Goda nyheter sedan 2002     Lördag 23 oktober 2021 kl 20:51Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Linda Finnbäck svingade klubban på UK 2009
Christa
Foto: Christa
Daniel och Rebecca Björk föreläste om parförhållanden.
 6 11179 81 23
Christa
Online 16:05 02/02 2009  Modifierad 17:37 15/08 2010
Christa
Christa
På fredagen fick deltagarna bland annat prova på vildmarksliv, här med snöskor.
Christa
Christa
Apologeten Stefan Gustavsson var huvudtalare.
Christa
Christa
Miira och Erika var programvärdar på årets UK.
Christa
Christa
UK-veteranen Anders Blomberg satt som vice ordförande. Det var hans sista UK, över 30 år fyllda göra sig icke besvär i detta ungdomens forum.
Christa
Christa
Linda kommer från Borgå men studerar till ungdomsarbetsledare vid Novia, Åbo.
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Ungdomens kyrkodagar 2009 avslutades på söndagen. De över 150 delegaterna valde på fredagen Linda Finnbäck till ordförande.

Vid fredagens omröstning hade hon inte ens noterat att hon blivit nominerad till ordförande. Efter ett sött presentationstal var ändå UK 2009 övertygade om att det var just Linda de ville se som ordförande.

Ungdomens kyrkodagar ordnades för 41:a gången. UK har blivit en viktig samlingsplats och ett centralt diskussionsforum för kyrkligt aktiva ungdomar i Borgå stift.

Läs mera om UK på Kyrkpressens sidor:

www.kyrkpressen.fi/content/view/19470/899/

och UK:s sidor:

kcsa.fi/uk/2009/Andy
15:07 9.2.2009


Som tillägg till mattis inlägg kan man t.ex. nämna Coca-cola-reklamen som har rullat på tv ganska länge nu. "The break-up as it should be" är sloganen, och just lösa förhållanden idoliseras i och med att den unga kvinnan säger (på engelska): "Vill du vara med mer än bara en kvinna? Det är okej, ring mig bara då du vill ha kul."
PJ
09:47 7.2.2009


Min gissning är att Matti skojar, men ifall han menar allvar så några korta kommentarer:
Om det är nåt som romantiserats i tv och på bio är det väl den heterosexuella kärnfamiljen, och inte är den ju någon sundhetens näste den heller.. Den har gett oss överbefolkning hustrumisshandel och you name it!

Homosexuella relationer i konsten är nog fortfarande underrepresenterade jämfört med hur det är i verkligheten.

När det gäller alkohol kan du ju ha en poäng, och då kan vi ju börja med att förbjuda alla skildringar av det mest alkoholromantiska som finns: Nattvarden! Normalt drickande ger ju på sin höjd en rolig kväll och ett ligg, men alkoholintaget vid nattvarden anses ju vara en etapp på vägen till evigt liv. Snacka om positiv alkoholsyn!
Erkki Esimerkki
13:12 6.2.2009


"har sex till höger och vänster, och tom homosexualitet försöker man införa som något naturligt och normalt. Inte konstigt att världen ser ut som den gör med trasiga familjer, deprimerade människor, självmord och skolmassakrar." Vilken underbar slutledningsförmåga du har Matti!
Tobaksrökning förbjuds på TV
09:45 6.2.2009


Nu har tom riksdagen gett ett förslag på att förbjuda tobaksrökning i filmer på TV. Tycker själv att det är rätt väg att man slopar romantiserande av något så ohälsosamt som tobaksrökning. Men visst finns det kanske viktigare saker som borde slopas ur tv-produktionen före tobaken. Ingen har väl börjat uppföra sig aggressivt eller oförståndigt pga tobak, där är det alkoholen som är den stora boven. Bort med all osund alkoholanvändning ur filmer och teater. Detta gäller givetvis också andra droger som leder till att man blir otillräknelig. Det andra som borde bort är alla osunda sexuella förhållanden som numera florerar i de flesta tv-serier. Man romantiserar öppna förhållanden, har sex till höger och vänster, och tom homosexualitet försöker man införa som något naturligt och normalt. Inte konstigt att världen ser ut som den gör med trasiga familjer, deprimerade människor, självmord och skolmassakrar. När man ser på allt detta fylls man av ett medlidande, som Jesus säkert också kände när han gick i Jerusalem (Matt.9:35-38). Människorna är som får utan herde. Det finns ingen som vågar säga sanningen eller tillrättavisa varandra pga Kristi kärlek. Jag tycker Linda gjorde helt rätt. Stå på dig, var fri och fortsätt att visa de vilsna fåren på den rätta vägen. Herren med er alla.
-Matti-
PJ
19:26 5.2.2009


Ja, men det här handlar ju inte om produktplacering, utan om tidningstexter! Vill man komma åt produktplacering ska man skapa ett system där man håller koll på penningströmmar från tobaksbolag till stora Hollywood-studios. Och det finns väl en massa annan product placement som kan ryka på samma gång; bilar, kläder mm mm.
Det kommer att bli svårt, förstås, men bara för att man är emot produktplacering av tobak så kan man inte inskränka journalistikens och konstens rätt att skildra livet sådant det är (dessutom i detta fall fullt legala sidor av livet - dvs rökning).
Linus
18:40 5.2.2009


PJ, jag tycker det är bra att man svarar på tobaksbolagens oansvariga product placements (http://www.frankwbaker.com/smokingandfil... ) där man köper plats för att synas utanför den redan nu olagliga reklamen.
PJ
18:32 5.2.2009


(Hyvens, var det nog tänkt att stå)
PJ
18:31 5.2.2009


Visst, det var kanske modigt gjort (speciellt alkisexemplet var huvvens).

Däremot kanske jag inte direkt håller med om att ungdomarna som fimpade lärde sej skapa gränser, utan det handlade väl mer om att - av en eller annan anledning - låta sej påverkas av andras gränser. Och det kan ju vara både bra och dåligt.
Det kunde väl ha varit ett minst lika stort tecken på mognat om de vägrat fimpa, och levererat en massa goda, välgenomtänkt argument för varför man inte ska springa runt och kräva att främmande mänskor fimpar.
Och det är väl just den chansen en fiffig konfirmandledare ger konfirmanderna - istället för att komma med en massa förbud, så tar man in rökningen som ett diskussionsämne, och försöker den vägen få ungdomarna att ge ord åt och fundera på sitt rökande, och huruvida det är bra eller dåligt.
Låt mej här poängterat att jag aldrig varit fast i varken rökning eller snus (däremot med oregelbundna mellanrum rökt sporadiskt - och tycker det är gott!).

Har ni förresten sett detta:http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.ph... NU börjar vi verkligen tala om fascism... :)
Veronica
13:22 4.2.2009


Tufft, Linda! Jag har av och till velat göra det samma men inte orkat eller vågatf. Jag blir så frustrerad när unga sätter pengar på att förkorta sin liv och det här kanske bara för att vara tuff, för att få en bra status inom gruppen.

Men det finns egentligen ingen orsak att vara rädd för att gå fram till en grupp unga. Knappast skulle man få en smäll, kanske bara ta emot lite ord och inga visor. Man ska förstås använda sunt bondförnuft, bedöma situationen och inte starta en diskussion ifall man är ensam och inga andra syns till.

Verkar som om de ungdomar du mötte blev mycket förvånade. Kanske över att någon överhuvudtaget bryr sig om. Så många föräldrar vet inte var deras ungdomar håller till och vad de gör. Plötsligt går det snett för dem. Det är priset för föräldrarnas strävan efter självförverkligande och framgång. Förstå mig rätt, inget fel med framgång, men vad kommer först? Familjen eller karriären?
Linus
11:16 4.2.2009


Bra Linda! Jag tror de här ungdomarna möter helt för få som bryr sig om dem, tack att du visade omsorg! Jag tror de uppdaterade sina värderingar, åtminståne lite i gången. Det som är typiskt för oss människor är att när det kommer till laster som vi inte vill ta oss ur börjar vi hitta på ursäkter eller värre, vi börjar hylla lasterna. Nån må vara glad åt att någon ger snus-stöd, men jag vet flera som försöker sluta snusa och det är inte lätt.
Sluta också stöda snusarovanor!
Pontus J. Back
11:09 4.2.2009


Linda!

Jag förstår hur du tänker och som jag skrivit och konstaterat vid tidigare tillfällen så har vi alla olika uppgifter och olika kallelser. Jag förstår att "alkisen" var den stora "boven" i dramat och jag skulle nog ha gjort samma sak. Speciellt om det skulle ha gällt att denne skulle ha köpt ut alkohol till ungdomarna. Dock ser jag annorlunda på rökningen.

Jag vet själv att om man leker polis så blir det inte bättre. Jag skulle inte gå säga till någon vilt främmande person angående hans/hennes rökande oavsett ålder. Skulle det gälla alkohol eller knark skulle jag inte tveka. Av egen erfarenhet har jag märkt att ungdomar INTE väljer att röka öppet inför personer som de vet att inte tycker om det men ändå inte dömer. Det handlar om kärlek och respekt. Jag har sett det så många gånger då någon har rökt och då någon kommit och sagt att de skall fimpa. Det blir som att slänga bensin på elden. Värre! Då skall det provoceras.

Under mitt senaste besök i Stockholm såg jag en ung flicka som sköt heroin rakt i armen. Hon var nog inte äldre än 14 år. Hon såg ut som 40 i ansiktet, ögonen var djupt insjunkna i huvudet och hennes ben var lika smala som min frus handleder. Synen var fruktansvärd och då jag bad såg jag Jesus bära på den döda flickans kropp. Jesus grät. Barnet var förlorat på grund av drogerna. Det var som om dödens makt skulle ha svärmat runt flickan men INGEN brydde sig om henne fastän hon var i tunnelbanan och gjorde vad hon gjorde. Jag skäms för att jag inte visste vad jag skulle säga till henne. Mitt hjärta grät. Hon var så ung. Jag hämtade vakter som tog hand om henne men de lät henne gå efter fem minuter. Idag tänker jag hela tiden på HUR jag skulle ha agerat annorlunda i denna situation. Skulle något hända flickan skulle jag känna mig skyldig. Det är mycket ledsamt.

Det blev en parentes. Dock tror jag utifrån det jag såg och hennes agerande emot vakterna att vad jag än skulle ha sagt till henne så skulle hon ha bett mig dra åt .......

De som borde stoppas är de som säljer knark till ungdomarna! Langarna är nog de största problemet, anser jag!

Som sagt Linda, så har vi olika uppfattningar och tänker olika men vi är ändå på samma väg.

Var välsignad!
Linda Haglund
10:50 4.2.2009


Svar på Pontus senaste inlägg:
Mitt inlägg skall mer ses som en vinkling av diskussionen än som en fortsättning av det redan skrivna. Vi är alla olika till vår personlighet, nån är mer ivrig att berätta om kristendomen medan andra mer genom sitt beteende poängterar det goda i ett sunt liv, jag hör till den senare gruppen. I de exempel jag beskrev bedömde jag båda gångerna att "det räckte" med ett vänligt bemötande där jag lungt och utgående från finlands lagar konstaterade att ungdomarna och "alkisen" bröt mot dem och därför såg det som min skyldighet att som vuxen ingripa. Jag tror att detta tillvägagångssätt långt räcker, för ungdomar söker gränser och endast genom att som vuxen orka påminna ungdomarna om gränserna har de en möjlighet att skapa sej sunda gränser! Så tänker jag.
PJ
09:58 4.2.2009


Två små tillägg:

1) Min huvudinvändning mot förbud fortfarande att konfirmationen väl ska innebära en övergång till nåt slags vuxet andligt liv, och då blir rökförbud ganska paradoxalt.

2) På tal om fascism, så är det ju ett faktum att Gestapofolk i gamla krigsfilmer rökter hejdlöst. Det finns ett roligt klipp om det, i den fina röknostalgiska filmen "Blue in the face" (som ju var en spin off-film från "Smoke", med samma skådisar plus bl.a. Madonna). I andra halvan av detta klipp lägger regissören Jim Jarmusch på ett humoristiskt sätt ut texten om Gestaporökandet: )
PJ
09:42 4.2.2009


Jo, naturligtvis är rökning inte hälsosamt i många avseenden, men frågan är om inte hälsofascismen håller på att bli ett värre gissel.
Det är väl ganska träffande att det (skämtsamt?) kalls just för "fascism", eftersom de totalitära röreselserna i mitten av 1900-talet lyckades förena benhårda sundehetsideal (där allt avvikande, "smutsigt" skulle bort) med de kanske mest inhumana samhällssystem planeten sett.

Förstårs anklagar jag inte tobaksmotståndare för att vara fascister MEN sundhetsivrandet är farligt nära att tippa över i överdrift i dag. Det är med glädje i t.ex. på Vbl:s webbkommentarer noterat många goda frikyrkluga som starkt försvarar snusarna.

