Goda nyheter sedan 2002     Lördag 16 januari 2021 kl 14:55Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Bli skribent | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Med 6210 spikar i ryggen
Johan
Foto: Johan
Alla de 6210 spikarna
 3 5951 55 18
Johan Vikström
Online 14:24 07/02 2009  Modifierad 07:14 18/08 2010
Johan
Johan
Spikmattan
Johan
Johan
Spikar i långa rader och i runda cirklar
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  För en tid sedan köpte jag en spikmatta. Det har jag inte ångrat. Vilken skön känsla att på kvällen innan man ska sova få slänga sig ner på den ett tag.

Spikmattan har blivit populär i Finland. Fler och fler skaffar sig en sådan och upptäcker hur behagligt det är att ligga på den. Okej, först kanske det känns lite pickigt men efter att ha legat på den i någon minut kommer en skön känsla såsom att ryggen domnar bort och blir varm.

Spikmattan frigör endorfiner (ämnen som verkar smärtstillande på smärtförnimmelser) och kan tänkas ha liknande effekt som den vinterbadare erfar. Många somnar på spikmattan. Det har jag själv gjort. Jag lägger mig ofta på den en stund innan jag skall sova för natten.

Människor med olika fysiska sjukdomar har även fått uppleva lindring och läkedom genom spikmattan. Ett komplement till helande genom Kristus och våra läkare?

Bibeln säger att den som lider med sin kropp har slutat att synda (1 Pet.4:1). Kan det också betyda att ligga på en spikmatta?

Jag betalade 60 euro för min spikmatta som har 230 runda plastdelar med vardera 27 spikar eller piggar. Det blir med en enkel multiplikation 6210 plastspikar. Det betyder att spikmattans spikar är förmånligare än spikar i allmänhet, dvs mindre än 1 cent per spik.


H
10:00 10.5.2009


Vill tillägga att jag absolut tror att den fungerar och är jätte bra åt blodcirkulationen, men jag tyckte att JAG personligen inte ville köpa denna SHAKRI, en matta som är tillverkad av en man vars syfte till mattans uppkomst var att öppna "inre spänningar", köper jag då denna specifika matta så understöder (både ekonomiskt samt tanke mässigt) nåt som jag inte tror är den som ska öppna spänningarna åt mej. Understöder normalt heller inte saker jag inte tror på. Vill också tillägga att var och en naturligtvis ska göra det som känns rätt för en själv, vad vet jag vad som är rätt och vad som är fel! ...det var inte alls syftet med min inlägg, och vad det kommer till var och ens svaga el. starka relation till Gud det tycker jag är en personlig sak mellan Herren och var och en av oss.
Ch
22:27 9.5.2009


H, du verkar tro på en svag Gud som inte skyddar dig från sånt som är ont. Överdrivet fåneri när det gäller nya saker (eller gamla) är ett tydligt tecken på detta. Det kan gälla föbud att titta på TV, spela spelkort (som ju somliga tror kommer från djävulen) dricka ett glas vin nu och då och så då diverse influenser från österländska kulturer. Om du genom att lägga dig på en matta gjord av tyg och plast (och dessutom serietillverkad i nån fabrik) tror att du öppnar upp för onda andar, då tror vi verkligen på två helt olika gudar.

Jag har också använt nämnda spikmatta och i mitt yrke rekommenderat den till flera kunder som har problem med ryggen, och den fungerar verkligen. Och inte är det genom att onda andar helar personens ryggsmärtor! Tvärtom ökar mattan blodcirkulationen och minskar på spänningar i musklerna.

Om jag skulle gå in i en butik och känna en obehaglig känsla, skulle jag nog istället tänka att nu flyr alla onda andar för den Gud jag har med mig är så mycket mäktigare och starkare än dem.

Så ställ er på barrikaderna istället för att springa åt andra hållet när ni ser nån komma bärandes på en spikmatta! Eller fråga om ni får låna den och testa! Rekommenderar varmt åtminstone det senare alternativet!
H
20:07 9.5.2009


Shakti spikmattan (bilden ovan) är tillverkad av en man som länge praktiserat mysticism, yoga och meditation, och tanken med mattan är att den skall ge energi, kraft, kreativitet och medkänsla. Samt att spikmattan har sina rötter i Indisk mysticism där den användes av yoga utövare för att lösa blockeringar såväl fysiska, emotionella & mentala. Jag tyckte också att spikmattan verkade som en bra grej ända tills jag gick till butiken (hade då ännu ingen aning om dess ursprung) och upplevde en så stark obehags känsla att jag inte förmådde mej att köpa den. Har nu efteråt läst lite bakgrund om den och tycker att den strider mot min uppfattning om vad kristendomen lär oss om att inte blanda oss med svartkonst m.m. Skulle spikmattan vara tillverkad endast för att lätta på muskelspänningar tyckte jag också att ok!.. Men med tanke på tillverkarens religiösa övertygelse har jag en känsla av att det inte är Jesus Kristus han menar att skall ge oss kraften m.m
Ville bara dela med mej av det info jag hittat om spikmattan.
56:a
16:19 9.2.2009


För första gången i mitt snart 53-åriga liv tänker jag kommentera diskussionen som uppstått med anledning av JW:s spikmatteupplevelse.Alldeles som väntatdyker man direkt på varningar om onda andars lurande så fort något luktar öster om Finlands gränser.Varför man aldrig fruktar detsamma när en massa religiöst fjolleri väller in västerifrån,har ofta förundrat mig.Gäller urskiljningsförmåga endast det österländska eller...?Som ofta är fallet i dessa diskussioner uppenbarar sig också en förfärande okunskap,samt avslöjas en otrolig demoniseringsrädsla,som för mig antyder en oerhörd osäkerhet gällande tilliten till den Gud man så starkt säger sig tro på.Jag kom till tro som 16-åring och har varit aktiv i en frikyrkoförsamlin nästan lika länge(vilket naturligtvis inte garanterar plats i himlen eller garanterar att jag inte är totalt vilseledd) och jag har varit med om ett och annat under vägen.Jag har haft många rädslor,vilka jag med en titt i backspegeln bara kan konstatera inte varit gudagivna utan snarare människodrivna. Vår Herre påminner mig ofta om följande ord:Gud är kärleken.Räddhåga finnes inte i kärleken. Ju närmare och tryggare min relation till Gud är,desto större frihet upplever jag.Jag har nog erfarit att Gud varnat.Konstigt nog har det inte varit då jag tagit mina akupunkturbehandlingar eller legat på spikmattan.De starkaste varningarna i mitt inre kommer när det finns anledning att känna igen ulvar i fårakläder mitt ibland oss präktiga kyrksamma västerlänningar...Akupunktur är förresten inte längre s.k. alternativmedicin,utan en godkänd,vetenskapligt bevisad fungerande medicinsk behandling som ges av finländska(och ve och fasa nån enstaka kinesisk) välutbildade läkare,som endast har för avsikt att lindra patientens plågor.Fast jag har ju aldrig frågat min läkare om hon har nån dold agenda...Nu vill jag naturligtvis inte försöka vilseleda nån att tro att allt är bra för oss.Men många gånger skäller vi i alldeles fel hörn och missar de verkliga farorna.Framförallt: Vi ska lita på den Gud vi så stort bekänner oss till ,ta reda på fakta från många olika håll, använda den hjärna Gud gett och tänka själv,fundera över våra rädslor,varifrån de kommer och lita på att den Sonen gör fri han blir verkligen fri. Och snälla vänner; gå inte ut och slå folk i huvudet med vare sig spikmatta eller Bibel, ty vad ni sår det får ni skörda....Oj, så lång kommentar det blev,men jag har lagrat länge så...Tack du som orkade läsa.Kram!
ulrika
14:43 9.2.2009


Sen kan man också fråga sig om vår västerländska medicinkultur är mer okej och "andligt ofarlig".
Själv upplever jag större frid med att att använda spikmatta, gå barfota på sommaren, käka havtornsbär och linfröolja och allt vad som kan låta suspekt för andra, än att sitta och vänta på förkylningen eller muskelspänningen och sen proppa i mig värkmedicin.

För mig är det en del av gudstjänsten, att sköta om det fysiska Gud gett mig på ett sätt som ligger nära hans skapelse och absolut inte sätta mitt hopp till vår artificiella medicin. Typ..

Upp till var och ens hjärta, eller? Om spikmatta känns vilseledande för någon ska han/hon kanske inte använda den. Om sen coldrex känns långt från Gud för nån annan ska kanske han/hon inte heller använda sig av det.

ch
11:47 9.2.2009


kom igen nu. det finns sunt förnuft och det finns sunt förnuft. Att tro att man får in onda andar i sig för att man ligger på en matta gjord av spikar (eller annat motsvarande) är nog att visa lite väl offentligt att det slirar lite här och där. I västerländsk kultur har vi en hel del som härstammar från öst iom att de i tiderna hade kommit så mycket längre i sin forskning. Det är en stor skillnad på att köpa en matta eller sticka sig själv med nålar (eller om nån annan gör det) och få den eventuella hälsofrämjande nyttan av det, än att gå till en taoist i asien och be att han ber över nålarna han sticker dig med. I västerländsk kultur används akupunktur inte som en del av religionen utan som alternativ medicin. Alternativ medicin, inte som utövande av troslära.

För övrigt är det inget fel med petting heller, det är ju ett sätt att uttrycka ömhet mot den andra parten. Det är inget fel med oralsex heller om det nu finns nån som tycker det!

Förövrigt har jag prövat en likadan matta som det skrevs om i artikeln. Efter 10 minuter bränner det ganska bra på ryggen. Men jag tror inte att det är demonerna som blåser eld på min rygg...
E
01:06 9.2.2009


Måste kommentera angående apunktur då alla verkar tycka att det är ok. Jag har i flera kristna böcker läst om att det kan öppna för onda andar, bl.a. Derek Prince gav exempel på det i boken "They shall expel demons". Jag tror att vi som kristna ska vara väldigt försiktiga att ha något att göra med olika former av alternativ medicin som ofta härstammar från olika österländska religioner. En del saker kan kanske vara ok, men varför ta risker. Det är klart att vi är beskyddade i Jesus, men bibeln säger på flera ställen att vi inte ska ha något att göra med svartkonst, spådom osv. Akupunktur har sina rötter i taoismen och jag har hört att traditionella utövare först ber över akupunkturnålarna. Spikmattan är säkert nog ok :) jag skulle nog ändå be över det jag köper från en yogabutik..
PJ
21:07 7.2.2009


a-k: Jovisst! Och det finns ju mången slags beröring här i världen som är skön. Själv gillar jag att bli rufsad i håret hos frissan, och det allra skönaste är när de kör med sån där maskin i nacken! Helt osklydigt, vill jag påpeka, men otroligt skönt.
Thomas
20:13 7.2.2009


Låter häftigt, måste prova spikmatta någon gång.
J
18:39 7.2.2009


Med petting menar ja ju då att kommentaren är skojig... *haha*
J
18:39 7.2.2009


Petting är faktiskt riktigt skojigt!
Förresten, spikmatta är en del av österländsk kultur och dess riter kan öppna upp ens liv för dåligt andligt inflytande i ens liv.
1 Pet 4:1 att då man lider i kroppen skulle man ha sluppit synd?
Först å främst, det enda som gör att vi kan slippa synd är Jesus Kristus å ta emot det han har gjort.
Att säga att vi slipper synd genom att lida kroppsligen är, ursäkta mig, idioti och leder till ett tänkande att vi kan bli frälsta genom gärningar.
Sen syftar det här bibelstället i kontext på att leva helt för Gud och i the Amplified Bible (en engelsk översättning som tar stor hänsyn till grundtexten, därför läses den inte så bra i löpande text) SO, SINCE Christ suffered in the flesh [a]for us, for you, arm yourselves with the same thought and [b]purpose [patiently to suffer rather than fail to please God]. For whoever has suffered in the flesh [having [c]the mind of Christ] is done with [intentional] sin [has stopped pleasing himself and the world, and pleases God],
Förklarar det, eller hur?
Blir vi sen frälsta, så då är vi ju fria från synden, eftersom Jesus gjort oss fria och kan anse oss vara helgon som ibland syndar. Vi är ju inte syndare mer om Jesus gjort oss fria, men visst ibland syndar vi, men vårt tillstånd är inte syndigt utan återlöst, berfriat.

Att säga att ligga på spikmatta skulle ha nånting att göra med att minska eller sluta upp med sin synd har ingen korrelation what so ever.
a-k
17:55 7.2.2009


haha, petting! Det var roligt!

Nog måste man väl få tycka om att bli tryckt under fötterna?!
Johan
16:41 7.2.2009


Så PJ anser att det massörer sysslar med är en sorts 'Petting'? Eller anser PJ att fötterna hör till de mer erogena zonerna? Jämfört då med nacke och rygg?
PJ
16:34 7.2.2009


"Själv tycker jag att det är skönt när någon trycker mig under fötterna. Zonterapi kan det kallas."

"Petting", är ju ett annat adekvat ord.

Tror nog att de österländska kulturerna kläckt en och anna god idé också, men att någon hållit på med nåt i 1000-tals år BEHÖVER ju inte betyda att de har rätt - de kan ha käpprätt fel också. Så du har rätt, man ska vara öppen men inte du (gäller ju allt).

När det gäller akupunktur visade väl en undersökning för några år sen att det inte spelade sån roll var akupunktörerna snurrade in sina nålar - försökspersonerna upplevde samma smärtlindring oberoende om de fick nålar på (enligt den gamla läkekonsten) "rätt" ställen, eller på helt slumpmässiga platser. Sen vet jag inte vad andra undersökningar visat, och hur tillförlitlig denna undersökning var. (Resultatet var ju av den där uppseendeväckande typen som sprider sig snabbt i världspressen).
Johan
15:26 7.2.2009


Jag vet inte var du bor 'lilla jag' men i Helsingfors så kan man köpa en sådan matta i Astangajoogakauppa på Fredriksgatan 49. Min matta förknippar jag inte med yoga.

Jag förhåller mig nog skeptisk till mycket inom österländsk medicin. Men inte anser jag att man kan förkasta allt. De har faktiskt varit med längre än vi. Visst har de kunskap som också vi kan dra nytta av.

Hur jag förhåller mig till akupunktur. Jag själv tycker inte om nålstick så jag skulle helst inte pröva på det men anser nog att viss sorts akupunktur är okej. Jag känner inte till allt om saken.

Själv tycker jag att det är skönt när någon trycker mig under fötterna. Zonterapi kan det kallas. Detta får man helt naturligt då man på sommaren går barfota utomhus. Bra lär det vara.

Jag är inte för horoskop och läser aldrig sådana. Jag tycker inte heller om att bli tillfrågad vilket stjärntecken jag tillhör. Däremot tycker jag som kinakännare att kinesernas 'horoskop' med 12 djur är rätt så intressant. Inte vad som sägs om de 12 djuren men att man i och med att nämna vilket djur man tillhör delvis avslöjar sin ålder (sen kan man gissa är personen 26 år, 38 år eller 50 år). Kanske inte alltid helt lätt det heller.

För de rena är allting rent (Tit.1:15). Det blir nämligen helgat genom Guds ord och genom bön (1 Tim.4:5)
Annis
15:24 7.2.2009


Jag vill också ha en. Var hittas de?
lilla jag
14:47 7.2.2009


Coolt! Var köper man en sån? Hur förhåller du dig Johan annars till olika former av kinesisk medicin? Typ akupunktur och sånt?
Linus
14:36 7.2.2009


Intressant! Jag testade en med metallspikar på Heureka och det var inte så tokigt heller!
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén