Goda nyheter sedan 2002     Lördag 28 januari 2023 kl 09:02Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Ulf Ekman: Högkyrkligheten är som en skattkista som vi kan ösa ur
Linus
 0 22056 96 15
Linus Mickelsson
Online 12:13 28/08 2007  Modifierad 07:40 15/08 2010

Allmänt  Den mest uppskattade meningen på kyrkodagarna i Uppsala stod Ulf Ekman för under sitt timmeslånga tal. Dagen.se rapporterar att Ulf under sitt tal sade att han ser som en uppgift att förklara för frikyrkliga ledare att det finns värde i litturgisk och sakramental rikedom.

Frikyrkopastorer har ofta nämt tradition och liturgi som ett hot mot tro och gemenskap. Personer i kyrkor som lutar sig tillbaka på månghundra åriga mönster har förargat sig över spontaniteten och lekmannamentaliteten i frikyrkor. Åtminståne har inställningarna gett upphov till sämre gemenskap mellan samfunden. Nu verkar trenden ha vänt.

Ulf Ekman nämner att han tidigare inte varit intresserad av andra samfund, men att han blivit tillrättavisad av Filipperbrevet 2:4 att inte vara "självupptagen och stolt".

- Jag ser en pedagogisk uppgift i att förklara för ledare inom frikyrkan att det finns ett värde i en liturgisk och sakramental rikedom. Högkyrkligheten är som en skattkista som vi kan ösa ur, sa Ekman.

Ulfs tal rev ner de största applåderna under dagen.

Läs hela artikeln på: www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=140338


Sara
20:29 1.9.2007


Matilda: 19-21 oktober, om jag inte minns fel.
Matilda
16:07 1.9.2007


Hej, vet nån vilket datum Action äger rum i höst och var?
Linus
23:27 31.8.2007


Ja sponsorer behövs alltid, så hjärtligt välkommen att donera! Som tecken på tacksamhet kan man hamna på listan.
Magnus
21:09 31.8.2007


Wow, man kan tydligen annonsera sin blogg här på mickelsson.net! :D
Thomas
17:23 30.8.2007


Ego te absolvo a peccatis tuis in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti...Amen!
Arash
15:54 30.8.2007


Thomas
Jag syftade på att Jesus kastade ut massa demoner, att han ofta helade människor i massor etc. Jag menar absolut inte på något sätt att frikyrkorna har "patent" på sådant, det menar jag inte alls. Vad jag menade var att det är ofta sådant man associerar till när man hör "frikyrkligt". Det var också därför jag satte ordet inom citattecken. Jag ber om ursäkt om mitt uttryckssätt var missvisande.
LottaF
17:33 29.8.2007


Jess, allt handlar om Jesus. Möten, gudstjänster eller vad vi nu kallar våra samlingar för, är inget utan Jesus! HUR vi uttrycker vår tro och kärlek till Gud är av sekundär betydelse, bara det FINNS äkta tro och äkta passionerad kärlek till Gud, evangeliet och våra medmänniskor.
Sen finns det så mycket mera att ösa ur från Herren själv, ur Hans ord och av hans kraft för var och en av oss som tror! - Mer än någon oss kan förstå, våga begär eller ens tänka. Vi tror på en underbar Gud!
:)
17:06 29.8.2007


det är evangeliet som allt handlar om.It's all about Jesus.
Callis
17:00 29.8.2007


Jesus tillhörde för det första inget samfund, varför skulle han ha gjort det?Samfund är något som människan själv hittat på, samfund har bara medfört splittring, sen när talar Jesus om att den frikyrkliga församlingen är Jesu kropp?Aldrig!Han talar om församlingen!Inte skall vi lära ut att frikyrkligheten är svaret, det vi skall föra ut är Joh 3:16, budskapet om Jesus Kristus!!
Thomas
13:17 29.8.2007


Så Arash tycker att Jesus var väldigt frikyrklig av sig...Det var en nyhet för mig.Kan någon vara vänlig och skicka en manual som beskriver hur man beter sig frikyrkligt?
Ina
11:28 29.8.2007


Haha! Bra Christa! håller helt med dig! :)
Frikyrkor kan vara minst lika traditionsbundna och liturgiska som andra men samtidigt så stolta över sin "frihet". Skönt att Gud ser till hjärtat och inte till de yttre formerna.
Arash
22:13 28.8.2007


Det är intressant att se att samtidigt som Jesus var väldigt "frikyrklig" av sig (om vi nu ska säga så..), så gick han i synagogan varje vecka och höll också synagogans så att säga "strikta" liturgi.
Samtidigt som Petrus ställer sig och "spontant" börjar predika evangelium för flera tusen människor på pingstdagen, så ser vi att han också höll den tidsbestämda bönen som "man ber vid nionde timmen" (Apg 3:1).

Jag tror att det ena inte behöver utesluta det andra. Vi har mycket att lära av de historiska samfunden, på samma sätt som de historiska samfunden har saker att lära av oss som är mer "fria" i vårt sätt.

Bless y'all!
Thomas
16:45 28.8.2007


Under de första kristnas tid fanns inngen "högkyrklighet", därför motsätter sig bibeln inte högkyrklighet som fenomen.Obibliska taditioner finns också i frikyrkan, ingen idé att låtsas något annat.
Christa
14:50 28.8.2007


Liturgi handlar inte riktigt om att luta sig tillbaka på gamla mönster. Inte heller tror jag att spontanitet och lekmannamentalitet i sig är något som "högkyrkliga" direkt förargar sig på, nej det är eftersträvansvärt i varje kristet sammanhang.

Poängen är väl att det finns något värdefullt i liturgin, inte för att den skulle göra folk lata och luta sig tillbaka, men för att den för med sig en sorts upprepningens vila.

Om liturgin blir oförståelig för människor känns den lätt besvärlig, men när den väl öppnar sig är den en välsignelse. Till alla församlingar som använder en viss liturgi skulle höra att öppna liturgins betydelse för besökarna. Vad är en liturgisk färg? Varför svänger sig prästen ibland mot altaret och ibland mot församlingen?

Det här gäller också den outtalade liturgi som finns på frikyrkomöten. Vad betyder det när människor håller upp sina händer? Varför är det lovsång och tungotal i 40 minuter? Varför ropar pastorn och varför talar han/hon rikssvenska?

Vad är förresten spontanitet? Jag tycker att den lutherska gudstjänsten skulle må bra av ökad frihet, och att flera frikyrkomöten skulle må bra av ökad struktur.
gäst
14:49 28.8.2007


jovisst är det bra med ekumenik och gemenskap:) Man ska bara int glömma att de "första kristna" int va de minsta högkyrkliga av sig. mycket av den traditionen är bara va vi människor hittat på och har ingen biblisk förankring överhuvudtaget.
Menjo visst är det ju kul att fira jul å sånt:) (maybe a little out of topic, men:)'
För övrigt så älskar int Gud oss nåmer pga. liturgi etc.
"It's all about a relationship with Him!"
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén