En frikyrklig Duracell kanin

ALLMÄNT. Har du sett en reklam för Duracell batterier? Då vet du vad jag menar. En kanin som bara går på i all oändlighet utan att stanna. Precis så har jag upplevt det i mitt liv.

Många av oss kristna är bland de mest stressade personer som finns. Vi har alltid nåt på gång, alltid nånstans vi borde vara, alltid nåt som vi borde få klart. Ett hektiskt liv med en ganska fullbokad kalender. Jag kan ha fel, men tyvärr har jag träffat alltför många stressade och trötta kristna för att tvivla på detta.

Cellgrupper, bönemöten, mitt-i-veckan-kvällsmöten, relationer, mentoring, körövning, gudstjänster och planeringsmöten. Listan kan göras lång på bra och uppbyggande saker. Men det finns en baksida.

Det är jätteroligt att delta i kristna aktiviteter och det är kanske därför kristna är upptagna mest hela tiden. I mitt eget liv har det inneburit att jag alltför många gånger tvingats svara ”Oj, det skulle ha varit jättekul, men...” då någon ickekristen kompis ringt och velat träffas över en kopp kaffe. Tror du att de fortsätter ringa i all oändlighet till nån som aldrig har tid? Det skulle inte jag göra i alla fall.

Idag talar man ganska ofta om aktivitetsbaserad kontra relationsbaserad församling. ”Relationer” och ”cellgrupper” är modeord och de sakerna kan bli lika mycket aktivitet som allt det man vill komma ifrån. Du är inte relationsbaserad bara för att du är med i en cellgrupp. Att ”ha relationer” kan också bli ganska slaviskt och tekniskt. Det finns mycket mer att säga om detta, men det får bli en annan artikel.

Du behöver inte vara med i all församlingsverksamhet. Ibland har jag uppmanat människor att se över sitt liv och ”slakta” lite. Helt enkelt att fråga sig själv om man måste vara med på allt. Nej, det måste du inte. Vilket liv vill du leva? Vad drömmer du om och hur vill du att ditt liv skall vara?

Jag är glad och tackar Gud att jag äntligen har hittat ett tempo i livet som gör att jag kan vara mycket hemma, har möjlighet att träffa människor och får umgås med min fru och vår pudel Blossom. Men det har krävt en hel del ”slakt” och ändrade prioriteringar.

Jag tror inte att det liv Jesus har planerat för oss innebär en massa stress och krav. Nej, han hade nog tänkt nåt enklare och ett inte så komplicerat liv.

(Kaninen på bilden är oskyldig har inget med artikeln att göra)