Både snygga och mindre snygga hus fanns i stan.

Nizhny Novgorod - Harashå!

ALLMÄNT. Under en fyradagars tripp i ryska miljonstaden Nizhny Novgorod bjöd staden på kulturupplevelser, rysk mat, gråmulet väder och många kontraster.

Malin, Noora, Christa och Christine från Jepokryddona besökte staden i samband med de Finlandsdagar som samfundet Finland-Ryssland ordnar. Finlandsdagarna riktar sig till affärsmän som vill knyta kontakter, men i den över 100 personer starka delegationen rymdes också en folkmusikgrupp med. Med i delegationen från Finland fanns också bland annat Finlands handels- och industriminister Mauri Pekkarinen.

Jepokryddona spelade bland annat på invigningen, Pekkarinens mottagning, vid ett kulturutbyte på en musikskola och på invigningen till en Tove Jansson-utställning. Mellan varven hann gruppen bekanta sig med staden. Prisnivån i butikerna inte gällande allt mycket förmånligare än i Finland, men dock kunde noteras att spårvagnsbiljetter och restaurangbesök var t.o.m. tio gånger billigare än i maamme Suomi.

Nizhny Novgorod visade sig vara en mycket vänlig stad. Staden lär skall vara underbart grön om sommaren, men säg vilken stad som är ljuvligt vacker i novemberslask? Nizhny Novgorod visade ändå att Ryssland är spännande land - för den som ger sig tid att upptäcka det.



Att vänta på spårvagn var ett mindre äventyr. Ingen spårvagnshållplats, den som ville med fick stå mitt på rälsen på en väg bredare än Mannerheimvägen.
Den ortodoxa tron är mycket levande i regionen. På bilden tända ljus i Stroganovkyrkan.
Nizhny Novgorod är mycket kuperat på ena sidan Volga, och mycket flackt på den andra.
Operan Spader dam, med musik av Tjajkovskij och story av Pusjkin.
Ryska flygbolaget Russya bjöd på angenäm flygresa.
Pekkarinen smyger in till hotellet, längst till vänster i bilden.
Pekkarinen snålade inte med bjudningen på sin mottagning.
Innanför muren finns historiska Kreml.
... kontrasternas land.
Ryssland är ...
Malin och Noora trivdes i Nizhny Novgorod.
Malin spanar ut över floderna Volga och Oka som möts i Nizhny Novgorod.