"Ännu finns det dom som inte gör allt rätt", som det heter i sången, och jag tror det är väldigt, väldigt bra. Och som Pontus skriver: Guds ande verkar bo i de mest skilda kroppshyddor, och jag tror den har svårare att trivas i en tillsnörpt hälsofascists än i en sund, godhjärtad rökares.
Pontus J. Back
00:16 4.2.2009


Linda!

Strong gjort av dig tycker jag. Ingen har väl sagt att rökning INTE är skadligt eller att rökning är bra. Hoppas du inte sade att du är Kristen då du uppmanade tjejerna att fimpa. Som sagt är jag allergisk emot Kristna som dömer på grund av sådana gärningar.

Självklart skall vi vara förebilder för den yngre generationen och visa dem gott exempel. Dock skall vi INTE härja med dem. Då skrämmer vi bara bort dem...
Linda Haglund
22:55 3.2.2009


Alla människor i vårt samhälle torde vara medvetna om att rökning inte är hälsosamt, trots det röker människor och trots det börjar människor röka.

Så en utmaning till alla er som bryr er om era medmänniskor: våga blanda er i och visa på reglerna.

Jag skall ge exempel:
Jag gick en dag fram till två små tonårstjejer som stod och delade på en tobak utanför ett köpcentrum och bad dem fimpa med den motiveringen att rökning inte är bra för dem och påminde dem dessutom om att de var minderåriga. De tittade generat på mej men fimpade. Vid ett annat tillfälle gick jag fram till ett tonårsgäng killar som gav en sedel till en "alkis" och bad honom köpa ut tobak, jag uppmanade "alkisen" att ge sedeln tillbaks, visst, jag fick hota med att ringa efter polisen innan han gick med på det (han gick ju nämligen miste om sin "hakis") men han gav upp och killarna tittade snopet på mej!

Så våga vara en förebild och våga visa att du bryr dej. Ungdomarna behöver det!
Pontus J. Back
21:41 3.2.2009


Om man tar Mattis exempel på templet och hur anden trivs så finns det ju faktiskt människor som är kristna som lider av otrolig övervikt. Jag själv är en av dem. Dock tycks Anden trivas riktigt bra. Jag skulle säga att det är sådana Kristna som sätter förbud och "dömer" andra för saker och ting som skrämmer bort nya Kristna och fram för allt sådana som söker sig till Jesus.

Jag talar inte bara av egen erfarenhet utan jag har hört så många berätta om hur de har blivit dåligt behandlade i den Kristna gemenskapen för bland annat rökning, snus, att dricka ett glas champagne på nyår, att ta EN öl i bastun, att äta chips... ja allt möjligt. Är det sådant vi Kristna skall hålla på med, så är det lika bra att jag ger upp. Jag vill inte döma någon person baserat på om han/hon röker, är överviktig, äter ohälsosamt eller något annat. Jag vill endast berätta om Jesus och att HAN älskar alla oavsett om de röker eller inte. HAN älskar alla lika mycket och inte sätter HAN begränsningar på Anden utifrån våra vanor. Han ser till det inre och hjärtat.

Jag känner MÅNGA pastorer, präster, evangelister, kantorer, BISKOPAR och annat Kristet folk som röker, är överviktiga, snusar, dricker och allt möjligt annat men inte har jag sett att Gud skulle ha lett någon av dem till fördärvet!
Andreas
18:59 3.2.2009


Ja, bra, håller med! "Elämä on parasta huumetta" – och om det inte räcker kan man ta till det hemliga vapnet som kallas "motion" … :)

Yo yo!
Matti
15:42 3.2.2009


Bra rutet Linus (: Man kan också bemöta tobaksrökning och allt det andra du nämnde med bibelordet från 1.Kor.3:16-17 "Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud fördärva honom. Ty Guds tempel är heligt, och det templet är ni." Guds heliga Ande kan inte bo ilag med våra smutsiga begär, attityder, frosseri, orgier eller världsliga beroenden. Alla dessa blir ju i Andens ögon som inkräktare eller avgudar. Eftersom bibeln säger att man inte kan tjäna två herrar är det av nöden att vi strävar efter att städa bort och slänga ut allt sådant som kan vara ett hinder för Anden att trivas i Templet som är vår kropp. Ju renare hus desto bättre trivs Anden. Viktigt är att komma ihåg att dessa saker inte får blir ett frälsningskriterium, men visst är det viktigt för vår helgelseprocess.
Pontus J. Back
07:21 3.2.2009


