För många vårdare och för dyra politiker?

ALLMÄNT. Låg lön brukar betyda låg efterfrågan och ingen mår bra över ett överutbud i en yrkesgrupp. Nu har en hel del vårdare sagt upp sitt jobb, helt enligt konstens regler.

I Sverige är vårdarnas lög betydligt högre, orsaken är att där råder en brist på arbetskraft. I Norge har vårdarna det ännu bättre.

Men vad händer när de anställda tänker justera sig enligt marknaden? Tarja Halonen skriver på en lag som reglerar vårdarnas frihet att välja. En del vårdare skall återgå till arbetet (med gammal lön) med hot om böter eller till och med fängelse.

Man brukar säga att man med lönen visar betydelsen av arbetet, men om arbetet är så viktigt att man istället hotar med fängelse, då är det minsann viktigare än politikerposterna. Ingen gav väl fängelse om landets alla presidenter fick för sig att sluta?

Jag medger att massuppsägningar är i fulaste laget och ett krav att höja lönen med 24% är helt orimliga inom de flesta områden. Tidigare har det bara varit chefer och politiker som kommit med sådana hutlösa krav.

Nya studeranden, lönen i vårdbranchen är ok jämfört med andra områden, men om lönen är viktigast så kan jag rekommendera byggbranchen. Den mjölkar mycket pengar, jag rekommenderar vårdarna att börja rita, planera och bygga hus.

För dem som vill undvika att hamna i vården som patient skall undvika följande: fetto-sjukdomar, alkohol, tobak, droger, sex utanför äktenskap, dålig kost, lättja, olyckor, skador, ärftliga sjukdomar, ålderdom, barndom.