Goda nyheter sedan 2002     Tisdag 20 oktober 2020 kl 05:51Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Kenneth Grönroos fick församlingsrådstitel
Linus
Foto: Linus
Kenneth tackar
Linus
 3 15792 74 31
Linus Mickelsson
Online 01:40 13/12 2008  Modifierad 11:53 14/08 2010
Linus
Linus
Krister och Kate Lindberg gratulerar Kenneth under söndagsmötet
Linus
Linus
Kenneth på Svartholmen i somras
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Patrik Hellström kom på idén att Kenneth Grönroos borde hedras med titeln församlingsråd. Krister Lindberg verkställde processen och Tarja Halonen godkände ansökan.

Bland de som förordade ansökningen återfinns biskoparna Gustav Björkstrand och Erik Vikström från lutherska kyrkan och Valtter Luoto, församlingsråd och aktiv inom Saalemförsamlingen i Helsingfors. Andra undertecknare är Christel Liljeström, Mikaela Nylander, Markku Luoma, Sakari Kiuru, Ahti Hirvonen, Hannu Haukka, Patrik Hellström och Krister Lindberg.

- Det här erkännandet från dessa personer värmer, tackade Kenneth under söndagsmötet.

- Ett erkännande från de här personerna kanske underlättar att rasera endel fördomar som fortfarande finns i samhället mot pingstförsamlingen, förklarade Kenneth.

Krister Lindberg, som själv tidigare har fått utmärkelsen socialråd, medgav att det varit mycket byråkrati med ansökningen men att hans tre medarbetare hade skött arbetet smidigt.

I ett pressmeddelade räknades följande motiveringar för titeln upp:

- Kenneth Grönroos har aktivt deltagit i utvecklande av de mellankyrkliga relationerna inom ramen för olika ekumeniska organ. Han har gjort en insats att bygga relationer även på europeisk och internationell nivå och är en uppskattad och ofta anlitad föreläsare i ledarskap inom organisationer och kyrkor både i hemlandet och internationellt.

- I församlingsarbete har Kenneth Grönroos deltagit utan uppehåll sedan år 1974. Då har han fördomsfritt utvecklat de församlingar vilkas ledare han har varit. Han har startat ett omfattande ungdomsarbete både i Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors och i Betaniaförsamlingen i Sibbo. Grönroos var ansvarsperson då en ny kyrka planerades och byggdes i Betaniaförsamlingen 1994-1997. Då han år 2005 flyttade till Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors, blev han också ordförande för kyrkbyggnadsprojektet vars budget är ungefär fyra miljoner euro. Projektet blev färdigt hösten 2008.

- Kenneth Grönroos har tillsammans med sin fru Barbro initierat byggandet av ett skolhem för 200 fattiga barn och en skola för 400 i Padada på den fattigaste indiska landsbygden samt för stenkrossarnas barn i Kethanakonda. I samarbete med Frikyrklig Samverkan har han gjort förberedelser och monitorering för Utrikesministeriet i Andra Pradesh i Indien, Tanzania och Burundi. Han har föreläst för pastorer i Tanzania, Etiopien, Togo, Rwanda, Burundi, Indien och Brasilien.

- Sin tidningskarriär började Kenneth Grönroos på tidningen Korsets Budskap först som redaktionssekreterare och från år 1984 har han fungerat som huvudredaktör. Sin know how inom mediebranschen har han delat med sig genom Leadership Development Program (LDP) för mediepersonal i sex afrikanska länder under åren 2005-2007 i samarbete med Utrikesministeriet (UM). Han är också styrelseordförande i den internationella medieorganisationen IRR/TV.

- Sedan 1994 är Kenneth Grönroos ordförande för den allkristna hjälporganisationen Samaria rf som hjälper alkohol- och narkotikamissbrukare både i Finland och i Estland.


Per Stenberg
01:26 21.12.2008


GRATTIS! Kenneth...
Nu känner jag inte dej men gläds över att en pastor som satt sitt hjärta i blöt för Guds rikes arbete får erkännsla för det han gjort! God Jul på er alla! Herren med oss! Peace Pilde
Moster Kate
19:49 20.12.2008


Ett av de namn profeten Jesaja talade om att Jesus skulle få var Underbar i Råd... Det är väl en fin Rådstitel :) Jesus är dessutom Fridsfursten och därför är det väl angeläget att vi önskar varandra Julefrid i Juletid oberoende av vilken inställning man har i olika frågor och vad man anser sig själv eller andra ha "råd" med...
ch
17:45 20.12.2008


Petter: Det kan väl vara helt rimligt att de företagare som ligger bakom titeln helt enkelt vill vara anonyma för att inte lyfta fram sig själva. Det är ju en fin gåva som de gett åt Kenneth, som en belöning för ett mångårigt och engagerat arbete. Arbetsuppgifterna som Kenneth har är ju heller inte 8-16 som för de flesta, utan kan ju vara tom 24 h ibland.

Dessutom finns det ju inga alternativ när det gäller skatten (som är 1500 euro), det är den som rekommenderar och ansöker om titeln som måste betala skatten, inte den som erhåller titeln.

Som företagare är man fri att göra vad man vill med sina pengar, och vill man ge en gåva åt någon så är det ju inte upp till nån av oss att kritisera. Du stiger väl inte upp i kyrkan heller i samband med kollekten och skriker " Nu gav jag 200 euro, se vad jag e bra!" Var och en ger enligt sina egna prioriteringar, nu gick pengarna till ett gott ändamål!
x
12:01 20.12.2008


Vad är det Petter som gör att du reagerar så starkt på denna hedersbevisning? Kan man inte glädjas för andras skull, varför skall man alltid försöka se det negativa? Klart att en titel inte betyder nåt i Guds ögon, oberoende av om den är köpt eller om man fått den genom att slita i studierna, men MÄNNISKOR kan ju ändå visa sin uppskattning genom dylika ting. God jul!
Linus
00:21 20.12.2008


Jag läser innantill: Krister Lindberg: "Donationerna kommer från affärsverksamhet, donatorerna ställde upp med glädje men vi måste respektera deras vilja att vara anonyma."

Eftersom Petter gärna vill att donationer skall vara öppna kan han berätta om vad han donerat och gjort annat än att prata stora ord! Låt höra, annars ekar analysen bara som tomma cymbaler.
Petter.
16:51 19.12.2008


Debattinlägg nummer 1. En titel som köps är redan falsk ur världslig synvinkel. Den ar inte någonting att göra med en universitetsgrad. Där handlar det om grovt arbete i många år eller forskningsinsats med publikationer i tidskrifter med stora upplagor. Rådstitlar är nollvärda, falska och det är ofta en liten 'jävsprocess' bakom dem. Folk som känner folk driver en process för att få tillgångs tillräckligt mycket pengar så att titteln kan KÖPAS. Jämför socialråd, församligsråd, bergsråd eller 'tivolichefsråd' med titlar såsom medicine doktor, juris kandidat eller teknologie doktor. Men nog om det. Det är värdsliga ting.
I Guds rike existerar inte ens dessa titlar. De är bara floskler i natten. Där handlar det om annat. Nämligen helt annat.
Debattinlägg nummer 2. Vem har betalat för titeln. Det är inte bra att detta ska vara dolt. Det är sällan som sponsorer vill vara anonyma på detta sättet. Varför ska detta döljas? Här följer ett drastiskt påstående som får stå för sig själv och som jag inte direkt påstår, men tanken KAN uppstå; Kan det finnas en link mellan insamlade medel för hjälpbehövande och denna tittel. Om så är fallet så blir smaken besk. Pga detta så bör man komma ut med hur det är med finansieringen av titeln. Men detta är kanske fel forum att debattera sådana 'tunga' saker. Men se till att ha kyrkorummen och räkenskaperna rena och vita inför vår Herre och inför alla bidragsgivare.
Debattinlägg nummer 3. Denna pastor är pingstkyrkans frontfigur och långt respekterad i Svenskfinland och annanstans. Även utanför frikyrkligheten. Titeln ändrar inte något på det. Därför är den onödig.
X
16:31 19.12.2008


Med andra ord menar du Petter att allt vad tex utbildning eller karriär heter också bara är tomt klingande cymbaler och en kristen borde inte befatta sig med sådant. Då kan vi ju lika bra flytta ut i ödemarken och leva där isolerat i en grotta. Kom igen! Klart att en universitetsutbildning eller en titel inte gör en människa mer rättfärdig inför Gud, men inte tror jag att någon studerar/tar emot eller delar ut en titel med det i baktanken. Kristna människor borde finnas och vara ljus på alla ställen i samhället och inte leva sekteristiskt och inåtvänt som vi ofta gör – eller åtminstone fördöms vi av andra "kristna" om vi inte gör det. Det är ju fantastiskt att dylika titlar går till Kristna som kanske faktiskt gör något gott! Dessutom tycker jag det är fult av oss kristna att så ofta se nervärderande på icke-kristna. Vi behandlar dem som om de var simpla och dumma, då de inte fattar hur de borde leva. Vi tror att vi är bättre än vad de är bara för att vi hittat den rätta vägen. Vilket vi ju har gjort, men vi är lika hopplöst beroende av Guds nåd varje dag i vilket fall som helst.
Julia Olin
10:14 19.12.2008


Stort grattis till dig, Kenneth! Vilken härlig grej! Det är alltid roligt att få se sina bröder och systrar få erkännande för det arbete de har utfört och utför - redan under detta liv. :)
ch
20:29 18.12.2008


nå, gymkortet tycker jag inte man ska lämna bort... ;)
hanna
19:57 18.12.2008


GRATTIS KENNETH!

Men Petter,du har ju redan "dömt" hela idén till något "fullkomligt tomt" och "meningslöst". Varför ska du veta vem som lagt pengar på det här? För att veta vem dessa "simpla människor" är,och så kunna döma dem personligen..?

Jag tycker att det är något jättefint,om någon visar sin uppskattning! Knappast for pengarna ändå från missionskassan,utan bort från ens egna "onödiga" nöjen..
Ska man då också skippa att ha gymkort,man kan ju springa ute, o ge pengarna till dem i nöd? Eller låta bli att klippa håret/gå till kosmetologen/köpa den dyra drömklänningen/dricka latte på cafe -o ge bort pengarna? Gör du så, Petter?

Dessutom handlar det inte bara om uppmuntran,utan om respekt och samarbete och synlighet i samhället. Det är bra.
På samma sätt som en kristen rockartist ger ett budskap i samhället, fast rock några tiotals år sen var en synd enligt kyrkan.
Är det inte bra att vara aktiv, utåtvänd och MED i sitt eget land?
ch
14:48 18.12.2008


2200 euro skrev väl Linus i ett tidigare inlägg att det hela kostat. Det är ju bara en struntsumma. Det räcker ju ingenstans om man försöker förbättra världen. Man får ju bara en Playstation 3 och en cykel för den summan. Tycker bra man kan investera en dylik summa i att visa uppskattning och en person som Kenneth. Petter kan ju istället skära ner på sina personliga utgifter och skicka dem till de som behöver pengarna bättre.

Linus
01:15 18.12.2008


Hur är det med balken Petter? Jag tycker du också skall redovisa för hela din ekonomi här =)
Petter
00:16 18.12.2008


Rådstitlar hör faktiskt världen till och är meningslösa påfund av simpla människor. Det finns inte marginaler att ödsla resurser på sådant i en värld där det vimlar av nödställda. Var ärliga och kom ut med vem som har sponsorerat och exakta belopp. Och svara även på frågan; Vad annat kunde man ha åstadkommit med samma medel. Dylika titlar är fullkomligt tomt klingande symbaler i Guds rike och tonerna består inte. Däremot ber jag alla dagar för frikyrkligheten i SvenskFinland och det behövs utmärkta ledargestalter såsom denna ytterst begåvade pastor är. Men titelnspektaklet är opassande.
Moster Kate
08:09 16.12.2008


Också jag känner mig lite jävig att kommentera vår omtyckta Kenneths hederstilel eftersom min kära make varit huvuddragare i projektet... När jag läste de första inlägget funderade jag att svara men jag var inte tillräckligt snabb: Linus svarade jättebra och klokt. Jag hade också tänkt på kvinnan som enligt lärjungarna "ödslade" den dyrbara oljan på Jesus. Lägg märke till att Jesus inte var av samma åsikt. Jesus sade: De fattiga har ni alltid ibland er... Ingen har heller påstått att en rådstitel skulle vara en biljett till himlen och till all lycka är det inte så för då skulle många av oss bli utanför... Tack Eivor för ditt bibelord! Vi ska unna varandra gott, vi ska uppmuntra varandra till kärlek och goda gärningar:) Gärningar frälsar inte men av frukten känner man trädet. Jag är också glad och stolt (ödmjukt) över att Kenneths mångåriga insats premierats.
LottaF
03:55 16.12.2008


Också jag måste få säga ett STORT grattis till pappa här! Jag är så glad och stolt för dig!
Du är värd titeln och mycket mera! Tillsammans med många andra tror jag att detta skall få öppna dörrar som i sin tur skall få vara till stor välsignelse för många! Älskar dig!! Stor kram!

