Utomhus i dagsljus har inte kameran så stor betydelse, förutom t ex i den här bilden då bländaren på f2.8 i kombination med den 200 millimeters brännvidden ger ett spännande fokus

Digifotografering för alla

ALLMÄNT. Mickelsson.net avslöjar det viktigaste du behöver veta för digi-fotografering.

Innan du köper din kamera är det bra att läsa om den på nätet. Det kan vara viktigt att tänka på att jämförelser och tester ofta är mellan kameror i samma klass, så att köpa en testvinnare behöver inte betyda att kameran klarar de krav du ställer.

Utomhus i dagsljus är det inte så stor skillnad på hurdan kamera du har. Största skillnaden mellan pocketkamera är att en systemkamera tillåter dig att byta ut linserna så att du får en stor zoom, vidvinkel för spektakulära bilder, makro för skarpa närbilder eller linser med stor bländare. Stora bländaröppningar ger vid behöv ett litet skärpedjup så att fotografen kan definiera vad som skall finnas i fokus på bilden medan för- och bakgrunden är helt suddiga.

Kompaktkameror som har små linser (och små sensorer) är i regel mindre ljuskänsliga, något som tydligt märks genast om dagsljuset lyser med sin frånvaro. Den troligen bästa kameran för tillfället för inomhusbilder är Nikon D3:an (4400 euro) som erbjuder iso (sensorkänsligheten enligt filmstandard) 6400 med otroligt snyggt resultat. Den bästa studio- och landskapskameran är troligen en mellanformatskamera med Phase Ones 39-megapixels sensor (över 30 000 euro). Mellanformatskameran har en 5 gånger större sensor än kinofilmstorleken och den ställer riktigt höga krav på optiken. Bildprover från denne visar de skönaste återgivningarna av verkligheten.

Kompaktkamerornas fördel är att de är små, billiga och lätta att transportera. Deras nackdel är just att bilderna ser ut som pocketkamerabilder, vitbalansen är svårare att justera så inomhus ser bilderna mörka och gulgröna ut.

Här är några viktiga länkar:

Digital Camera Previews kameradatabas innehåller det mesta, tester och jämförelser

http://www.dpreview.com/

Ken Rockwell har en massa starka åsikter, men en hel del poänger. Här finns kameror, linser, tekniker, photoshop:

http://kenrockwell.com

När Ifolor (gamla Ifi) har rea då är det billigt. Eirikuva har stora bilder (upp till 50x70cm) för bara 9,90 euro.

http://www.ifolor.fi

http://www.eirikuva.fi

Nyheter med utmärkelser, tävlingar, kameror och mera, Digicamera.net:

http://www.digicamera.net/dnews.htm

Butiker:

Verkkokauppa har en trevlig utställningshall där man kan prata med försäljare och känna på sin blivande kamera innan man köper. Faktiskt hyfsade priser!

http://www.verkkokauppa.com

Om man kör med Canon har man stor chans att hitta något billigt på Elektroni.fi

http://www.elektroni.fi

Vill man bara ha en kamera som är svårtillgänglig kan det finnas orsak att besöka sin lokala kamerabutik, där priserna kan vara lite högre men tillgängligheten bättre. En sådan butik kan Rajala Pro Shop vara. Rajala har även bytesprylar:

http://www.rajalacamera.fi

Nikon och Canons garantiservice, ifall något strejkar:

http://www.jastekniikka.fi

Många fotografgrejs finns även på Ebay, värt att besöka:

http://www.ebay.com