Markus

Markus Österlund svarar

ALLMÄNT. Många har önskat att Mickelsson.net skulle intervjua med Markus Österlund som ställer upp i Nylands valkrets. Här är nu några av hans tankar om makt, u-länder och tro.

- En del menar att man inte kan påverka i riksdagen, att det ändå är bara några få som bestämmer. Hur gör du din röst hörd?

{citat=Jag har fått smaka på politikens hetluft} Markus: Du har rätt. Många riksdagsmän förblir nobodies – eller vad säger dig namn som Hannu Hoskonen eller Pirkko Peltomo. För att man skall ha inflytande och nå resultat i politiken krävs dels att det parti man representerar finns med i regeringen och dels att man själv har både sakkunskap och färdiga nätverk. Som ministermedarbetare åt andra finansminister Ulla-Maj Wideroos har jag fått smaka på politikens hetluft. När ministern är borta är det jag som sitter i sammanträden med Matti Vanhanen och Eero Heinäluoma och för fram sfp:s linje. Jag tror de kontakter jag fått ger goda förutsättningar att driva en målinriktad politik, med de kristna värderingar jag står för, också i riksdagen.

- Vilka ärenden är de mest relevanta (jag tycker t ex studiepenningen har gjorts till så stort, finns det inte viktigare saker att prata om ...)?

{citat=mest relevant är att hjälpa de som har det tufft} Markus: Visst är det viktigt att studerandena skall få det bättre. Studiepenningen har faktiskt inte höjts på 15 år. Mest relevant är det att hjälpa de grupper i samhället som har det tufft. Vi har 85 000 pensionärer som lever på en minimal folkpension på ca 500 euro och så har vi en tilltagande utslagning bland unga. Alkoholismen och de mentala problemen ökar. Här behövs konkret hjälp men också lagförändringar. I sfp:s skattepolitiska ställningstagande (som jag förresten beredde och skrev utkast till) förespråkar vi därför en höjd skatt på starksprit.

Men för att vi skall ha råd att hjälpa dem som har det sämst ställt måste vi ha en stark ekonomi med högre sysselsättning och blomstrande företag.

- Att driva igenom lagar är inte samma sak som att förändra attityder och värderingar. Kommer du att se till att dina värderingar sprids via massmedia?

{citat=För mycket synd i Sodom och Gomorra? Nej för få rättfärdiga} Markus: De lagar som drivs i genom i riksdagen grundar sig på de attityder och värderingar som finns i samhället. Därför är det livsviktigt att förändra värderingarna. Vi kan inte påverka politiken i Finland genom att slå med Bibeln i huvudet utan vi måste förändra människors hjärtan och den vägen det politiska engagemanget. Politiska reformer går hand i hand med väckelse bland de kristna. Om vi som kristna i Finland anser att politiken är ogudaktig så är det i så fall ett tecken på kyrkans svaghet. Du känner säkert till Sodom och Gomorra. Varför gick städerna under? För mycket synd? Nej, det fanns för få rättfärdiga.

- Ditt favoritområde är väl att få u-länder i Afrika att blomstra på hemmaplan. Är det här en verksamhet som skulle gynnas av ett mandat?

Markus: Absolut! Senast i går satt jag med en somalisk broder och funderade på sätt att hjälpa det krigshärjade landet. Utvecklingsländerna ligger mig varmt om hjärtat. Jag har bott ett år i Peru bland de fattigaste av de fattigaste och lider med dem. Biståndet skall höjas till 0,7 % av BNP men ännu viktigare är hjälp till självhjälp. Utvecklingen till en sund ekonomi är det bästa biståndet. Jag sitter i förvaltningsrådet för Finnfund, en organisation som ger riskkapital åt företag i u-länderna. Genom programmet Finnpartnership stöder vi finländska företag som vill börja samarbeta med företag i utvecklingsländer. Jag vill också jobba med ledarskapsfrågor och skola fram nya ledare med nya värderingar.

I dag finns det tyvärr för många korrupta ledare i utvecklingsländerna.

- Hur viktig är din tro för dig?

{citat=jag vill se ett större socialt engagemang} Markus: Min kristna tro är grunden för hela mitt liv och ett hopp som jag gärna delar med mig av. Som kristen är det viktigt för mig att läsa och stå för Guds ord men framför allt att handla på samma sätt som Jesus gjorde. Det är därför som jag engagerat mig för tredje världen och det är därför som jag sitter med i styrelsen för Helsingfors natthärbärge, som ger husrum åt bostadslösa och alkoholister. Andreaskyrkan, där jag är ordförande, har sitt ursprung i ett arbete bland utslagna, alkoholister och prostituerade. I dag har vi kristna blivit slappare. Jag vill se ett större socialt engagemang.



Markus valsida (Extern länk):

http://markusosterlund.com

Markus