Siiri och Niina antecknar datumet till Tallinn-konserten

Ge pengar till musiker och hjälp dem så att sprida evangeliet

ALLMÄNT. Tore W Aas berättar om kristen musik, piratkopiering och pengar!

Det skulle vara bra om människor gav tillbaka åt de som gör musik, åtminståne om man får tro Tore. Musiken har alltid varit viktig i församlingarna och i dagens församlingar spelas allt mer musik. De som gör musiken och spelar den får tyvärr ofta inget bröd på bordet av sin insats.

- I USA kan man bli rikligt kompenserad för att vara lovsångspastor, men å andra sidan är de generösare, de ger sitt tionde också, förklarar Tore.

Tills situationen blir bättre ger Tore några tips åt musikerna hur de kan gå tillväga.

- Jobba med något vanligt jobb på dagarna. Man kan också spela in reklamsnuttar, hålla konserter för t ex företag eller spela in skivor.

Tore berättar att han nappar på erbjudandet att göra reklammusik en par gånger per år. En gång var det ett stort företag som ville att han skulle göra låten till en TV-reklam.

- Jag hade helt glömt bort det och när de ringde samma dag och bekräftade träffen samma dag så sade jag bara "ooh, ja det blir bra" och i bilen kom jag på en svengig melodi. Företaget var mycket glada över resultatet.

Tore har många exempel på hur låtar bara dyker upp i huvudet, ett annat exempel är den berömda låten Välsignelsen. Jesus måste ha gett den: Hela fem minuters låten kom till på två sekunder. Klockan var två på natten och den skulle spelas in i studio nästa morgon.

Tores kör Oslo Gospel Choir har sålt miljoner skivor, men spridningen är lång större än det.

- Vi spelade i Warszawa för 8000 personer. Till vår förvåning kunde publiken våra sånger. En gång fick vi till och med bryta för att vi inte kunde höra bandet, berättar Tore.

- Gissa hur många skivor vi hade sålt där före? Inga!

Tore berättar att inträdet till den konserten var 10 kronor och inkomsterna gick till lokala krafter.

- En gång var kören i Ecuador, där sålde de våra skivor för 10 kronor styck, det var omöjligt att se skillnad på en äkta. Vi köpte massor! Annars måste vi köpa våra egna för 80 kr styck!

Överraskande nog är Tore glad att budskapet sprids via internet och piratokpior, men han tycker att rika borde ta sitt ansvar och dela kostnaderna.

- Det är underbart att evangeliet sprids, och vi som är från rika länder kan vara med och välsigna!

Oslo Gospel Choir kommer att uppträda i Tallinn 26.5 2007. Med sig har de pengar från en konsert de höll för ett företag.

- Många är så fattiga, de har ingenting och vi kan alla hjälpa till.

Tore själv? Han tjänstgör varje söndag i sin församling helt gratis. Paulus talade också om att arbetaren är värd sin lön och syftade på de som för ut ordet, men han försörjde sig på arbete som tältmakare.

En ödmjuk man