Goda nyheter sedan 2002     Lördag 28 januari 2023 kl 08:00Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Dragracing
Johnny
Foto: Johnny
Hjulen skrynklade sig då accelerationen och friktionen var så hög
 7 21197 87 9
Charlott Hurmerinta
Online 21:25 11/07 2007  Modifierad 05:45 18/08 2010
Challe
Challe
Ljudnivån blev hög på läktaren
Oscar
Oscar
Jaska Salakari på motorcykeln längre bort
Oscar
Oscar
Vissa bilar körde nästan hela loppet på två hjul
Johnny
Johnny
Alastaros dragracingbana
Johnny
Johnny
Victor, Wille, Oscar och jag, facinerade och solbrända
Johnny
Johnny
Två Top Fuel bilar, redo för start
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  På veckoslutet fick jag uppleva dragracing för första gången, och blev högt facinerad. En otroligt spännande, tuff sport!

Förra veckan hölls en deltävling i dragracing-EM i Alastaro i västra Finland. För den som inte tidigare hört så mycket om sporten (liksom jag för en vecka sedan) handlar dragracing om att köra så snabbt som möjligt en fjärdedels engelsk mil (ca 402 meter), med olika sorters motorfordon. Lät semi-skoj tyckte jag, men det blev en dag full av överraskningar, spänning och bra stämning!

Det som gjorde dagen så bra var dels vädret. Banan får inte ha något som helst på sig, varken skräp eller vätska, så minsta duggregn gör att bilarna inte kan köra. Dessutom blåste det åt rätt håll, så att vi inte behövde få all rök av bränt gummi och avgaser på oss.

Dels fick vi se många ollika fordonsklasser.
Juniorer som tävlade i reaktionsförmåga. Då talar vi om åttaåringar och uppåt som sitter och väntar på grönt ljus, för att accelerera upp till ca 60 km/h.
Motorcyklar som körde på 7 – 8 sekunder, med en tophastighet på 250 – 300 km/h. Här fick vi se Jaska Salakari, en finne som helt själv har byggt sin KTM-cykel, med målet att ha den snabbaste motorcykeln i världen.
Bilar i olika kategorier som ser skojiga ut och har hårt ljud. Det tråkigaste med bilklasserna, var att de ofta läckte ut olja på banan, som alltid efterföljdes av en halvtimmes paus då banan skulle tvättas och sedan få klister på sig igen.
Top Fuel bilarna är de riktigt tuffa! De går på nitrometan. De har GRYMT hårt ljud, de spyr ut eld och marken skakar när de accelererar, de tuffaste skapar en skakning som motsvarar en jordbävning på 2,1 på Richterskalan! De har V8 motorer, upp till 8000 hästkrafter och slukar ca 4 liter bränsle i sekunden. I denhär klassen tävlade Janne Ahonen, som körde sig vidare till nästa deltävling. En annan förare satte hastighetsrekord på Alastarobanan. Han kom upp till 469,95 km/h på 402 meter!

En körning går till på följande sätt:
Två fordon kan köra på samma gång. Föraren kör fram till banan och bränner lite gummi för att få hjulen varma. Bilarna bränner också ett spår ca 100 meter från startsträcket som föraren sedan backar tillbaka i, för att få bättre grepp när han startar. Sedan visas fordonen fram till startsträcket där de väntar på grönt ljus. Till sist bär det av, och den som sitter oförberädd på läktaren kan vänta sig en adrenalinkick modell större. Vi konstaterade att öronproppar plus öronskydd plus händerna mottryckta var att föredra.

Detta blev en beskrivning av den kanske tuffaste motorsportern ur kvinnligt perspektiv. Jag kan efter denna upplevelse varmt rekommendera en dragracingtävling som veckoslutssysselsättning.
Eventuella sakfel/missförstånd får gärna påpekas..

Mer info på www.fhra.fi


Matts (ångerfull)
22:31 16.7.2007


Nej, det är jag som ska säga förlåt, efter att jag skrev mitt inlägg började jag tänka efter och började undersöka saken. Då kom det fram att det var alldeles rätt som Charlott skrev, Top Fuel drivs med nitrometan. Det var jag som mindes fel/blandade in felaktiga termer från högstadiekemin och hade fått för mig att det var metanol, men det var fel. Men tack iaf för uppmärksamheten och en intressant artikel.
P.S. Finns det några bilder från årets Midsummerfestival någonstans?
Challe
23:44 15.7.2007


Tack för rättelsen Matts. Är varken bra på bränslen eller finska, men jag tyckte att det stod "nitrometaania" på FHRAs hemsidor.. Men Top Methanol Dragsters använder ju iaf metanol så antagligen är det detsamma för Top Fuel bilarna.
Och så vill jag ju påpeka att det även finns tjejer som tycker om att gasa iväg med sin lilla Yaris (t.ex.), som också kommer att digga dragracing! :)
Matts Dahlin
16:15 15.7.2007


Yess vid Alastaro var det faktiskt verkligt kul att vara, och det rekommenderas även starkt åt varje kille/man som någon gång tryckt gasen i botten med sin gamla Fiat och drömt om att ha en verklig sportbil. Ett litet påpekande bara som många kanske inte förstår och ännu fler struntar i, men Top Fuel- bilarna drivs av Nitrometanol, inte nitrometan som sades.
Cizi
10:18 14.7.2007


Oj hade du födis igår! Grattis!!! Kraams
L
09:52 13.7.2007


Så man borde med andra ord flytta till Alastaro....nooot.

GRATTIS på födelsedagen Challe!!! KrAm

Challe
12:39 12.7.2007


Andreas: På tal om TV så kommer det på söndagen den 21.7 kl 14:00 på MTV3 ett sammandrag av tävlingen.
L: Vi hade också tänkt att det skulle regna, men så sken istället solen hela dagen, så åtminståne jag blev riktigt bränd i Alastaro!
L
08:27 12.7.2007


Hur har ni kunnat bli solbrända? Det har ju regnat i ett sträck hela sommaren, men undantag för ett par dagar. Buuu.
3SbeoDBqSp6195W2KwhF2b
01:37 12.7.2007


Får jag gissa -Johnny va med va!?? ;P)))

(alltså före jag läste texten att han tagit några av bilderna..)

Duuuh!
Andreas
22:56 11.7.2007


Har någon gång sett Top Fuel bilar accelerera på TV och det har alltid var respektingivande. Säkert 100 gånger "värre" att se dem live!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén