Goda nyheter sedan 2002     Lördag 23 oktober 2021 kl 19:46Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Själavårdande budskap på ”Med Evigheten i Sikte” 2009
Fredrik Djupsjöbacka
Foto: Fredrik Djupsjöbacka
 7 8632 72 10
Ann-Helen Eriksson
Online 22:22 04/02 2009  Modifierad 00:23 18/08 2010
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
Sabina Nygård
Sabina Nygård
Fredrik Djupsjöbacka
Fredrik Djupsjöbacka
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Den 23-25 januari ordnades bibelweekenden ”Med Evigheten i Sikte” för fjärde året i rad på Evangeliska folkhögskolan i Vasa.

Årets talare var Carl-Magnus Adrian från Sverige som tog sig an temat Älskad med vishet och insikt. Festkvällen på lördag samlade ca 500 besökare. I övrigt besöktes helgen av ca 300 personer.

Människor från alla håll och kanter hade samlats till helgen för att få ta del av Carl-Magnus Adrians undervisning samt för att delta i de olika seminarierna på lördagen. Adrian gav oss svar på vad det innebär att verkligen vara älskad av Gud och vilka konsekvenser det får på våra liv. Adrian lotsade oss genom temat ”Älskad” under fyra bibelstudier med rubrikerna: Skapade, älskade och värdefulla, Kallade att vara lärjungar, Själavårdad av Jesus och till sist Utsända av Jesus. Carl-Magnus Adrian poängterade den vila som finns i att vara älskad av Gud. Vi behöver inte prestera något för att förtjäna Hans kärlek. Adrians undervisning kan inte beskrivas som något annat än klar, kravlös och oerhört själavårdande.

Lördagens program bestod på för- och eftermiddagen av ett antal seminarier och parallellprogram. Det fanns många intressanta och aktuella seminarier att välja mellan. Några av de mer aktuella var seminariet om församlingen, seminariet om kallelse och ledning och seminariet om att vara kristen förälder idag. För de mera aktiva fanns det även olika parallellprogram att delta i. Det ordnades bullaliga i centrum, futsal, innebandy och ett besök på konstmuseum.

Lördagen kulminerade i en suverän festkväll som ordnades i samarbete med Vasa svenska församling. Festkvällen ägde rum i Trefaldighetskyrkan, mitt i det centrala Vasa och många kom för att vara med. Krister Lillas och Praise Club inledde kvällen med sång, dans och ära till Herren. Sebastian Widjeskog predikade kring att hitta sin kallelse och Maria Björklund och Jenny Pulkkinen med flera ledde oss i lovsång under hela kvällen. Efter pausen med servering talade Carl-Magnus Adrian om Faderns kärlek utifrån bibelstället om den förlorade sonen. Känslan i att få samlas, sjunga och ta in Guds närvaro under denna kväll och i denna mäktiga kyrka går inte att beskriva. Stagelight hade gjort ett imponerande arbete med att lysa upp kyrkan och Mikael Svarvar bidrog med vacker och berörande sång. Kvällen avslutades med nattvard, förbön och lovsång.

Det är fantastiskt roligt att det finns ett sådant här evenemang, som ordnas med unga vuxna speciellt i åtanke. Det är viktigt vi tillsammans med andra kristna lyssnar till Guds ord och lovprisar Gud. Det är precis det vi har fått göra under helgen och vi kan konstatera att årets upplaga blev en riktigt lyckad satsning. På nytt påfyllda får vi ta emot våren som kommer och vi ser redan fram emot nästa års ”Med Evigheten i Sikte”.


Finnen...
00:49 7.2.2009


... hade sjukt i halsen och skulle översätta det från finska. Han sade: Jag har sjukt i gurkan! :-)
Pontus J. Back
00:47 7.2.2009


Så var det då jag skulle släppa en skiva så undrade folk vart jag skulle släppa den. Nåja, då jag begav mig på turne till USA i början av 2000 talet så hade jag spelat in en skiva som jag skulle släppa. Ordagrannt släppte jag den från hotellrumsfönstret på 44:e våningen. I alla fall kan ingen komma och säga att jag inte "släppt en platta i USA"! :)
Fackidiot
16:09 6.2.2009


Vårt språk är fullt av metaforer med vars hjälp vi strukturerar upp vår föreställningsvärld, trots att många av dem är ganska lustiga om man börjar fundera på dem...
Vi talar t.ex. om att spara tid och att slösa tid, vilket i sig är helt absurt eftersom tid inte är något konkret som vi kan påverka. Men här används den som en metafor för pengar, som ju är något konkret vi kan spara och slösa.
Gällande uttrycken "SLÅ på teven" och "slå PÅ teven" så skiljer de sig såtillvida att "slå" i det första exemplet utgör verbet och "på" en preposition som bestämning till teven. Det andra exemplet å sin sida består av en verbfras, "slå på", och man kan inte skilja på de två orden eftersom de tillsammans utgör verbet.
(slut på dagens lektion :)
Thomas
00:05 6.2.2009


”Hålla” kan användas både när det gäller abstrakta och konkreta ting, man kan t.ex. hålla en föreläsning, hålla masken, hålla tiden och hålla en klubba. Jag vill påstå att ”hålla i” kan användas bara i fråga om konkreta objekt, man kan t.ex. hålla i en burk, men man kan inte hålla i tiden.

Jag förstod nog ditt TV-exempel, men livet skulle vara ganska enformigt om allt vore entydigt :)

Jo, det är en intressant följdfråga, men den uppstod nog inte naturligt hos de flesta läsare :)
PJ
21:21 5.2.2009


Men visst, det var ju lite på skoj som jag ställde frågan om "Med evigheten i sikte". Men kanske, kanske finns det lite allvar där också, om frågan väcker följdfrågan om hur mycket som alls låter sej sägas om evigheten (och finns den är vi ju förresten redan i den ;) )
PJ
21:18 5.2.2009


"Hålla" och "hålla i" är nog oftast synonyma - som i "kan du hålla den här ett ögonblick?". Och "tappa" kan ju vara motsatsen till både "hålla" och "behålla" - och jag är inte säker på att det är den mer konkreta betydelsen som föregår den mer abstrakta. (Och, på ett sidospår, talar vi om "masken" så kan man ju tappa och hålla den).

I tv-exemplet finns det som sagt en underförstådd strömbrytare med ett reglage som övergår till läget "på".
Thomas
21:03 5.2.2009


Angående tålamodet så är det inte samma sak att behålla något som att hålla det och att hålla något är inte samma sak som att hålla i något, åtminstone inte i den dialekt jag är bekant med. Men det är hårklyverier...vilket i sin tur inte innebär att vi klyver hårstrån...

CD-exemplet var dåligt. Men varför slå på TV:n? Den går ju bara sönder om man står och bankar på den ;)
PJ
20:36 5.2.2009


Njae, någon kan definitivt ta ens hand, vilket blir ett handtag. En bränningsprocess är definitivt inblandad i CD-bränningen (där man medels strålar bränner bort materia från skivan). Tv:s "på" beskriver inte dess plats i förhållande till ett annat objekt, utan att brytaren är påsalgen (och innebörden i detta har inte direkt med ordet "på" som i "på bordet" att skaffa). Man kan definitivt (be)hålla tålamodet, och "uppfinna" tror jag inte faller tillbaka direkt på "finna".
Thomas
20:10 5.2.2009


Det är bara ett sätt att uttrycka sig. Det låter bra men det är totalt ologiskt, som så mycket annat vi säger i vardagen. Att ”ge någon ett handtag” betyder inte nödvändigtvis att man delar ut möbeltillbehör. Somliga ”siktar på att göra ngt” fast man inte kan ”sikta på” en handling eller ett datum. Andra ”drar slutsatser” fast man inte kan dra en slutsats från en plats till en annan, ibland ”tappar” man tålamodet trots att man inte kan hålla i ett tålamod.

Att bränna CD:n innebär inte att man hettar upp dem i en ugn, solen kan inte gå ändå säger man att den ”går upp”, man säger att TV:n är ”på” utan att ange vad den är på, man ”går i skola” fast det för det mesta innebär att man sitter stilla, man ”uppfinner” saker trots att man aldrig tappat bort dem. etc. etc.

Logik har väldigt lite med vardagens språk att göra.
PJ
18:35 5.2.2009


En fråga: Inte kan man väl ha evigheten i sikte? För att sikta på nåt krävs det ju ett avgränsat objekt, vilket evigheten per definition inte är.
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén