Lärjungar i skola

ALLMÄNT. På Jesu tid vandrade de tolv lärjungarna med Jesus och lärde sig vad han gjorde och undervisade. Nuförtiden går lärjungar i skola för att lära sig mer om Jesus. Ett exempel på en sådan skola är Lukas Lärjungaskola som pågått i fem veckors tid, 7.4 – 9.5.2008. Det är första gången Lukas församling ordnat något dylikt.

Jag tog en sväng via Lukascentret den sista dagen, 9.5, för att ta reda på mer om skolan. Väl framme träffade jag två av de fyra lärjungarna samt dragaren Sebastian Widjeskog (Seppo) och mentorn Kesia Sjövall. LL (Lukas Lärjungaskola) har haft följande deltagare: Nicolina Lassila och Jakob Nybäck från Larsmo respektive Jakobstad, Stefan Salo från Närpes samt Ann-Louise Lönnquist från Helsingfors. Nicolina och Jakob var sjuka, så jag fick intervjua lärjungarna Stefan och Ann-Louise (Anu) samt dragarna Sebastian och Kesia.

Berätta om uppbyggnaden av lärjungaskolan, Seppo och Kesia.

- Tanken med lärjungaskolan var intensiv lärjungaträning för unga med fokus på att rotas i evangeliet samt lära sig lita på Gud och på sig själva. Ungdomarna har fått såväl undervisning som även praktisk erfarenhet under kursens tid. De har fått lära sig om ämnen såsom förbundet, den helige Ande, Bibelns röda tråd, outreach, bön o.s.v. av sammanlagt 15 lärare. De flesta av lärarna har varit ”inhemska”, d.v.s. de är mer eller mindre aktiva i Lukas församling.

Över till lärjungarna:

Varför sökte ni er till lärjungaskolan och vad har ni tyckt om att gå här?

Anu :

- Jag tyckte jag behövde den för att få ordentligt med tid för att få rätt fokus. Det har varit intensivt och jag har mycket att ta med mig vidare. Det jag tyckt bra om är att det varit individuellt och skräddarsytt för varje deltagare. Alla har fått ta till sig det de behövt. Under kursen har jag personligen blivit uppmuntrad till ett brinnande liv för Jesus.

Stefan:

- Jag tyckte att det lät bra och har länge velat gå något liknande. Tidsmässigt passade

skolan också väldigt bra eftersom den började direkt efter att jag avslutat militären. Det har varit jättebra och jag har en hel del att bearbeta när jag kommer hem. Det har funnits saker i mig som behövt en förändring. Det har varit bra undervisning och fin gemenskap.

I LL har lärjungarna också fått vara med om praktisk evangelisation, de har bl.a. delat ut biblar och kaffe i Munksnäs högstadium, varit på pubevangelisation, evangeliserat på Munksnäs torg samt varit ut på outreach på Järnvägstorget. Det har enligt deltagarna varit bra med praktisk erfarenhet.

Vad har ni, Seppo och Kesia tyckt om lärjungaskolan?

Kesia har alltså varit anställd som mentor och fungerat som en slags koordinator, andlig förebild samt praktisk hjälp för såväl Seppo som för köksan Majvor Sjövall.

Kesia:

- Jag känner en tacksamhet över att ha fått vara med. Jag har tyckt om det livsnära och att se hur olika lärjungarna varit och hur alla haft något att ge med sin personlighet.

Seppo har dragit lärjungaskolan samt skött mycket av undervisningen.

Seppo:

- Det har varit fantastiskt att få vara med och bygga upp något sådant här. Den övergripande känslan är tacksamhet. Från deltagarna har det kommit den feedbacken att all undervisning visat på Jesus, vilket jag tycker varit bra feedback.

Egentligen slutar inte LL och kontakten mellan lärjungarna och Seppo här. De kommer att ha mentorkontakt åtminstone ett år till via Skype, en gång varannan vecka. Både Stefan och Anu tycker att det är bra med uppföljning och att det man lärt sig inte bara blir ”hängande i luften” efter kursen.

Lukas församling kommer fr.o.m. hösten att ordna en ledarskolning som är en utbildning för kommande och befintliga ledare för bönegrupper, cellgruppper och klustergrupper (samling bestående av flera celler). Den kommer att bestå av närstudier fredag och lördag en gång per månad samt gruppmentorering mellan kurstillfällen. Skolningen kommer att pågå från september till maj. Nästa år blir det även en liknande fem veckors lärjungaskola i april-maj.

Vad säger Anu och Stefan till alla som känner en viss nyfikenhet att gå en lärjungaskola?

Stefan:

- Rekommenderas. Det är givande och uppbyggligt att matas med Guds ord i fem veckor.

Anu:

- Det är bra eftersom det inte bara är teoretiskt utan man får även praktisk tillämpning

på det man lär sig.

Jag säger tack till dem och går ut i det vackra vårvädret. Jag önskar att vi alla på samma sätt som naturen blommar ut kunde blomstra som lärjungar för vår Mästare :).

Kesia Sjövall, Ann-Louise Lönnqvist, Stefan Salo, Sebastian Widjeskog