Goda nyheter sedan 2002     Lördag 28 januari 2023 kl 09:47Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Inspirationen är handlingens puls
Christa
Foto: Christa
Linus
 1 27038 109 3
Linus Mickelsson
Online 11:45 31/08 2007  Modifierad 20:44 17/08 2010

Allmänt  "You give me the inspiration" sjöng Mikael Svarvar på sin första skiva för nästan 15 år sedan. För en artist är inspirationen livsviktig, men också för alla ansvarsfulla kontorsarbetare och andra som inte jobbar för sin överlevnad. Vad är det som får arbetet att löpa eller disken att diskas?

Rörelsefriktionen är i allmänhet mindre än vilofriktionen. Det är att börja med jobbet som är den svåra biten, speciellt gäller det här mindre arbeten. Hur kommer det sig att vissa får så mycket gjort och vissa till synes ingenting? Endel har alltid för lite tid fast de får så lite gjort. Ofta återfinns de här vitt skilda egenskaperna till och med i en och samma person.

Thailändarna är de bästa lingonplockarna, stod det Hufvudstadsbladet. 80-kilo per dag kan de plocka. Finländarna orkar inte jobba, "man skall bara göra det som är roligt". Finland byggdes på några årtionden upp från att ha varit ett utfattigt krigsdrabbat och skuldbelagt land till ett rikt högteknologiland. Teknologin har visserligen gjort att färre verkligen behöver arbeta. När de tidigare stora utmaningarna såsom mat, värme och kläder besegras blir meningen med arbetet allt mer diffust och efter en tid kan till och med motiveringar som karriär, ära, makt och pengar domnas bort. Istället kommer krav på underhållning och upplevelser. Vilken är följande nivå av meningslöst samhälle? Som tur är skapar ofta svaren som teknologin erbjuder många nya problem att bita i, så helt trist lär det inte skall bli.

- Jag kan inte förstå hur ovilliga endel är att arbeta. De gnäller om pauser och övertid och strejkar, men har ingen arbetsmoral när de på arbetstid bara sitter och pratar, generaliserade en som har god insyn i finsk pappersindustri.

Det vi skulle behöva mera av är inspiration som gör att vi vill jobba och göra det bästa för våra arbetsgivare, vare sig vi är slavar eller toppchefer. Bibeln, som har svar på allt, säger så här (Folkbibeln):

Kolosserbrevet 3:18-29 Ni hustrur, underordna er era män, för så bör det vara i Herren. Ni män, älska era hustrur och var inte hårda mot dem. Ni barn, lyd era föräldrar i allt, det är Herrens goda vilja. Ni fäder, reta inte upp era barn, så att de tappar modet. Ni slavar, lyd era jordiska herrar i allt, inte som ögontjänare för att ställa er in hos dem, utan av uppriktigt hjärta i fruktan för Herren. Vad ni än gör, gör det av hjärtat, så som ni tjänar Herren och inte människor. Ni vet att det är av Herren som ni skall få arvet som lön. Det är Herren Kristus ni tjänar. Den som gör orätt skall få igen den orätt han har gjort, utan anseende till personen.

1 Petrusbrevet 2:12 Uppför er väl bland hedningarna, så att de, när de anklagar er som förbrytare, ser alla goda gärningar ni gör och prisar Gud den dag han uppsöker dem.

Romarbrevet 12:10-16 Var innerligt tillgivna varandra i broderlig kärlek. Överträffa varandra i ömsesidig hedersbevisning. Var inte tröga när det gäller nit, var brinnande i anden, tjäna Herren. Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen. Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet. Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Gläd er med dem som är glada, gråt med dem som gråter. Lev i endräkt med varandra. Tänk inte på det som är högt utan håll er till det som är ringa. Var inte självkloka.

Citaten slut. Här verkar det som om det gäller att klä sig med en inställning. Det här handlar inte om en människas egenskaper, eller i såfall går de att ändra på. Så nästa gång disken kallar så är det bara att glatt ta itu med den - för Herren! Det är mäktigt att kunna tjäna Herren med de allra tristaste och vardagligaste uppgifterna - alltså inte bara när man är i Biharomolo, predikstolen eller på internet.Linus
10:12 31.12.2007


Bra point, Oskar. Som en grafiker sa, att han kommer på en massa idéer hemma, men där finns för mycket distraktionsmoment så att han får inte gjort där, till det behövs kontoret. Men ja, ett ställe som är inspirerande och inte distraherande kanske inte finns? Jag drömmer om att kunna jobba från lande.
Oskar
19:53 31.8.2007


Jag undrar om det skulle finnas något sätt att göra kontorsjobb utan att sitta vid ett skrivbord hela dagen... Det är ju en av de mest tråkiga och ohälsosamma saker man kan tänka sig.
Manda
14:15 31.8.2007


Jag håller helt med. Bra påminnare! Om man lär sig att tjäna med glädje så blir livet betydligt trevligare. Tack för bra artikel! (fast är det verkligen du Linus som har skrivit den? I så fall har du en ny stil, men bra så också!)
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén