (svårt att säga eftersom jag aldrig varit kille ;o) men det är fortfarande en kamp. Frestelserna och lockelserna finns överallt, inom och utanför oss.

Men vare sig du är man eller kvinna tror jag att Herren vill att vi skall hålla oss rena på det här området. Vi får inte leva ut våra begär hur som helst utan måste vara beredda att stå ansvariga inför både Gud och våra medmänniskor. Både vad gäller tankar, ord och gärningar.

Visst, det är svårt, men gränserna finns till för att skydda oss, inte skada oss. Det är med sexualiteten liksom med agressionen, du hamnar att välja hur du reagerar på impulserna. Bara för att "du känner för" en viss sak betyder det inte att det är rätt och riktigt att agera så.

Här behövs mycket nåd och vishet - för att inte tala om lydnad och ödmjukhet - för att hitta den sunda vägen!

Daniel Tunér
13:30 26.9.2006


Om någon är intresserad av en god bok i frågan, så vill jag varmt rekommendera Richard Foster's bok "Pengar, sex och makt" där han på ett ödmjukt sätt har upp dessa 3 områden som utövar den största lockelsen för många människor. Här är en länk där du kan beställa den: www.ordet.nu -> sök på Foster.

Vill du inte betala för den kanske nån av dina vänner har den, jag tror den är rätt så spridd.

Macke
12:11 26.9.2006


Peter Kujala:
Jag vill gärna rätta dig lite. För det första, jag vet att man i frikyrkor ofta pratar om att "otukt" och "sex utanför äktenskapet" skulle ha något med varandra att göra. Varför säger man så? Jag har ingen aning, men att ha sex innan man sagt "ja" till varandra i kyrkan är inte otukt.
Jag har försökt hitta ett enda ställe i Bibeln där det skulle stå att sex före äktenskapet eller onani faktiskt är fel, men jag har inte hittat det. Berätta gärna, jag har missat det om det finns, men kom helst inte med halvflummiga bibelverser som inte bevisar något.
Angående Matt.5:28, detta har ju mera att göra med folk som redan är gifta, man kan väl inte begå äktenskapsbrott om man inte befinner sig i ett äktenskap.
Angående Kol.3:5-6, otukt är, som sagt, inte sex före äktenskapet. Vidare, om du inom äktenskapet har sex UTAN lust... HALLÅ, då skall du inte vara i det äktenskapet!!! I min version av bibeln står det "onda lustar" inte bara "lustar", vilket är en markant skillnad.

Jag håller med "Okunnig person" om att bibelargumenten i denna diskussion är alltför flummiga och samtidigt föråldrade. En församling som håller sig till en 2000 år gammal text till punkt och pricka finns inte till för sitt samhälle. Peter Kujala, jag menar inte att jag tycker att Guds ord borde ha förgått, snarare att det skall användas på rätt sätt i rätt sammanhang.

Jag förstår inte hur människan kan ha så många djuriska instinkter och vara så likt ett djur om man inte är ett djur.

Min egen åsikt i diskussionen: Om man tillåter sig själv att ha sex före man är gift, så undviker man ett stort misstag, ett misstag som är alltför vanligt, dvs. att man gifter sig för att kunna ha sex. Missförstå mig inte, jag gillar inte idén med one night stands. Jag har stor respekt för de som håller sig bara för att de tror att det är rätt, men om man påskyndar giftermålet bara för att få ligga med varandra, så... Nå, må var och en ha rätt till sin åsikt.
Miko
11:45 26.9.2006


Här kommer en liten synvinkel på saken!
Saken är den att Gud har skapatr oss med en sexualdrift. Det är fullt naturligt att man som kille känner sig atraherad av tjejer. O bra är det. Men allt har ju sin tid o ibland då hormonerna bublar innom sig så kan det kännas omöjligt att hålla det innom sig.
Killar har hormons cyklar presis som tjejerena. Ibland är man mera attraherad av det motsatta könet än andra gånger.
Några praktiska råd:
1.
Idka någon fysisk sport. Det hjälpper till att balansera upp hormonbalansen i kroppen.

