Personer som undervisar får förbön och Kenneth Grönroos talar

Kristen skola ger elever bra start

ALLMÄNT. Våra barn har rätt att få en kristen uppfostran, säger rektorn Jan Cedercreutz. Det går bra att ge den i hemmen och vi vill erbjuda en kristen skola där de kan få den, men barn har rätt att få en bra grund.

Rektorn för Suur-Helsingin seurakuntas kristna skola talade på söndagen i Filadelfia.

- Dagens unga får för lite kärlek. Föräldrarna borde ge dem den viktigaste gåvan: Tid, säger Jan.

Eleverna i skolan verkar trivas bra. Någon sa efter jullovet att äntligen får jag sjunga lovsånger igen när denne fått börja skolan igen. Jan berättade att alla eleverna som slutat nian hade kommit in i de skolorna de önskat.

Jan tycker också att barnen inte alltid skall som de vill.

- Att sätta gränser är mycket viktigt, att sätta gränser är kärlek.

Skolan går på finska och har 70 elever i årskurserna 1-9. Jan har visioner att sträcka utbildningen ända till universitet, lite i stil som Livets Ord har i Uppsala.

Skolan, som snart fyller 10, är ett mirakel eftersom den får klara sig på egna medel. I dagarna fattas beslut om statligt stöd till kristna skolor. Jan håller händerna knäppta och hoppas på det bästa.

I ett infoblad står det att avgiften för eleverna är 160 euro per månad för första barnet och för andra 130 och för tredje 60.

Jan ger en rejäl känga åt skolministeriet för att det har tappat synen. Jan berättade att Jokelatragedin är ett hemskt och extremt exempel på en person som tagit dagens likgiltighet och evolution på allvar. Statens skolagenda är att uppfostra eleverna till mänsklighet.

- Politiker jag talat med vet inte riktigt själv vad det betyder.

Jan Cedercreutz betonade vikten av att det finns kristna lärare i de kommunala skolorna och var tacksam över att det finns så många kristna lärare.

Församlingen gillade det Jan sade: Efter hans tal fick han en lång applåd.

Jan Cedercreutz
Jan Cedercreutz i Filadelfia/Frebe