Rune och Per-Erik

Ungdomsledardagarna 07

ALLMÄNT. 7-9 september var det dags för ungdomsledardagarna på FMU´s fritidsgård i Sundom. 30 glada ledare från fem olika samfund samlades där för att lära känna varandra, lära sig mera om ledarskapet och vara nära Herren.

Kl. är 7.30 på morgonen och det är alldeles tyst. Dimman ligger tjock på sjön och solen har just stigit upp ovanför trädtopparna. Om en timme är det frukost och sen kör den andra dagen av ungdomsledardagarna igång. Ungdomsledardagarna började lite lätt med några ”lära känna varandra” lekar som fick deltagarna att slappna av. Ganska fort blev det allvar när Rune Månsson började undervisa om kallelse och kallelsens grunder. Rune Månsson kommer från Hälsingland i Sverige och har arbetat länge som förebedjare och predikant.

Ungdomsledardagarna anordnas nu för fjärde gången och denna gång har det kommit ungdomsledare från pingst-, missions-, baptist- och metodistkyrkan samt från lutherska kyrkan. Vi befinner oss på Föreningen missionskyrkans ungdoms fritidsgård i Sundom.

När lördagens program sätter igång får vi del av Stefan Sigfrids undervisning som också handlar om kallelse men också om vision som blivit ett modeord på senaste tid. Stefans intention är att avdramatisera frågor som kallelse och vision, så vi inte skall trassla in oss i det. Svaret på vad som är vår vision och vår kallelse finns svart på vitt i bibeln och krångligare än så måste man inte göra det.

Snart har vi kommit fram till eftermiddagens gruppdiskussioner där den första skall behandla det som Stefan delat i sin undervisning. Den andra gruppdiskussionen skall behandla några fallstudier. Det är mycket nyttigt att få träffas i grupper och diskutera det man hört, men också sådant som är aktuellt i den egna församlingen. Gruppdiskussionerna blir till en sorts undervisning. Fallstudierna handlar om konkreta problem som en ungdomsledare kan möta i församlingen. Fallstudiet om ”Friförsamlingen i Gamla välsignelseby” behandlade ekonomin och de problem som hör ihop med ekonomin som ungdomsledare i speciellt små församlingar kan råka ut för. Fallstudien om ”Martin, ungdomsledare i Jerikos seger” behandlade frågan ”hur helig måste man va som ungdomsledare?” och tog upp frågor som alkoholbruk, sova i samma rum som ogift par mm. Andra frågor som behandlades var mera postmoderna fenomen som t.ex. ”hur gör man med ungdomar som inte vill ta ansvar?”

När kvällen kommit är det dags för ”café me´ Buffé”, där helgens eminenta kock Hanna West har ordnat ett tortillasbord med allehanda läckerheter. På caféet uppträder Pontus Back och Ben Antell med egenhändigt skrivna låtar. Pontus ger också sitt vittnesbörd om hur Herren helat honom från levercirros, inflammerad bukspottskörtel mm. och en väg mot säker död (läs mera på www.pontusjback.com).

Efter en mycket givande paneldebatt där det debatterades frågor som ungdomsledardagarnas deltagare själv fått ställa, är det dags för kvällens sista samling. En samling som består av olika stationer: förbön, nattvard, lovsång, emmauskors och läshörna. Deltagarna får gå runt i de olika stationerna i egen takt och ”sätta ihop sin egen gudstjänst”.

Söndagen och den sista dagen på helgen är här med allt vad det innebär av städning, farväl, vi ses igen och vem tar med sig en burk soppa. Vi hinner också med en sista gruppdiskussion och en samling med Rune Månsson. Till sist välsignas alla deltagare till fortsatt tjänst för Herren.



diskussionsgrupp 2
Diskussionsgrupp
Jocke lovsångar
Pontus Back och Ben Antell på scenen
Paneldebatten på ungdomsledardagarna