2.
Bibeln talar om att vi skall förnya våra tankar. Dvs. Man kan inte bara sluta av att tänka utan man måste ersätta sina tankar med något annat. Citera för dig själv: allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Tänk på det om och om igen. (eller nåt annat bibelord)
Ersätt dina tankar med bibelns ord. Så småning om lugnar lust könslorna ner sig.

3.
Killar tänder på vad det ser. O om man ser något attraktiv så blir den bilden lätt kvar inför ens inre syn. Ha därför en annan minnes bild att ersätta den bilden med. Jag brukar föreställa mig Jesus på korset hur han blöder får vår skull.

4.
Be Gud varje morgon att han skall göra varje tanke till en lydig fånge hos Jesus Kristus. Du är herre över dina tankar o inte tvärt om. Be också att Gud skall välsigna dina ägon att se på det som är rent.

5.
Snacka med någon komppis. Teama upp med någon annan. Be för varandra, Håll varandra ansvariga.

Du skall veta att det är ingen synd att vara frestad. Jesus var djupt frestad i öknen. Saken är vad man gör med frestelsen. Vänder man bort sin blick eller forstätter man titta.

En annan viktig grej att komma ihåg som ung kille är att jobba med att få sin bekräftelse från Gud o inte från tjejer.

Tack för din ärliga fråga. Tyvärr är vi alltför tysta med kanske ett av de vanligaste problemen innom hela kristenheten.

Hoppas detta hjälpper på nåt sett!

- Miko
Linus
07:33 26.9.2006


Jonas, jag har på känn att IN PAIN skulle ha frågat en biolog om han trott att de hade något att komma med på den här frågan. Människan är så mycket annat än djur.

Jonas
03:25 26.9.2006


IN PAIN: Du får säkert bättre information om dina hormoner från vilken biologibok som hellst! Paulus olika brev hit och dit ger knappast en bra vägledning!
Peter Kujala
21:05 25.9.2006


Suck och åter suck, till dig som kallar dig för "Okunnig person": Det spelar ingen roll hur mycket man än försöker spola ner Guds Ord i toaletten, "Himmel och jord skall förgå, men mina ord (Guds Ord) skall aldrig förgå", Matt.24:35. Orenhet och dess handlingar är visst specificerat i Bibeln, sexuell tillfredsställelse utanför äktenskapet ingår i begreppet. Det förstnämnda du skrev behöver jag nog inte kommentera, sanningen är väl uppenbar för alla ändå.

Det finns en väldig mängd kunskap som du kanske inte besitter om
kristna tron, dess liv och lära, eller om kyrkohistorien, Bibeln och
Frälsningen. Du kan, om du vill, emaila till mig så kan vi talas vid om kristna tron mer ingående. Jag tror att Gud har mycket mer för dig bara du ödmjukt och uppriktigt söker Honom, Jesus älskar dig och vill ha gemenskap med dig, men du behöver komma till Gud på Hans villkor. Min email är: peter.kujala@telia.com
Okunnig person
18:59 25.9.2006


Om man kan onanera utan fantasier eller bilder är det alltså tillåtet.

Allt det där snacket om orenhet är allt för flummigt för att syfta på en speciell handling.Den 2000 åriga bibeltrogna läran kan du spola ner i toaletten,kristna har inte varit överens om någonting i 2000 år.

Peter Kujala
18:39 25.9.2006


Den sista tidens villfarelser (som skall komma strax före Jesu Återkomst) penetrerar de kristnas läger i dessa dagar. Delningen i kristenheten blir alltmer uppenbar; ena delen står fasta i den 2000-åriga Bibeltrogna kristna läran, och den andra delen lämnar Bibeltroheten och går mer eller mindre in i sekulära och mänskliga läror i sitt "kristna" liv. Självfallet är sex före äktenskapet, inkl onani en synd inför Gud, så har det undervisats i hundratals år i de kristna leden.

Visst är det svårt, och ibland mycket svårt för den "brunstige" tonåringen, men som Guds Ord säger så ger Gud en utväg när frestelsen kommer så att man kan härda ut (1 Kor.10:13), i och genom Gudslivets kraft och i och genom Guds nåd övervinns varje frestelse.

Sex är något extremt intimt som hör till Äktenskapet, och alla som har en nära relation och andlig gemenskap med Gud vet mycket väl att sexuella synder bryter denna gemenskap med Gud, Guds Ande trivs inte med syndande helt enkelt. Du vet mycket väl att det inte funkar så bra att ena stunden ha en onanistund på toa fritt fantiserandes på kvinnor, ofta eller alltid i pornografiska bilder, för att sedan stunden efter gå på bönemöte och försöka tillbe Herren med till honom upplyfta händer...

Såhär säger Guds eviga och heliga Ord: "Jag (Jesus)
säger er: Var och en som med begär ser på en kvinna har
redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta
",
Matt.5:28 = Alltså ser på en kvinna inkl. i sexuella fantasier/tankar och pornografiska bilder. Mera Guds Ord: "Men den som är förenad med Herren är en ande med
honom. Fly bort från otukten! All annan synd som en
människa begår är utanför kroppen, men den
otuktige syndar mot sin egen kropp. Eller vet ni inte att er
kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och
som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er
själva? Ni har blivit köpta och priset är betalt.
Så förhärliga då Gud i er kropp!
", 1 Kor.6:17-20 = Här talar Ordet klarspråk, och alla som vill förstå förstår. Ytterligare Guds Ord: "Döda därför era begär
som hör jorden till: otukt, orenhet, lidelse, lusta, och
girigheten som är avgudadyrkan. Allt sådant nedkallar
Guds vrede över olydnadens barn
", Kol.3:5-6 = Otukt är sex före äktenskapet, orenhet är sexuell tillfredställelse utanför det heliga äktenskapet, en tillfredställelse som involverar kvinnor som inte är ens maka/make i tanke- och föreställningsvärlden. Och onani utan lidelse och lusta är rätt så svårt, eller hur?

Det är förståeligt, men tragiskt att unga tonåringar söker desperat efter ursäkter och obibliska mänskliga läror för att kunna hänge sig åt kroppens brinnande åttrå som pockar på, detta eftersom synden alltid blockerar Gudslivet och dess välsignelser. Gud Är nådefull och ger hjälp och kraft att övervinna, Herren är trofast och hjälper var och en som kommer till Honom, på Hans villkor. Mycket kunde sägas om vad sex egentligen är och innebär i äktenskapet, hur fantastiskt, rent och fint det är, i sitt rätta sammanhang. Sex som ju perverteras av fienden till något helt annat än det är. Men det är en annan undervisning som inte får plats här.

Låt oss avsluta med ett Skriftställe som också säger väldigt mycket i klarspråk, och som inte behöver förklarande kommentarer: "Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att låta ert
liv ännu mer överflöda i detta. Ni vet vilka
föreskrifter vi har gett er från Herren. Detta är
Guds vilja: att ni helgas, att ni avhåller er från otukt, och att var och en av er vet att skaffa sig hustru på ett
helgat och hedervärt sätt. Det får inte ske i
lidelser och begär liksom bland hedningarna som inte känner
Gud, så att någon i denna sak går för
långt och förorättar sin broder. Herren straffar allt
sådant, det har vi redan sagt och betygat för er. Gud
har inte kallat oss till orenhet utan till ett liv i helgelse. Därför, den som nu avvisar detta, avvisar inte en
människa utan Gud, som har gett er sin helige Ande
", 1 Tess.4:1-8.
JS
18:25 25.9.2006


Jag har för min del fortfarande inte kommit över chocken över att den enväldiga juryn helt sonika censurerade mitt bidrag i CS Products-tävlingen: http://www.hut.fi/~jlonnrot/cs-products/' class='embedurls embed-link' target='_blank'>http://www.hut.fi/~jlonnrot/cs-products/...
JS
18:07 25.9.2006


Tydligen vill den här mickelssonska apparaten censurera mig nu också, eftersom den inte gick med på att producera en fungerande länk av min helt korrekta html-kod.
Okunnig person
17:36 25.9.2006


Vad är åtrå egentligen?

Vad är det egentligen för "syndiga tankar" man ska skydda sig mot? Hur känner man igen dem?

Jag fattar ingenting.

Caco
17:17 25.9.2006


Måste uppleva gamla minnen och kolla på hur det såg ut då det begav sig. Speciellt produktserien Vision fick skrattgroparna att fördjupas ;-) 

(http://users.tkk.fi/~jmickels/cs/vision.html' class='embedurls embed-link' target='_blank'>http://users.tkk.fi/~jmickels/cs/vision....)

3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
16:41 25.9.2006


Club Singles stora misstag var just bokningen av Simon som evig singel. Men han var ju i varje fall vid den tiden den eviga singeln ;)

Nica
16:24 25.9.2006


Hej jag var o kolla upp CS:s hemsida! =)
Medlemslistan är inte riktit uppdaterad, så där smått. Säkert hälften åtminstone borde vara f.d. medlemmar nuförtiden..
JS
16:01 25.9.2006


I vissa avseenden tycker jag dock att Club Single bidrog till att sprida osaklig propaganda. Till exempel talades det helt allmänt om att Simon Mickelsson, som hade införts i kategorin "eviga medlemmar", hade en så stark Pauluskallelse att han aldrig skulle gifta sig, och ändå var han när det sedan gällde den förste av syskonen Mickelsson som faktiskt gifte sig.
3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
15:36 25.9.2006


Jag gillar den där meningen "så försök ha så många andra saker att göra", speciellt sport är bra för unga män. Och varför inte bön också, men kroppen behöver rejält med motion! Det visste redan de gamla munkarna.
...
15:19 25.9.2006


Synd är synd, oavsett vad det är. Vi behöver inte kategorisera dem i större eller mindre synder - rätt är rätt och fel är fel. Men Gud står absolut inte och viftar med knytnäven åt oss om vi gör misstag, men det är upp till oss att göra något åt dem och be om förlåtelse om vi gör misstag och vill ha ett rent samvete och upprättade relationer igen. Jag skulle vilja hårddra linjen så pass mycket så jag säger att: Ju hårdare man är före äktenskapet med att hålla sig ifrån sexuella fantasier och handlingar, desto härligare blir upplevelsen efter att man gift sig. Gud har skapat sexualiteten till en välsignelse för oss, absolut! Och vi behöver stöd av varandra i vardagliga problem. Därför tycker jag att Club single verkar vara ett mycket bra initiativ.
JS
15:13 25.9.2006


Trevligt med lite gammal skåpmat. Du får hålla på ganska länge, innan du har återpublicerat hela Dr Love-arkivet på mickelsson.net. Sedan kan du ju till exempel fortsätta med några gamla godbitar från JSNews arkiv, som jag möjligen kan bjuda på.

 
P.S. Hälsa till Dr Love. Har inte sett honom på evigheter.

 


oförstående
14:26 25.9.2006


Kan inte låta bli att kommentera frågan och svaret. Vi är skapta med våra lustar och de är i sig inga synder. Att förneka dem kan bli en synd. Njut av dig själv och se på dig och din kropp som ett fantastiskt väsen som Gud skapat. Vill du vänta med samlag tills du gift dig så är du stark men du skulle absolut inte vara den första eller den sista som föll för frestelsen om du gjorde nånting åt saken före du sagt ja inför Gud. Dessutom tror jag inte att visa kärlek till en annan människa är den största synd du kan begå. Tänk bara noga igenom om det är den rätta så att du inte ångrar dig. Njut av livet!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén