Goda nyheter sedan 2002     Lördag 23 oktober 2021 kl 21:23Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Sofia om livet i Frankrike
Sofias arkiv
Foto: Sofias arkiv
Sofia igen
 3 14740 62 2
Sofia
Online 15:22 29/11 2006  Modifierad 08:17 17/07 2010
Sofias arkiv
Sofias arkiv
Sofia och Jérémy
Sofias arkiv
Sofias arkiv
Sofia i Lille
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Sofia Sandvik har nu bott drygt två månader i Frankrike. Här berättar hon om livet utomlands.

Coucou!!

Nu har jag bott här i norra Frankrike i drygt två månader och det börjar bli på tiden att skriva en liten hälsning till alla er där hemma. Jag har alltså fått möjligheten att komplettera min finländska examen med ett utbytesår i Frankrike; mitt universitet heter IUFM och kan sägas vara Frankrikes motsvarighet till ”Peffan”.

Första veckorna här var minst sagt kaotiska. Jag visste i och för sig att det franska samhället saknar all den organisation och effektivitet som man som finländare är van vid, men jag hade trots allt förväntat mig att få åtminstone lite information och handledning av någon på mitt universitet. Men nej, den första veckan irrade jag runt på universitetsområdet utan att ha en aning om vad jag egentligen gjorde här. Efter en tid fick jag veta att det faktiskt finns en person som är ansvarig för ”internationella relationer”, men tyvärr var allt han kunde göra att ge mig en bunt papper och säga att man kan se på anslagstavlorna om man funderar över något. Veckan därpå bröt han benet och tog en månads semester.

Nåja, sedan dess har saker och ting klarats upp och jag har t.o.m. lyckats pussla ihop en rätt så intressant läsordning för mitt utbytesår. Jag studerar en hel del franska och litteratur; resten av tiden observerar jag fransmännens engelska-undervisning, både i grundskolor och på universitetsnivå. (Vad beror det på att fransmännen är usla på engelska?? Min teori är att alla filmer och tv-program i Frankrike är dubbade och att de inte vänjer sig vid att höra det engelska språket på samma sätt som vi gör i Finland.)

På fritiden finns allt möjligt trevligt att göra här; strosa omkring i min lilla stad Douai (30 min från Lille), laga 4-rätters middag varje dag (fransmännens matkultur imponerar!), gå till posten (det är alltid minst en timmes kö), träffa de andra Erasmus-studenterna (jag har t.o.m. träffat en tjej från Närpes!) och förstås umgås med Jérémy (allt bra mellan oss!).

Här är listan på sånt som jag saknar: långpromenader i Nykarleby; surmjölk, knäckebröd och finskt kaffe; den lugna pålitliga (läs tråkiga) finska mentaliteten; familj, släkt och vänner! Lyckligtvis så blir saknaden inte så långvarig för Jérémy och jag kommer att fira julen i Finland – vi hoppas på mycket snö, julstämning och gemenskap!

Bisous à tous! SofiaSofia
23:02 30.11.2006


Hejsan!

Jo jag har hört att tvâ finska flickor till är pâ väg hit, va kul!

Yep, du har rätt mailadress, vi hörs & ses!

Sabina Simola
10:17 30.11.2006


Hejsan, jag studerar vid Åbo Akademi i Vasa och ska komma till IUFM i januari. Jag ska bo på internatet. Jag kan maila dig om det passar och få lite praktiska råd, iome att vi komer studera vid samma universitet, är det ssandvik@abo.fi? Det skulle vara jätteroligt.. Det kommer en annan tjej till också..

Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén