Goda nyheter sedan 2002     Fredag 28 februari 2020 kl 07:17Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Var inte bitter på Inga-Margareta
Linus
Foto: Linus
Livet är lätt om man inte väljer att bli bitter
Linus
 1 9221 54 3
Linus Mickelsson
Online 19:20 24/04 2008  Modifierad 16:04 16/08 2010

Allmänt  Du känner hur förargelsen växa över att Inga-Margareta just snott ditt drömjobb. Före det hade hon inte hälsat på dig när ni gick förbi varandra på stan. Nu är det dags att säga sanningen åt hennes kompisar hurdan hon är, eller?

Bitterhet är en av bojorna som hindrar människor att njuta av livets mening. Det går att förebygga sjukdomen med några enkla knep och en sinnesändring.

Det finns många orsaker att bli bitter och avundsjuk. Livet är minsann orättvist, inte minst mätt i materialla tillgångar.

Koncetrera dig inte på förväntningar utan ge det du kan
Det första man skall göra att istället för att samla på förväntningar så skall man befalla sina verk till Herren, det betyder att man skall ge sina drömmar till Gud och sen handlar man efter det.

Mycket handlar om att förstå varför människor reagerar otrevligt mot en.

Vänner som inte dyker upp på era träffar
Om dina vänner avbokar dig gång på gång strax före ni skall träffas, så se ändå fram emot att träffas nästa gång, men om det inte blir av så försök att inte lagra på vännens skuld. Vännen kanske inte har så hög integritet och kanske inte värnar om sina ord, men ingen är perfekt. Försök du ändå att vara en bra vän. Eventuellt kan du tala med vännen och förklara att du sett fram emot träffen, att du förberett dig och att du hade blivit glad om det blivit av. Men försäkra dig om att inte vännen inte får en skuldbörda av dig, för då är den en last i er relation.

Komplexa situationer
Alltid när man kommuniserar finns det risk att kommunukationen inte fungerar. Ordvalen, ordens bagage, dvs hur ord uppfattas med personer med olika tidigare erfarenhet, mm. Personliga komplex är besvärliga, för endel saker skall man minsann inte märka eller skämta om. Är någon smal eller tjock, stammar man eller har man mörk eller ljus hudfärg? Är någon för smart eller bara tunnhårig? Har någon utslag, eller för stora fötter? Endel personliga komplex sträcker sig även långt utanför fysiska attribut. Att vara med personer med komplex är som att gå på ett minfält, man behöver inte ens känna till komplexet, men personen kan ändå tolka något som om man talat om komplexet. Istället för att välja att inte alls prata med människor och således inte riskera att någon blir sårad, så är det bra att man känner till komplex-minan.

Tidigare sår
Den som blivit sårad, t ex mobbad, kan ha svårare att ta emot kärlek och då kan det vara svårare att beräkna reaktionerna. Det finns ett bra skydd och det är att visa mycket kärlek: När man känner sig älskad av någon är inget skämt för rått. Men om man tror att personen som säger något åt en vill en illa är det lätt att tolka vad som helst som den säger till något negativt.

Elaka människor
Det jag försöker säga att personlig osäkerhet och misstolkningar kan bidra till att någon blir bitter på någon annan. Sen finns det såklart också en grupp som helt enkelt är elaka och kärlekslösa. Dessa lönar det sig att hålla sig undan och förlåta att man inte blir sån själv, men de här är kanske bara en på tusen.

Avundsjuka
Avundsjuka är den bästa kritiken sägs det, men nästan all avundsjuka kan man vända i välsignelse. Om du är avundsjuk på någon, gå och säg det åt den och hur mycket du beundrar den, du kommer att bli överraskad av reaktionerna.

Slutsater
Så öppna ditt hjärta och möt människor som de är, bräckliga kärl, se bortom statussymboler och fasader. Det är svårt att vara bitter på någon som bara är ett bräckligt kärl.

Till slut lite festligheter från ordspråksboken:
Ordspråksboken 15:15-19
Den betryckte har aldrig en glad dag,
men ett glatt hjärta har ständigt fest.

Bättre knapphet och HERRENS fruktan
än stora skatter och oro.

Bättre ett fat kål med kärlek än en gödd oxe med hat.

En hetlevrad man uppväcker träta,
den långmodige stillar kiv.

Den lates stig är spärrad av törne, de rättsinniga har en banad väg.


Thomas
18:20 25.4.2008


Det var ju det där om att "du skall inte hysa begär till något som tillhör din nästa", men eftersom "självbehärskning" i dagens läge uppfattas som en lagisk svordom måste man väl söka andra alternativ...

Det är fortfarande möjligt att flytta ut i öknen och bli eremit, det löser de flesta av ovannämnda problem...Då är man mot andra så som man (egentligen) vill att andra ska vara mot en... ;)
moster
09:35 25.4.2008


Bra Linus! En sammanfattning finns i Jesu enkla undervisning: "Var mot andra som du vill att de skall vara mot dig!" Solig väntan på våren! :)
jennie
19:50 24.4.2008


jättebra och uppbyggande läsning! har funderat på sån't här den sista tiden..! tack.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén