Vackert skrytbygge

Oleviste i tårar

ALLMÄNT. När Oslo Gospel Choir sjöng i Oleviste-kyrkan i Tallinn förra söndagen stod församlingen i tårar. Inte bara de äldre eller pastorerna utan också den lilla men tuffa Christa.

Åtminstone söndagsmötena verkar vara synnerligen välbesökta i Oleviste-kyrkan. Första mötet börjar 10 och det håller på tills 12-ans möte börjar.

- Att vi kom hit förra gången var det bästa vi har gjort. Nu är vi här igen, berättade dirigenten Tore W Aas entusiastiskt.

Oslo Gospel Choir har synnerligen melodiska låtar, fantastiska solon och ganska mycket variation, men framför allt: Körmedlemmarna verkar älska Gud. De bär på en stark utstrålning som de sprider till dem som står i bänkraderna.

- Vi är inte här för att sjunga för er, utan vi vill sjunga lovsånger med er, förklarade Tore.

Veljo Kaptein tolkade flera av sångerna till estniska i realtid. Att de äldre i kyrkan inte kunde sångerna hindrade dem inte från att bli berörda. Tårarna strömmade ner från mångas kinder.

Under sångerna gick en 6-årig flicka fram till kören och stod och lyfte händerna och prisade Gud.

Förra året sjöng Oslo Gospel Choir i maj i Oleviste-kyrkan. Då bjöd dirigent Tore W Aas de His Master's Noise-sångare som var på plats upp för att sjunga med i Oh Happy Day. Den här gången hade Noisen också fått chansen, men Linus avtackade, eftersom det bara hade varit han och Christa som var på plats från Noisen.

Oleviste-kyrkan i gamla stan i Tallin verkar vara en välmående församling. Bland annat Pastorerna Veljo Kaptein och Siim Teekel gör ett gott verk när de hjälper till med att bygga Guds rike i Tallin. På sin blogg ( http://veljo.wordpress.com/ ) har Veijo massor med bilder från Alpha-kursen, från evangelisationssatsningar i staden, från ungdomssamlingar och också familjebilder.

Adressen till Oleviste är:

http://www.oleviste.ee

Christas blogg i vilken hon nämner saken:

http://www.christa.fi

Christa går in i Oleviste
Oleviste finns i Tallinns gamla stadsdel
Glada grabbar
Gitarr och solo
Församlingen ber om välsignelse över kören
Spontant stående
Sjung
... och han blir nöjd
Tore säger att publiken skall sjunga med
Glada grabbar
Solist
Solist-närbild
Solist
Oslo Gospel Choir har otroliga solister
Lovsång
Veijo och Tore
Flygeln var allt som var kvar från bandet
Siim Teekel undervisar
Tore W Aas skriver låtlistan
Förbön för en äldre dam innan andra mötet
Veljo Kaptein var en av många vars tårar forsade under lovsången. Här tolkar han Tore W Aas.