Masskör

20 år med His Master´s Noise!

ALLMÄNT. His Master´s Noise höll en uppskattad jubileumskonsert med ett innehållsrikt och varierande konsertprogram lördagen den 1 november inför en fullsatt Svenska Teatern i Helsingfors.

De kompetenta och erfarna musikerna med pianisten och sångaren Andreas Forsberg i spetsen öppnade med ett bra tryck med groovigt komp. Jubileumets konsertsal gav lysande förutsättningar till en välplanerad och skickligt mixad ljusshow på den stora väggen bakom kören.

Kören tågade in till ett svängigt groove komp och som första låt hade de valt ”I´ve got a robe”, en övertygande inledning av kvällen framförd av kören i den nuvarande uppsättningen med

Simon Djupsjöbacka som dirigent. Som konferencier fungerade Anne-Mie Söderlund som är en av körens medlemmar nuförtiden. Kvällens stora överraskning var programpunkten efter körens ”Say so”.

Då blev det dags för en kvartett som kallade sig för ”His Master´s boys”. Den stiliga manskvartetten charmade nog en hel del av sina kvinnliga åhörare samtidigt som de sjöng ”You are not forgotten”, ett viktigt budskap till oss alla. Alla i kvartetten hade ett eller flera solopartier och de bildade en både musikaliskt- och showmässigt harmonisk helhet.

HMN 2008 körde sammanlagt nio låtar och när ljudet av ”total praise” ebbat ut ombads alla deltagare av ”20 års jubileumskören” att inta scenen och då kunde man tydligt lägga märke till hur kören växte sig riktigt stor, som en riktig Mass choir. Det var en mäktig syn- och ljudupplevelse.

Under kvällens jubileum gavs det tillfälle till alla dirigenter som verkat någon period under körens verksamhetstid att leda jubileumskören i en eller flera väl valda sånger. Det blev en fin variation av musikstilar genom dirigentbytena. Övriga dirigenter förutom Simon Djupsjöbacka var Tomas

Höglund, Malin Storbjörk och Sören Lillkung. Duktiga solister och pianister avlöste varandra under kvällen och konserten avslutades med stämningsfulla ”Aftonens sång” med Malin Storbjörk som solist och violinist. Publiken ville höra mer av kören och det fick den genom den norska varianten av ”Herrens välsignelse”. Sedan avslutades jubileumet med accapella allsång till psalmen ”Härlig är jorden”. Deltagarna i jubileumskören fortsatte sitt 20 års firande genom att gå ut på mat till restaurangen Pörssi på Fabiansgatan.



Matilda Aspholms solo
Pojkarna
Masskören
Simon Djupsjöbacka och kören
His Master's Boys. Mikael Andersén, Tomas Höglund, Andreas Forsberg och Simon Djupsjöbacka
His Master's Noise