Jag tycker det är bra att rökning har begränsats till rökrutor och utomhus. Därmed behöver ingen bli utsatt för passiv rökning. Förr var det annorlunda, alla rökte överallt. Inte skall man uppmuntra de unga att röka. De vuxna skall ju vara en förebild. Vad jag ville säga var att som ung är allt förbjudet spännande och därmed skulle det bli extra spännande om det förbjöds helt och hållet. Tyvärr är det många föräldrar som låter sina barn röka innan de har uppnått en myndig ålder. Vad de gör sedan då de är vuxna är var och ens ensak.

Jag vågar inte tro på att det kommer att bli olagligt att röka på samma sätt som det är att knarka. Nu gällde det ju inte att plocka bort någon regel utan att stifta ytterligare ett förbud. Fastän rökning skulle bli olagligt eller att det inte gick att köpa cigaretter så tror vågar jag absolut inte tro att Polismakten skulle satsa samma resurser på att stoppa rökning och ta fast alla rökare på samma sätt som de försöker haffa alla knarkare. Knarkhelvetet är redan här!

Vad jag ville säga var att inte älskar Jesus någon mindre att han/hon röker. Det står ingenting om rökning i Bibeln. Däremot står det en del om homosexualitet, otrohet, otukt och att berusa sig. Fortsättningsvis ÄLSKAR Jesus dessa människor. Han älskar syndaren men hatar synden.

Om jag skall vara riktigt ärlig så har alla möjliga fördomar om rökning, långt hår, skägg, tatueringar, motorcyklar, rock musik, bodybuilding, att se på tv, att använda dator... ja listan kan göras lång, skrämt bort många människor från att ens bli intresserade av Jesus. Vi kan ha olika åsikter i saker och ting men detta är i alla fall vad jag anser och jag menar inte heller att jag har rätt.
Linus
02:01 3.2.2009


Rökning är väl mest resultatet av att vilseledda vuxna visar vägen för osäkra och vilsna unga. Nu börjar samhället äntligen stå för ren luft inomhus, utomhus och på månen (jokejoke). Regler följs inte av såna som inte bryr sig eller såna som är rebeller, en hustrumisshandlare slutar exempelvis knappast slå trots att han vet att det är olagligt. Men jag tycker det ändå är bra att det finns en norm, en regel som visar att det här är vi ganska överens om.

Om vi skall plocka bort regler för att ingen skall behöva bryta dem har vi snabbt ett knarkhelvete här på jorden där allt är tillåtet och ingen har någon riktning. (Övning för läsaren att hitta några exempel)

Låt de unga gossarna och tösarna som vill förpesta sin fantastiska kropp lära sig att rökning/supning/knarkande/svärande mm verkligen inte hör ihop med ett rikt liv. Sen att det knappast är de som har lättast att lära sig är en annan sak.

De som förleder också en av Jesu minsta vänner hamnar obönhörligt i sticket. För övrigt anser jag att livet är bäst utan saker som kan ta makten, kaffe, te, alkohol, tobak, tv (kanske också dator) och andra laster ... och ... jo ... att Kartago skall förstöras.
Pontus J. Back
01:19 3.2.2009


Förbjuder man rökningen på skriftskolorna så blir det bara mera spännande att röka. Jag vet hur ungdomar i den åldern fungerar, tyvärr. Det bästa är nog att ge ungdomarna oroliga blickar och kanske tala med dem innan de har hunnit börja på allvar. Jag tror stenhårt på att om man visar att man älskar och bryr sig så känns det inte rätt att röka fram för denna person. Då jag gick i skriftskolan fick man röka om man hade ett intyg med föräldrarnas underskrift. Jag hade ingen underskrift men min kära präst Gustav Norrback var så snäll och förstående att han lät mig röka i och med att jag normalt annars rökte. Han visste att det skulle vara jobbigt att vara utan tobak och han sade att det är ju inte heller roligt att smyga. Det kallar jag för kärlek. Han tyckte inte om det och det märktes. Det han gjorde hade en positiv inverkan på mig och många andra.
PJ
17:34 2.2.2009


Jag håller med Pontus (om man klickar på länken och kommer till diskussionen om rökning). Rökförbud är knappast det bästa sättet att locka ungdomar till mogna samtal om livet. Det luktar ju bara förmynderi.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén