Gräsand

Jaktsäsongen drar igång

ALLMÄNT. Äntligen går vi in i den årstid som många finländare har väntat på. Jaktsäsongen står nämligen framför dörren!

Egentligen har jaktsäsongen redan börjat, den 10:e augusti fick man börja jaga ringduvor. På den jaktmark där undertecknad jagar har det hittils varit skralt med duvor, trots att det brukar vara bra marker för dem. Det kan dock bero på den något försenade skördetiden som gör att många åkrar ännu står orörda. Efter tröskningen söker duvorna sig ofta ut på åkrarna.

Lite senare på hösten samlas ringduvorna i större flockar och är man då på rätt ställe på rätt dag så kan bytet blir riktigt bra. Den bästa kväll jag varit med om så fick jag 10 duvor på nån timme. Det var en helt otrolig kväll!

Men det som den flesta jägare väntar på är dock andjaktspremiären onsdagen den 20:e augusti. Ungefär 200 000 jägare är ute i buskagen och på vattnen för att försöka få ett byte. Ingen får börja jaga innan klockan slagit 12.00 och det är alltid ett par nervösa minuter med hög puls strax innan.

Jag återkommer med en rapport från premiärdagen och hur det gick. Det är nämligen en dag med mycket starka traditioner då jag alltid jagar på exakt samma ställe på samma sätt. Och den enda dag på året som jag och min far har en heldag tillsammans, bara vi två.