Ps.
Jag blir själv så glad och tacksam varje gång jag ser och hör att man visar uppskattning och respekt för människor och för vad de är eller gör - både synligt eller osynligt, stort eller litet! Det är det minsta man kan göra mot varandra i den här världen :)

Och tack Linus, du är en av de bästa jag känner på att göra just det!!! Tack så grymt mycket för alltid lika fina artiklar, tankar och inlägg! :)
Yey, du håller på och knäcker Jante-lagen!!!!
Eivor
00:14 16.12.2008


Heja Kenneth! "Den som unnar andra gott blir välsignad"!
Ben
20:18 15.12.2008


Grattis pappa! Bra skrivet Linus i ditt svar till "..." och "?". Ungefär så hade jag även replikerat om jag inte varit jävig i frågan ;-). Som Kenneth sade i söndags så blir nog ingen frikyrkopastor med en förväntan om att få dylik uppmärksamhet. ...Någon annan kunde ännu ha tillagt: Eller ens skälig lön eller annan ersättning för sin arbetsinsats och sitt ansvar...De som har den kallelsen påstår ändå att det är värt det ;-)
x
17:10 15.12.2008


det är därför det inte är roligt att besöka denna sida. för att stämningen är så negativ. det är bara en massa "kristna" som klagar, säger fult till varandra, sånt de aldrig skulle våga säga face to face, men på nätet kan man tydligen kläcka ur sig vad som helst. nu kollade jag in sidan ändå, och inte blir man ju gladare precis...
Linus
13:23 15.12.2008


Det är inte så konstigt att två av fyra hundra ifrågasätter saker, tvärtom är det bättre än att prata än att tiga och misstycka. Det som är konstigt är att det inte är flera som kommer med positiva kommentarer, t ex var fjärde eller så skulle ge nästan hundra glada kommentarer.
klagande folk
10:39 15.12.2008


TÄNK att det ALLTID finns nåt att klaga på... är det inte konstigt att någonting aldrig bara kan vara trevligt o bra?!?! Eller bara vara...
AnnaS
17:18 14.12.2008


"Då kan du lika bra fundera på vad som är viktigare, att du får köpt de saker du vill ha eller att de svältande i afrika får mat för dagen. När du skickat dina pengar till Afrika och själv bara klarat av de nödvändiga utgifterna, då kan du ställa din frågeställning igen!"

Eftersom vi tydligen diskuterar andra saker än Kenneths titel (stort grattis!) Så vill jag med ovanstående citat från hmmm:s inlägg klaga på ett annat fenomen, nämligen att alltid se afrika som den svältande kontinenten. Det finns länder som inte ens kallas u-länder i afrika, jag menar afrika är en kontinent inte ett litet land som kan generaliseras hur som helst! Kan inte vi uppdatera vår syn på denna mångfacetterade kontinent? Tack!

Pratar man om svältande, prata om svältande i allmänhet, för de finns på alla kontinenter. Även kanske i Finland.
ch
14:29 14.12.2008


skulle anställa en långtidsarbetslös om det fanns nån som är kompetent för arbetsuppgifterna. Det kan inte vara ett självändamål att anställa en bara för att han/hon varit arbetslös, det måste också tillföra företaget nytta. Här är säkert olika branscher olika förutsättningar och företagets storlek spelar också en roll, dvs finns det möjlighet att inrätta nya arbetsuppgifter som en långtidsarbetslös kan sköta. Men det är inte upp till företagen, det är i sista hand upp till den arbetslöse att aktivera sig och att vidareutbilda sig. Sen kan man ju också starta eget om man har en bra affärsidé. Nu kom vi från ämnet lite.. Stort grattis till Kenneth!
Linus
13:09 14.12.2008


Kenneth är inte Jesus, men Jesus säger på domedagen intresant nog att det som man gjort åt hans minsta bröder det har man gjort åt honom.

35. Ty jag var hungrig, och I gåven mig att äta; jag var törstig, och I gåven mig att dricka; jag var husvill, och I gåven mig härbärge,
36. naken, och I klädden mig; jag var sjuk och I besökten mig; jag var i fängelse, och I kommen till mig.'
37. Då skola de rättfärdiga svara honom och säga: 'Herre, när sågo vi dig hungrig och gåvo dig mat eller törstig och gåvo dig att dricka?
38. Och när sågo vi dig husvill och gåvo dig härbärge eller naken och klädde dig?
39. Och när sågo vi dig sjuk eller i fängelse och kommo till dig?'
40. Då skall konungen svara och säga till dem: 'Sannerligen säger jag eder: Vadhelst I haven gjort mot en av dessa mina minsta bröder, det haven I gjort mot mig.'

I och för sig handlar det mest om de minsta, de som är fängslade, utan mat och kläder, etc, men samtidigt handlar det också om synen att så vi är mot våra bröder så är vi mot kristus.

Kom också ihåg de här ordena:

Sådana äldste som sköter sin uppgift väl, skall ni anse värda dubbel heder, särskilt dem som arbetar med predikan och undervisning. Ty Skriften säger: Du skall inte binda för munnen på oxen som tröskar, och: Arbetaren är värd sin lön. (1 Tim 5:17, 18)

Lyd era lärare och rätta er efter dem, ty de vakar över era själar och skall avlägga räkenskap. Se till att de kan göra detta med glädje och inte med tungt hjärta, för det skulle inte vara lyckligt för er. (Hebr 13:17)

--

Många företag anställer långtidsarbetslösa, t ex har mitt företag Magnic gjort det framgångsrikt.
Ursäkta..
12:59 14.12.2008


mig. Jag kanske var lite för hård då..


Jag funderade själv också över balsamen innan jag skrev, men konstaterade rätt snabbt att Kenneth inte är Jesus.

Dock tycker jag att min vädjan till företagen kan stå kvar! Man får till och med stöd från arbetskraftsbyrån första året (eller två, minns inte exakt). Anställ en långtidsarbetslös! Ni har nog tillräckligt med pengar för det!
Linus
03:12 14.12.2008


Jobbar man heltid för något som är jämförbart med kommun, stat eller kyrka "kostar" titeln församlingsråd som hör till grupp sju 2200 € i skatt.
(här finns en bra lista på skatter:
http://www.vnk.fi/toiminta/arvonimet/hak... )

Antagligen har sponsorerna bedömt att det lönar sig av olika orsaker. T ex kan en titel ge ökad auktoritet och inflytande och jag är åtminståne glad om en man som Kenneth får ökat inflytande. Han är bra för samhället. Det är en ära att presidenten har bedömt att Kenneths förtjänster motiverar titeln. Nu talar vi om ett arbete inom ett område - pingstvänner, som ibland ses som "svärmare".

När kvinnan med den dyra balsamen slösade hela flaskan på Jesus reagerade lärjungarna just genom att bli arga och menade att det finns fattiga som behövt det mera.

Dessutom sägs det att man inte skall se gåvohästen i munnen, Kenneth fick den här hedersbevisningen, det är inte något han själv jobbat för.

Sen vet nog alla att Kenneth liksom Jesus inte har anseende till titlar eller yrken, men så länge vi är i världen kan det vara bra att kommunicera på ett sätt som världen förstår. Jag kommer t ex ihåg att fältprosten Kivijärvi i armén var pop och jag fick intrycket att många just gärna kom till honom för att han hade en hög position.

Alla kristna sitter ju i positionen att vi kan kalla Gud till vår Far och han kallar oss sina barn. Det här är den mest fantastiska titeln vi någonsin kan förstå. Mellan kristna är det dock inte så stor idé med titlar, här är vi alla bröder och systrar. Syskon som hoppeligen förstår att överträffa varandra med inbördes hedersbevisning! Men så länge vi har olika uppgifter (lemmar i kroppen) är det praktiskt att nämna vår uppgift. Men såklart, vi fokuserar väl för mycket på saker som vi gör och inte på vad vi är =)
...
02:09 14.12.2008


vad jag har förstått så handlar det inte om några små summor pengar för att få den där titeln. Då det inte handlar om en hundring hit eller dit så frågar jag mig verkligen om det är nödvändigt att satsa dom pengarna på en titel. Inte kommer Kenneth (eller någon annan) att ha någon nytta av den i himlen!
hmmm
01:06 14.12.2008


så kan man inte jämföra. Då kan du lika bra fundera på vad som är viktigare, att du får köpt de saker du vill ha eller att de svältande i afrika får mat för dagen. När du skickat dina pengar till Afrika och själv bara klarat av de nödvändiga utgifterna, då kan du ställa din frågeställning igen!
Kenneth
17:25 13.12.2008


Grattis Kenneth
bra,
15:35 13.12.2008


att det finns glada donatorer! Jag hoppas dessa företagare är lika glada givare när det gäller faktiska behov i samhället... så att de exempelvis fr.o.m. årsskiftet anställer en långtidsarbetslös.

Inget illa mot Kenneth, han har säkert gjort mycket gott! Men vad är viktigare? -Att han får en fin titel, eller att människors behov blir mättade?

Grattis Kenneth!
Krister Lindberg
09:19 13.12.2008


Kalaset sponsorerades likaså skatten för titeln. Donationerna kommer från affärsverksamhet, donatorerna ställde upp med glädje men vi måste respektera deras vilja att vara anonyma. Det stora flertalet av de människor jag mött efter utmärkelsen har visat sin stora glädje att just Kenneth fick det här erkännandet efter en över 30-årig trogen och engagerad insats i församlingsarbete, mission och media.
?
01:53 13.12.2008


Vem betalade för kalaset?
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén